Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dorci333

Polacy kontra inne narodowości

Polecane posty

Gość dorci333

W żadnym innym kraju nie spotkałam się z takim bezceremonialnym i bezczelnym poprawianiu pisowni kogoś innego. Nawet nie chodzi o samo poprawianie jak o ten ordynarny sposób! Dlaczego wśród Polaków jest to takie powszechne? Nie można nawet porozmawiać od tak z kimkolwiek, żeby nie trafiła się osoba, która za wszelką cenę chce udowodnić, że jest bardziej wykształcona, mądrzejsza, lepsza itp. Czy to jakiś kompleks? Czy my Polacy po prostu nie potrafimy być mili i życzliwi dla innych?

Gość zau
Wnioski wyciągnięte na jakiej podstawie? Obserwacje na forach czy też poza internetem? Bo jeśli to pierwsze to jakoś mnie to wcale nie dziwi -szczególnie na kafe. :)

Gość Po Yaponsku
są rurzne szkoly i rurzne kąpleksy ale jak ktuś sie ni mo czym pohfalić to sie hfali znajomościom ortografi i gramatyki czasami na hama :O

Gość co ty nie powiesz
zau niestety, ale też po za internetem. Byłam w Anglii i tamto podejście ludzi a Polaków jest w 100% inne, jeśli idziesz ulicą od razu rozpoznasz Polaka, przy rozmowie to już całkiem. Studenci mają tak napychane w głowe (nie mówie, że wszyscy ale większość) że się wymądrzają. Człowiek po zawodówce to dla nich gorszy gatunek i tak zostaje do śmierci.

Gość zau
a bo są ludzie i taborety i tyle w tym temacie. Z tymi drugimi staram się nie zadawać.

Gość Tabor ET
dlaczego ze mną się nie zadawac? 😭 😭 😭

Gość myślałem po temacie
że coś o bitwie pod Grunwaldem będzie, a tu takie tam...

Gość co ty nie powiesz
dokładnie, ale niestety właśnie tacy Polacy "wykształceni" wyjeżdżają i robią opinie nam Polakom. Piją na umór i kradną-Polacy to pijaki i złodzieje, a kobiety liczą na łatwy zarobek-kolejna opinia. Są ludzie, którzy jadą za granice normalnie żyć ale musimy pamiętać, że zawsze każdy pamięta błędy nie to co było dobre. I to błędy nie swoje a cudze.

W żadnym innym kraju nikt nie mówi tak literackim językiem jak w Polsce. W Niemczech czy Francji czy Hiszpanii to są różne gwary i wręcz języki, a u nas doszło do tego, że wszyscy mówią literackim polskim (poza Kaszubami i Górnym Śląskiem). Jedynie na wschodzie trochę zaciągają, ewentualnie Poznańskie i i Kurpie ...

Gość moim zdaniem nie jestes
W takim razie nigdy nie czytalas angielskiego forum. Tam sie jada. poza tym istnieje duzo stron na facebooku przeciwko analfabetom. Nie pieprz jesli nie wiesz nic na ten temat.

Gość myślałem po temacie
ńe mątrz śę jak kśonc :P

Gość myślałem po temacie
a o czystość języka trzeba dbać, chociaż trochę.

Gość dorci333
Wnioski wyciągnięte na podstawie obserwacji na forach- odnośnie ortografii. Natomiast ogólnie w życiu mało spotykam życzliwych Polaków. Zastanawia mnie więc czy Polacy mają po prostu taką mentalność? Dlaczego będąc w innym kraju forsują swoje złe nawyki przez które Polacy są oceniani jako szorstcy w obyciu, a czasami wręcz, że są niekulturalni.

Gość hikhkh
tak to jest, niestety. nie mieszkam w pl juz ponad 15lat i sama widze roznice. polacy sa ordynarni, narzekajacy a tu na kafe na forum macierzynskim gdzie pisza matki jest czesto taki brak kultury ze hej. kobiety, matki wyzywaja sie od najgorszych. ciekawe czy swoje dzieci tez tak wyzywaja jak zrobia bledy ortograficzne