Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zorza_polarna

Ostra biegunka a antykoncepcja

Polecane posty

Gość zorza_polarna

Witam. Przyjmuje tabletki antykoncepcyjne Novynette W zeszłą środę wzięłam ostatnią tabletkę z poprzedniego opakowania. W piątek po południu wystąpiła biegunka, która trwa do dziś. W tym czasie wystąpiło normalnie w niedziele krwawienie z odstawienia. Po 7 dniowej przerwie dzisiaj powinnam przyjąć pierwszą tabletkę z nowego opakowania. Obecnie biorę leki takie jak : Enterol, Smecta, Orsalit, Nifuroksazyd oraz Heel-Diarrheel S. Pytanie: 1. czy normalnie rozpocząć nowe opakowanie tabletek? 2. Czy w przypadku niewchłonięcia się tabletki po 4h nie robić przerwy po zakończeniu obecnego, nowego opakowania i rozpocząć od razu nowe + stosować dodatkową ochronę anty przez cały czas tego opakowania? 2. czy przyjmować zwiększoną dawkę tabletek anty? Dziękuję, A.

Gość Miss u buntu z haczykiem
- Czym się różni Japonia od Polski? - W Japonii aby zostać bohaterem narodowym trzeba było przypjerdolić samolotem w konkretny cel.

Gość w ogromnym przelocie XV
1. czy normalnie rozpocząć nowe opakowanie tabletek? TAK 2. Czy w przypadku niewchłonięcia się tabletki po 4h nie robić przerwy po zakończeniu obecnego, nowego opakowania i rozpocząć od razu nowe + stosować dodatkową ochronę anty przez cały czas tego opakowania? Stosować dodatkową antykoncepcję do czasu zakończenia biegunki i przez kolejne 7 dni. Co do przerwy to zależy od tego kiedy zakończy się biegunka. Jeśli spokojnie przesypiasz noce to polecam brać tabletki późno, tuż przed snem. 2. czy przyjmować zwiększoną dawkę tabletek anty? NIE!!!

Gość akukuruku
ymmm... przyjmuj anty normalnie, ale zabezpieczaj się dodatkowo, nie zmieniaj dawki tabletek, nie zmieniaj dat ich przyjmowania.. czyli rób wszyzstko jakbyś nie była chora, ale dodatkowo stosuj gumki, bo skuteczność może być obniżona. Alternatywne wyjście - odstaw tabletki na ten miesiąc i wznów ich przyjmowanie za miesiąc (w pierwszy dzień kolejnej miesiączki zacznij opakowanie) Innych wyjść z sytuacji nie znam.

Gość zorza_polarna
Dziękuję bardzo. Tak też czułam ;) Wydaje mi się, że żaden z tych leków nie wpływa na skuteczność tabletek. Faktycznie biorę tabletki późniejszym wieczorem, więc powinno być ok. Nawet w przypadku wystąpienia biegunki rano to po upływie 4 h mogę być spokojna? Jeśli biegunka się skończy w połowie tego opakowania normalnie zrobię wobec tego 7 dniową przerwę.

mam nadzieję, ze już ci przeszło i że się nie odwodniłaś przez tę biegunkę, pewnie nie, bo brałaś orsalit, jeśli chodzi o tabletki to nie powinno być żadnej przerwy, ewentualnie stosować dodatkową ochronę lub odczekać kilka dni z rozpoczęciem współżycia

Gość kawerja
A czy spotkałyście się z biegunką poszpitalną? Ja mam wielki kłopot z tym, nawracające biegunki mnie męczą i nie wiem, jak to leczyć.

Gość kawerja
A czy spotkałyście się z biegunką poszpitalną? Ja mam wielki kłopot z tym, nawracające biegunki mnie męczą i nie wiem, jak to leczyć.

Gość niuszkaniuszka

Gość Perw mobilna
Lekarz pierwszego kontaktu, a następnie gastrolog.

Gość kosda
Co to są te nawracające biegunki? Ja każdą traktuję osobno...

Gość kosda
Co to są te nawracające biegunki? Ja każdą traktuję osobno...

Gość kapitanpazur
Ja z doświadczenia wiem, że nawracająca biegunka to może być efekt zakażenia bakterią Clostridium Difficile. Po porodzie przebywałam w szpitalu 2 tygodnie i zakaziłam się w skutek przyjmowania antybiotyków. Zalecana wankomycyna powstrzymała chorobę, ale po 3 miesiącach miałam silny nawrót, wówaczas wykonano posiew kału w kierunku Clostridium Difficile i okazało się, że mam CDI. Pomógł mi Dificlir, dawka 200 mg dwa razy na dobę. Lek jest minimalnie wchłaniany, ma wąski zakres działania i o wiele mniejszy wpływ na florę bakteryjną jelit. teraz jestem zdrowa.

