Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tak się zastanawiam na temat

komu wysyła się zawiadomienia a komu zaproszenia ??

Polecane posty

czy zawiadomienia to takim osobom które chcemy zeby były tylko na slubie a na weselu nie? czy zawiadomienia to tylko tak o w zasadzie tylko dla zawiadomienia o ślubie

Gość Nastia Janowa
Zaproszenia na ślub i wesele - to chyba jasne Zaproszenia na ślub - gdy zapraszamy tylko na ślub (wielokrotnie dostawałam). Z tego typu zaproszeniami jest problem ponieważ niektórzy nie rozróżniają między zapraszaniem na ślub a zapraszaniem na ślub z weselem. Dlatego warto się upewnić, że wszyscy dobrze zrozumieli to co dostali. xxx Pewnie zaraz odezwie się ferajna co uważa, że zeprasza się na ślub i wesele albo wcale ;] xxx Zawiadomienia - wysyła się je by poinformować pozostałe osoby o fakcie zawarcia związku małżeńskiego. Niekiedy podaje się w nich również nowe miejsce zamieszkania

dziękuje za odpowiedź, jeszcze mam pytanie odnośnie świadków czy im trzeba przygotowac specjalne zaproszenia czy wystarcza takie jak dla gosci ?

Gość Nastia Janowa
Na to ci nie odpowiem jak powinno byc, ale moge ci podac moje odczucie. Jeśli Twoi świadkowie są normalnymi ludźmi, którzy nie obrażają się z byle powodu to w mojej ocenie wystarczy zaproszenie takie jak dla wszystkich. Piszę o tym, bo wielokrotnie czytałam, ze potrafili się poobrażać na takie coś, że nie dostali specjalnego zaproszenia. W mojej ocenie nie ma co cudować.

Gość klaudia1617
no dokladnie ja tak uwazam osobiscie:) ze albo zapraszasz na slub i wesele albo wcale, ok jeszcze rozumiem jak to jest jakas daleka rodzina badz znajomi ktorzy maja tą swiadomość ze nie zostana zaproszeni na wesele a to zawiadomienie to mily gest mlodych.

Gość klaudia1617
natomiast nie rozumiem takiego czegos ze ci zawiadomieni ludzie maja przychodzic na ślub mi by bylo glupio jakby ktos mi przyszedl na slub a ja go nie zaprosze na wesele! wesele to jest przeciez podziekowanie dla gosci za to ze byli przy nas na ślubie ze sie modlili razem z nami i w naszej intencji.... a tu nagle jakas selekcja niektorzy niech tylko na slub przyjda a inni moga zostac na weselu...chore....

Gość alald
ja dlatego nie zapraszam nikogo na sam slub. Robie male wesele i na slubie beda ci na ktorych mi zalezy najbardziej. Nie wiem po co mialabym zapraszac jakas ciotke na sam slub. Skoro nie chce jej na weselu, nie czuje takiej potrzeby. To takze nie czuje potrzeby by byla z nami na mszy. Zreszta skoro nie mamy bliskich kontaktow to czy by przyszla na sam slub? watpie. U mnie zatem wszyscy , ktorzy beda w kosciele - beda tez na weselu. Zawiadomien nie rozsylam rozejdzie sie pewnie po rodzinie, a ci co powinni najbardziej wiedziec beda na weselu.

Gość no a dla mnie wlasnie
nie jest chore to ze zaprasza sie tylko na slub, nie wyobrazam sobie zaprosic calego mojego zespolu z pracy na wesele bo mnie na to nie stać a na ślub i owszem, będzie mi miło kiedy bedą:) Mam tez wielu zaprzyjaźnionych sąsiadów i również zaproszę na ślub, niektorych i na wesele ale nie wszystkich. Sama bylam niekiedy tylko na ślubach i rozumiem to:)

Na ślub wysyła się wyłącznie zaproszenia NA ŚLUB :) a ŚLUB to jest ta część imprezy która odbywa siew kościele albo w urzędzie :) jeśli po ślubie urządzamy WESELE wewnątrz w zaproszeniach gości, których chcemy widzieć na weselu zamieszczamy informację gdzie odbędzie sie przyjęcie, ewentualnie poprawiny...Natomiast zawiadomienia wysyła się PO ślubie i mają one na celu poinformowanie dalszych znajomych i rodziny, że wzięliście ślub, dowiadują sie wtedy jakie nazwisko nosi teraz młoda i można też podać nowy adres

Gość to to to to
Dokładnie! Zaproszenia na ślub, zawiadomienia po ślubie.

Gość Gajania
Mieszkam w UK i tutaj także zawiadomienia wysyła się po ślubie, jak napisano powyżej, żeby poinformować gości o zmianie stanu cywilnego, To powszechny zwyczaj, w PL dopiero raczkuje i dlatego te niedomówienia co i jak. Za to zaproszenia są typowo na ślub, żeby zaprosić gości na ślub i wesele. Nigdy nie zaprasza się na ślub osób, których nie chcemy widzieć na weselu. To byłby nietakt.