Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kukulinaa

ból stawów! help.

Polecane posty

Gość kukulinaa

witam. od prawie roku borykam się z bólem stawów. jest to ból od braku aż po łokcie, czasem promieniuje do dłoni. walczylam z tym prawie dwa miesiące( od lutego do kwietnia) do tego dretwiala mi dłoń , prawa. podczas codziennych obowiązków a także w nocy pod czas snu. byłam u lekarza w tamtym okresie, pani doktor stwierdziła tylko że jestem za młoda na takie dolegliwości, dodam , że mam 20 lat. przepisala mi mydocalm i nimesil, po jakim dłuższym czasie przeszło. a teraz od dwóch tygodni znowu to samo , do tego kolano. ból ogromny , ciężko ruszać nogą i wgl. a wgl już w nocy złapie to już koniec. nie wiem co to jest. bardzo proszę o poradę.

Gość chloe t.
może to być zarastające zapalenie torebki stawowej, a powstaje z niewiadomych przyczyn

Gość a co sie stalo
zrob sobie badania na borelioze,moja mame lekarze diagnozowali bardzo dlugo,tez miala bole stawow,a pozniej nie mogla z lozka wstac..oczywiscie sama po informacjach przeczytanych w necie poszla na to badanie,bez skierowania,zaplacila chyba ok 100zl

Gość a co sie stalo
mozesz tez oczywiscie isc do swojego lekarza i prosic o skierowanie,wtedy bedzie bezplatnie,ale z doswiaczenia wiem ze lekarze gowno wiedza o boreliozie i sa w stanie wmowic ci inne choroby,nawet hipochondrie...

Gość a co sie stalo
chloe ale autorka pisze o bolu stawow ogolnie,teraz doszla noga....ja bym zrobila te badanie

Gość kukulinaa
ale ja w życiu nie miałam kleszcza..

Gość a co sie stalo
moja mama tez tak mowila :O moze mialas a nawet nie wiedzialas??? aaa i jeszcze jedno moja mama miala juz dosc duzo tego zakazenia od kleszcza nie wiem jak to sie nazywa,ale wyszlo jej ze miala go dobrych kilka lat temu...

Gość a co sie stalo
zmien wogole lekarza,co to za odpowiedz ze jestes za mloda na takie dolegliwosci....

Gość ZimowaWiosna
Też mam problemy ze stawami i kręgosłupem. I rowniez lekarze mają mnie na dnie bo mam 19 lat ale po Świętach idę do lekarza i będę walczyć o swoje. Na razie o rtg kręgosłupa. Walcz o swoje! Jak nie ten to inny lekarz i bądź stanowcza!

Gość kukulinaa
i tak trzymaj! No właśnie zamierzam iść znowu do lekarza, bo to jest nie do ogarniecia. cóż , mam nadzieję , że dojdzie do tego co to jest , bo weź się z tym mecz , gdy całe życie przed tobą.. nie, no chyba nie miałam, teraz to mi dalas do myślenia.

Gość a co sie stalo
gdzies tam przeczytalam ze bol stawow moze byc spowodowany niedoborem witaminy c,ale ciebie bola juz rok,wiec nie wiem

Gość a co sie stalo
mojej mamie lekarz przepisywal to co tobie na bol,pozniej doszly sterydy bo stwierdzila ze moja mama ma juz taki wiek ze poprostu stawy bola,a u niej tez sie zaczelo od rak,barku ,nie umiala nic robic,i bylo coraz gorzej,az bolalo ja wszystko,nie umiala wstac z lozka!!!!

Gość a co sie stalo
ja mysle ze jaezeli lekarz wykluczyl ze to moze byc inna choroba np od kregoslupa to mozesz zrobic to badanie,nie zaszkodzi,wypros lekarza interniste o skierowanie to bedzie bezplatne i mam nadzieje ze wynik bedzie ujemny,borelioza jest okropna!!!!!!

Gość kukulinaa
wierze.... nie strasz mnie! :( . mam dwuletniego synka , sama go wychowuję.. muszę zacząć działać, jest dla kogo.

