Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MamaSzukaInfo

Autyzm SUO Warszawa

Polecane posty

Gość MamaSzukaInfo

Witam, u mojego niespełna dwuletniego synka niedawno zdiagnozowano autyzm dziecięcy i pomimo żłobka integracyjnego dostaliśmy "zlecenie" na specjalistyczne usługi opiekuńcze. Niestety OPS w mojej dzielnicy się na nas wypiął. Usłyszałam, że wniosek mogę złożyć ale oni SUO dla dzieci nie mają a po drugie żłobek mu zapewni terapię więc dostanę decyzję odmowną z tych dwóch powodów. Tłumaczyłam kierowniczce, zgodnie z wykładnią na stronie z Synapsis, że dzieciom z autyzmem OPS ma obowiązek zapewnić SUO, ale jak grochem o ścianę. Chciałam zapytać mamy przede wszystkim z Woli, ale też z innych dzielnic jak wyglądało przyznanie SUO Waszym dzieciom? Jeśli coś zamotałam to pytajcie - szlag mnie trafia na samo wspomnienie tamtej rozmowy i mogłam coś niezrozumiale napisać.

Gość jugo
nie wiem jak to wygląda konkretnie przy autyzmie ale coś Ci poradzę. złóż wniosek pisemnie o te usługi - mają obowiązek go przyjąć, czy im się to podoba czy nie. zrób ksero i poproś o pieczątkę, że wniosek przyjęli tego i tego dnia. sprawę będą musieli rozpatrzyć, dostaniesz decyzję. jeśli odmowną - odwołaj się do SKO.

jugo, taki mam plan, ale szlag mnie trafia jak myślę o czasie, który upłynie do załatwienia sprawy, a ja bym chciała pomóc mojemu synowi jak najszybciej i w jak najpełniejszym zakresie. Myślałam, że to kwestia formalna, a tu taki mur...

Gość jugo
no niestety, czasem tak bywa :( zacznij działać od razu, OPS ma miesiąc na wydanie decyzji od daty złożenia wniosku. być może uda się to załatwić bez odwołania - wierz mi, ośrodek stanie na głowie żeby odwołania nie było bo dla nich to mega kłopot...

Mam wrażenie, że dla nich większym kłopotem może być konieczność znalezienia specjalisty bądź specjalistów oraz zapoznanie się z przepisami żeby pozyskać na to fundusze z "góry". Jak rozmawiałam z kierowniczką OPSu to miałam wrażenie, że po prostu im się nie chce zająć tymi usługami bo za dużo z tym zachodu...