Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nowachoinka

ciąża do roku po cesarskim cięciu.

Polecane posty

Gość nowachoinka

Czy są kobiety, które zaszły w ciąże do roku po cesarskim cięciu ? Jak przebiegała ciąża? Jak znosiłyście drugą cesarkę?

Gość Więc proponuje tak
A to wogóle bezpieczne jest?

Gość nowachoinka
sama nie wiem czy jest bezpieczne . Na innych forach dziewczyny piszą różne rzeczy , więc chciałabym się dowiedzieć jak to jest dokładnie. :)

Gość ??????????????????
lekarze zalecaja 2 lata przerwy miedzy kolejna ciaza , wiec bezpieczne nie jest , ale moja szwagierka zaszla w ciaze 9 mies. po cc bo chce miec mala roznice miedzy dziećmi. ..

Gość Podobnie
Mi lekarz zalecił poczekać rok, ale stwierdził że jak się zdarzy wcześniej to mam się nie martwić. Na razie czekam

Gość Powiem ci ja
Nie pytaj na forum tylko lekarza. Bo tu jedna mądrzejsza od drugiej

Gość jghyuk
ja mam zalecenie odczekać 2 lata, ale na forach kobiety piszą, że 2 lata to między porodami wystarczy. No nie wiem... Taka ciąża obarczona jest wysokim ryzykiem rozejścia się blizny i pęknięciem macicy. Na pewno ryzykować się nie powinno, ale skoro już ciąża się zdarzy, to trudno... Trzeba często bliznę obserwować, bo pęknięcie macicy grozi śmiercią

Gość Ja zaszłam w drugą ciążę
po 21 miesiącach i jedyne co lekarza interesowało to to by nie było to mniej niż rok i od razu powiedział że ryzyko jest do roku czasu po cesarce a potem można próbować . Co do rozejścia się blizny czy pęknięcia macicy to wytłumaczył mi bardzo dokładnie ale ja tu w skrócie napiszę że pęknięcie macicy zdarza się jedynie przy skurczach partych w porodzie sn po uprzedniej cesarce i zdarz się rzadko ze zwględu na to że obecnie robią cięcia przy wzgórku łonowym poziomo a to praktycznie wyklucza pęknięcie macicy , inaczej ma sie cięcie brzucha pionowe. Co do rozejścia sie blizny to oczywiście może to nastąpić zarówno przed rokiem po ostatniej cc jak i w okresie dwóch lat po ostatniej cc , nie ma reguły, wszystko zależy od blizny mięśnia macicy (im grubsza i mocniejsza tym lepiej).

Gość ljsx
Niektórzy lekarze mówią że minimum to 6 miesięcy po cc. W szpitalu w którym rodziłam też tak mówili. Ja miałam cc w maju 2011 a teraz jestem 14 tyg. I lekarz nic noe mówił że za wczesnie

Gość ktos tam jest
a jak to wygląda z porodem? czy to nie jest tak, że trzeba odczekać te 2 lata, żeby rodzić sn? czy rok starczy?

Gość wiecie co,moja
kolezanka urodzila w sierpniu 2011 przez cc,a pod koniec listopada 2012 miala kolejna cc.nic jej nie dolegalo w trakcie 2 ciazy.oba dzieciaczki byly dosyc spore bo wazyly +/-4kg.

Gość moja znajoma jest lekarką
i o dziwo to ona pokusiła się o drugą ciążę po cc niezmiernie szybko, bo miedzy jej dziećmi jest 13 miesięcy. Czyli zaszła w ciążę 4 miesiące po cc.... Ciąża przebiegła prawidłowo, ale oczywiście druga ciąża rozwiązana planowanym cc, ze względu na ryzyko podczas porodu.

Gość sfafsafa
każą uważac ,bo macica peka-krwotok, smierc.tak mnie lekarze straszyli.

Gość sfafsafa
sama nei wiem czy to dobrze, nie dosc ze druga ciaza to skakanie przy pierwszym maluchu, nie wytlumaczysz ze dzidzius, przeciez nie mozna nosic...

Gość nowachoinka
Pytam ponieważ chciałabym być znów w ciąży, poprzednia ciąża nie zakończyła się szczęśliwie. Jestem ponad 10 miesięcy po cesarskim cięciu i zastanawiam się czy to aby nie za wcześnie. Byłam u różnych lekarzy , zdania są na prawdę różne. Jeden lekarz mówił, że pół roku wystarczy , drugi, że rok/półtora a trzeci, że 2 lata ...

Gość ktos tam jest
tak na prawdę nikt nie da gwarancji, że szybkie zajście w ciąże po cc jest bezpieczne. Mój lekarz mówił, że 2 lata trzeba odczekać, jeżeli chce się rodzić sn. A jak wcześniej to znów cc. Moja koleżanka zaszła w ciąże 2 miesiące po cc i z ciążą było ok. Jeszcze lekarz mówił, że macica goi się pół roku.

Gość nowachoinka
właśnie tak , jedna dobrze zniesie ciąże po dwóch miesiącach od cesarki , a druga po dwóch latach od cesarki. Życie.

Gość ja zaszlam w ciaze 9miesiecy
po cc i się boję, ze nie zrobia mi cesarki, a zmuszą do sn :(

Gość nowachoinka
właśnie. A jak to jest ? mogą zmusić do rodzenia sn ? :) wydaje mi się, że nie ... choć nie wiem. ;o

Gość lalinka z
Teoretycznie zmusić nie mogą... A w praktyce pewnie życie pokaże

Gość nowachoinka
wydaje mi się, że nikt by nie ryzykował z lekarzy .. w tak krótkim odstępie czasu..