Gość cncncnccnccnccncc
Myślę że bardzo pomogłoby ci kilka solidnych uzdrawiających uderzeń kablem od żelazka

Gość 20 lat masz
to nie znaczy że nie masz mieć bólów stawów są osoby 20 kilku letnie i już są po endoprotezach trafiłaś na dziwną lekarkę co do boreliozy to zbadaj się w tym kierunku i idź do innej lekarki wysęp skierowanie na prześwietlenie albo spróbuj też pójśc do przychodni gdzie wykonują lampy,lasery,pola magnetyczne itd to jest prywatne u nas 5 zł taki 1 laser lub lampa a trzeba mieć minimum 10 sesji skierowanie nie musisz mieć po prostu idziesz i mówisz co Ci dolega i tam rehabilitantka już zaleca co ma byc robione to nie szkodzi w niczym i nie musisz sie obawiać w najgorszym stopniu może będzesz musiala mieć blokady ale myślę że na początek starczy rehabilitacja ale póki co odwiedź ortopedę który być może skieruje Cię do reumatologa

Gość a co sie stalo
nie chce Cie straszyc!!!! w zadnym wypadku nie stawiam Ci diagnozy,chcialam opisac po krotce historie mojej mamy,niestety w pl lekarze tak lecza...nie powiem znam tez takich z powolania,ale reszta,tak jak napisalam,poczytaj o objawach boreliozy,moze cos zauwazyllac innego? a jezeli nie to moze to poczatek choroby i lepiej nie czekac az sie rozwinie bardziej,zycze Ci duzo zdrowia i zacznij dzialac po swietach,nie daj sie i walcz o swoje zdrowie.

Gość a co sie stalo
lampy,lasery,pola magnetyczne itd na moja mame nic nie dzialalo,kompletnie nic,miala wszystkie te zabiegi i tylko kupe kasy stracila...wogole przez ten nieustanny bol zaczela popadac w mega depresje. Na szczescie po wizycie e szpitalu i tony wzietych antybiotykow dzisiaj jest duzo lepiej,musi co pol roku teraz obowiazkowo badania robic,ale juz przynajmniej moze sie sama umyc,zapiac stanik,sprzatac,rok temu byla wrakiem czlowieka.....

Dna moczanowa. Przyczyny i objawy Może trwać nawet 2030 lat, zanim ujawni się ostrym napadem. Zaczyna się przeważnie nagle, bez żadnych sygnałów. Atak może być spowodowany niedużym urazem, spożyciem dużego posiłku lub alkoholu, stresem, zabiegiem chirurgicznym, zmęczeniem, infekcją, zatorem tętniczym. Pierwszym objawem jest silny ból jednego lub wielu stawów, często zaczynający się w nocy, nasilający się i trudny do zniesienia. Skłonność do zachorowania jest cechą wrodzoną. Niektóre typy schorzenia to: podagra (zlokalizowana w stawie śródstopno-paliczkowym dużego palca u nogi), chiragra (zapalenie stawu ręki), omagra (dna w stawie barkowym), gonagra (obejmująca staw kolanowy). Najczęstsze objawy Chorobę charakteryzuje nagły, piekący ból, zaczerwienienie skóry i sztywność stawu, czasami też tym objawom towarzyszy gorączka. Skóra nad stawem zmienionym zapalnie staje się czerwona, błyszcząca i sucha. U każdego chorego może przebiegać z jednym lub kilkoma objawami, o różnym nasileniu. Pierwszy atak dotyczy zwykle jednego stawu i może trwać od kilku godzin do kilku dni zwykle 23 dni, w zależności od czasu rozpoczęcia leczenia. Czasami atak może pojawić się tylko raz. Bardzo często chorobie tej towarzyszy nadciśnienie tętnicze, zwiększony poziom cholesterolu we krwi, cukrzyca oraz choroby nerek. Jakie przyczyny? We wszystkich postaciach dny występuje tzw. hiperurykemia, czyli podwyższony poziom kwasu moczowego w surowicy. Kwas moczowy jest produktem przemiany materii (a dokładnie związków zwanych purynami). Prawidłowo wydalany jest przez nerki z moczem. W przypadku zwiększonej jego ilości w organizmie nerki nie potrafią wydalić całej ilości kwasu moczowego, którego nadmiar odkłada się w stawach i powoduje stan zapalny. Kryształki kwasu moczowego niewydalone z moczem odkładają się w zajętym stawie i to właśnie one uwierają i powodują bolesność stawu, a dodatkowo stan zapalny tkanek i skóry w okolicy stawu sprawia, że całe miejsce jest bardzo wrażliwe. Badania W czasie ostrego ataku choroby stężenie kwasu moczowego może zwiększać się do bardzo wysokich wartości, chociaż u niektórych osób pozostaje on na prawidłowym poziomie. Odczyn opadania krwinek, tzw. OB, może być podwyższony. W stadium przewlekłym choroby może wystąpić niedokrwistość (zmniejszenie liczby czerwonych krwinek). W moczu obserwuje się zwiększoną liczbę leukocytów, obecność białka, a czasem krwinek czerwonych. W płynie stawowym pobranym z zajętego stawu stwierdza się pod mikroskopem obecność cienkich i długich kryształów moczanu sodowego. Zdjęcia rentgenowskie stawów w początkowym okresie choroby uwidoczniają obrzęk tkanek okołostawowych, a w późniejszym okresie choroby guzki dnawe i zmiany zwyrodnieniowe, a czasem osteoporotyczne. Czasami wykonuje się też badanie ultrasonograficzne pomocne w wykryciu kamieni nerkowych lub urografię oceniającą zdolność wydzielniczą nerek. Powikłania U około 30 proc. chorych podwyższone stężenie kwasu moczowego może powodować zmiany zapalne w nerkach i obserwuje się u nich białkomocz, często też dochodzi do wytworzenia kamieni nerkowych. Leczenie Najskuteczniejszą i właściwie jedyną metodą leczenia jest farmakoterapia powodująca obniżanie poziomu kwasu moczowego we krwi. Leczenie dny jest przewlekłe. Ważnym czynnikiem wspomagającym jej leczenie jest odpowiednia dieta przeciwwskazane są pokarmy zawierające puryny, np. kawa czy podroby, trzeba ograniczyć produkty bogate w tłuszcz, alkohol, a jeśli chodzi o leki należy unikać środków moczopędnych i aspiryny. Bardzo ważną rolę w profilaktyce odgrywa także unikanie stresów zarówno psychicznych, jak i fizycznych (ekspozycja na niskie temperatury, wysiłek fizyczny) oraz utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Gość mojej mamie też
nie pomogły te lasery w ogole żadnego efektu :( bolą stawy jak byk :( w ogóle to ma do wymiany stawy kolanowe no ale bóle ma okropne nic nie pomaga a gdzie tam do zabiegu termin ma za 10 lat !!!!! masakra trzeba bedzie isc prywatnie nie wiem jeszcze jak mi za co ale musze cos wymyslec co do boreliozy mama nie robila badania bo mówi ze nie ugryzł ją kleszcz tylko kiedyś szerszeń szerszenie też roznoszą borelioze ? a co sie stalo Twoja mama wyleczyła się z tego ? jakie leczenie miała ?