Gość wemblaj
Czy kuracja Dificlirem jest droga? Nic nie wiem o tym leku, chyba to jakaś nowość, prawda? Mam biegunki chroniczne już 3 rok. Silne nawroty co 2 -3 miesiące. Nigdy nie robiłam posiewu.

Gość gesiaskoora
ja nie moge, co to za syf, ten Clostridium Difficile??? co to za bakteria???

Gość komendant3
Bakteria jak każda inna, ale bardzo groźna i niestety największe ryzyko zakażenia jest w szpitalu, stąd nazwa - biegunka poszpitalna.

Gość inbound65
Szpitale to zazwyczaj siedlisko wszelkich zakażeń, a sami milczą na ten temat. Blee

Gość kikkja
Szpitale to jakas masakra i wylęgarnia bakterii, i pomyśleć że mamy 21 wiek a biegunka nas wykończy jak w średniowieczu.

Gość kknniijka
przy biegunkach ważne jest, żeby się nie odwodnić, trzeba nawadniać organizm np. orsalitem rozpuszczonym w wodzie, pić wodę

Gość komendant3
Probiotyk nie pomoże na już istniejące zakażenie, owszem może wzocnić, ale to tak jakbyś raka chciała leczyć witaminami.

Gość iiiiiiiiiii...
w takiej sytuacji posiew to chyba podstawa.Nie wiem jak u dorosłych-pewnie tak samo-ale u dzieci przy biegunce probiotyk to podstawa.ja podaje lactoral conajmniej przez 2 tygodnie.Do tego witamina b complex-wspomaga działanie probiotyku.może powinno się go w takie sytuacji przyjmować tez profilaktycznie??

Gość komendant3
a czy w ulotkach waszych probiotyków jest cokolwiek napisane o zwalczanjiu bakterii? Nie wydaje mi się. MOżna się tym wspomagać, ale np. zakażenie Clostridium Difficile musi być zwalczane antybiotykiem, choś w Polsce celowanego leku jeszcze nie ma.

Ostra biegunka jest jezeli nieodpowiednio sa dobrane tabletki, tak samo mialam i lekarz zmienil mi na inne.

Gość mirtaj
A jaka była przyczyna biegunek Asienka?

Gość wacek dobra rada
nie stosuj hormonów bo ci dupsko rozerwie

Gość komendat3
Dobra wieść. Za granicą jest lek na Clostridium Difficile i są działania, aby wprowadzić go do Polski.

Gość trubbo
NIc nie pomoże, dopóki nie będzie odpowiedniej diagnostyki i szpitale będą bagatelizować kłopot.

Witam. Dopiero zaczęłam swoją przygodę z antykoncepcją hormonalną, od niedawna stosuję Harmonet. Mam taki problem, może banalny, jednakże mnie niepokoi. Zażyłam wczoraj 4 tabletkę z 1 bilistra, po 2,5 godzinie poczułam ból brzucha, po czym musiałam udać się do toalety w wiadomym celu. Oddałam luźny stolec, można nawet powiedzieć, że wodnisty. (Z góry przepraszam za opis) Czy taki jednorazowy przypadek może zakłócić działanie antykoncepcji, czy tabletka przez to mogła się nie wchłonąć? Na różnych forach wyczytałam, że jeden luźny stolec to jeszcze nie biegunka, a w ulotce widnieje tylko wzmianka o wymiotach i ostrej długotrwałej biegunce. Nie brałam dodatkowej tabletki ale czy powinnam? Z uwagi na to, iż dopiero zaczynam stosować antykoncepcję hormonalną mój organizm mógł się jeszcze nie do końca przestawić. Stąd też moje kolejne pytanie. Czy w przypadku nie wchłonięcia się tabletki lub pominięcia jej antykoncepcja jest kompletnie nieskuteczna czy zachowuje jakiś procent skuteczności tyle tylko, że obniżony? Dziękuję bardzo za odpowiedź, pozdrawiam.

Gość gatar55
Biegunka może obiżyc działanie chyba wszystkich leków :( nie znam się

Gość rozroznianie kupy
wydaje mi sie dosc ryzykowne w Twojej sytuacji. na Twoim miejscu albo przyjelabym druga pigulke (i po ostatniej z blistra rozpoczela przerwe dzien wczesniej), albo przez 7 kolejnych dni, na wszelki wypadek, dodatkowo zabezpieczala sie prezerwatywa. dokladnie tak, jak proponuja producenci pigul w swoich ulotkach