Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hrdu8fsuedgfusdwg

majątek

Polecane posty

Gość hrdu8fsuedgfusdwg

Zainspirowana tematem z topiku dlaczego warto brać ślub mam pytanie: planujemy ślub, budujemy dom, tzn. budują teściowie i plac został zakupiony przed naszym ślubem na mojego nazreczonego. Czy w razie rozwodu będę mieć prawo do połowy majątku?

Gość echechech
Po co bierzecie ślub skoro już planujesz rozwód?

Gość uaqhsjck\xm
masz prawo do wszystkiego co bylo zakupione w czasie malzenstwa. to co wczesniej to zalezy od tego co bedziesz w stanie udowodnic - czyli od prawnika/sedziego i okolicznosci

Gość hrdu8fsuedgfusdwg
A tak się cieszyłam na ten dom, a tu proszę, dom na narzeczonego, wszystkie faktury na teściów, jednak w życiu nie ma nic za darmo pomimo tego, że to mili ludzie.

Gość hrdu8fsuedgfusdwg
coz przewidujący sa teściowie , widać wiedza ze ma małego członka i jest kuternoga i ze mogę się chcieć po kilku latach rozwieść[tak planowałam] pol domu wtedy by było moje.

Gość małagocha
nie.

Gość małagocha
jak dobrze zagrasz to cię mężuś zrobi współwłaścicielką:P

masz prawo do tego co wytworzycie po slubie. jednak z nieruchomosciami jest tak, ze w uproszczeniu dom jest tego czyja dzialka. oczywiscie przy zalozeniu ze nie ma rozdzielnosci majatkowej i wyodrebnienia wlasnosci. w ogolnym przypadku on dostaje nieruchomosci a ty ekwiwalent wartosci polowy nieruchomosci z wylaczeniem dzialki...

Gość niemcy maja powiedzenie
pozadek musi być Ordnung muss sein porządek musi być, ta zasada rządzi narodem od wieków i jest uważana za najwyższą cnotę. a jak widać niemcy dobrze na tym wychodza

to faktycznie skandal, bo budować powinni twoi rodzice ...

Zdecydowałaś się na małżeństwo między innymi dlatego, że chciałabyś mieć pół domu za wypowiedzenie sakramentalnego ^^ tak^^ ? Może jesteś cwana, ale teściowie są rozsądnymi ludzmi i zabezpieczyli majątek przed takimi ^^ wspólniczkami^^. Jednak nic straconego, zapracujesz - zarobisz, kupisz sobie działkę, a na niej wybudujesz dom. to będzie Twój wymarzony dom, proste.