Gość Prędziutko kochana
do reumatologa,czas zrobić badania.Te objawy są bardzo podobne do RZS.NIE lekceważ ich.Reumatolog!

Gość a co sie stalo
moja mama tez mowila ze nie ugryzl ja kleszcz,zrobila na wlasna reke badania bo z bolu nie mogla wytrzymac,nie wiem czy szerszenie roznosza borelioze,chyba nieee,no ale wyszlo jej ze ja ma wiec kiedys tam musiala go miec,mama leczyla sie antybiotykami ,najpierw w domu a pozniej (jak sie znalazlo miejsce w szpitalu) zostala tam skierowana na 2 tyg gdzie otrzymywala antybiotyk w kroplowce bardzo silna dawke.Jej tez na poczatku nic kompletnie nie pomagalo,teraz jest juz dobrze,ale z boreliozy nie idzie sie wyleczyc,ma sie ja do konca zycia niestety...

Gość a co sie stalo
co do lekarzy to zaden nie wpadl na ten pomysl ze moze to byc borelioza!!!!! bo podobno kleszcza nie miala ani rumienia-po kleszczu,ale wszedzie jak byk jest napisane ze rumien nie musi wystapic,zdiagnozowala sie na szczescie sama,duuuuzo czytalysmy we 2 w internecie,staralysmy sie do czegos porownac te objawy,badanie zrobila jak juz miala wszystkiego dosc bo nic jej nie pomagalo,szkoda ze tak pozno bo wiele wycierpiala.

Gość a co sie stalo
no i nawet lekarz skierowania na to badanie nie chcial jej wypisac,bo na jego oko to nie byla borelioza,masakra,mama musiala zaplacic za nie sama...

Gość kukulinaa
też myślałam właśnie nad reumatologiem. tylko skierowanie potrzeba , a poza tym czy się doczekam. hehe. pewnie będzie trzeba prywatnie.. właśnie, dużo zdrowka dla mamy! a poza tym dziękuje wam za czas poświęcony temu postowi i wszystkie rady. :)

Gość ZimowaWiosna
Ja byłam u dwóch reumatologow i ortopedy tylko dlatego że mam wujka lekarza i dał mi skierowania bo rodzinni lekarze mnie olewali albo jedna babka nakrzyczała na mnie że wymyślam. Musisz być twarda i nalegać a jak nie to tak mi dziewczyny radzily żeby poprosić o odnowę na piśmie. Podobno wtedy lekarze trochę mięknąl i dają. Ale namęczyć sie trzeba :-(

Gość kukulinaa
wiesz , bo lekarze nie chcą tracić czasu na nas, bo przecież jesteśmy za młodzi na takie dolegliwości, myślą , że sciemniamy bo nam w głowie głupoty , a im po prostu szkoda czasu. najlepiej ocenić i mieć święty spokój. a co tam, młode niech se pocierpi. ach , szkoda gadać.