Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

smierc

Czy nie macie wrażenia że .........

Polecane posty

że coś jest nie tak z nami kobietami, z nami ludźmi, że kiedyś kobiety rodziły dzieci po osiągnięciu dojrzałości płciowej tak jak wszystkie zwierzęta i.... i radziły sobie ( kobiety miały po 15, 16 lat i wychowywały dzieci potrafiły stworzyć rodzinę, wtedy nie uważano że są nienormalne, ze sie puszczaja i są za młode itp) a dzis ta granica tak się przesuwa co chwile w gore ze teraz rodzi się przed 30, ( pewnie za 100 lat bedzie modne rodzic na ostatni dzwonek ). Zastanawiam się co jest bardziej słuszne. co było lepsze. To że kobiety szybko dorastały i stawały się odpowiedzialnymi matkami, czy to że dzisiaj my damy, kobiety, nie rodzimy dzieci, liczymy tylko na kase kase kase w zyciu i... wtedy uwazamy sie za wielce dojrzałe do rodzenia i zakladania rodzin.Ah sory i jeszcze wykształcenie trzeba mieć. Bo bez tego zyc nie mozna w czasach konsumpcjonizmu i rządów pieniądza na tym swiecie. Wydaje mi sie ze kasa wymusza wynaturzenie. Dzisiaj nastolatki są nieodpowiedzialne, kiedys prowadzily domy. Z czasem kobiety coraz dluzej są dziećmi i nie znają smaku odpowiedzialnosci. hmm.. to tylko takie moje przemyslenia.

Gość dxescedc
kiedys bylo ludzi stac na wiecej, w ogole ludzie sa mądrzejsi...nikt madry nie splodzi dzieci po to by biedowaly, owszem ejdno dziecko ok ale wiecej?? nigdy, szkoda dzieci

Gość kochamkochamkocham
jak to dobrze, ze ja mam w dupie wszystkie schematy i nie zastanawiam sie który lepszy, bo mam swój mózg i umiem myślec samodzielnie, a co więcej, mam w dupie innych ludzi i robię to, co podpowiada mi serce... i jestem szczęliwa :-) Ty też tak rób i pzrestań filozofować ;-)

nie widzę sensu by "przestać filozofować". to jak by przestać myśleć.

dzisiejszej kobiecie zwoje mózgowe prostują się po 30- stce, czyli w zasadzie na granicy ryzyka. po przekroczeniu tej granicy, w akcie desperacji miotają się jak wesz na sznurku w poszukiwaniu reproduktora, te bardziej lotne na akcje kamikaze, rozwalając zdrowe związki, a reszta dorabia fałszywą ideologię do zwykłego staropanieństwa... dla wielu jest już za późno, więc żółć i gorycz znajdują swoje ujście w życiu codziennym pod płaszczykiem pokrętnych form zastępczej samorealizacji. najlepsze jest jednak to, ża same sobie ścielicie ten życiowy barłóg, posiłkując się i wspierając nadinterpretowaniem prawd i mądrości wypracowanych przez prekursorki wolnej i niezależnej "babskiej myśli" ...więc "ma ta co chceta"

z kwestią odnośnie staropanieństwa zgadzam się. Po 30 już się zaczyna. Ja bym się już martwiła na miejscu niektorych moich kolezanek, bo całe życie same i nie spieszy im się do rodziny, miłości, dzieci. ALE... jesli dziś nastolatka rodzi dziecko, to psy się na niej wiesza bo zawali szkołe i co ona temu dziecku da. Wpajanie takiej postawy dzisiejszym nastolatkom jest zrozumiale, bo swiat się kręci na pieniążku i zarabiac trzeba niczym niewolnicy a skutkuje to tym, że baby zaczynają rodzić w okolicach lat 30. 30 lat to nie oszukujmy się, stara pierwiastka. 30 lat życia kobiety jest ostatnim dzwonkiem na posiadanie potomstwa i posiadanie sił na wychowanie go. Swiat wymusza wynaturzenie, naprawdę

z tego co się orientuję, to studia kończy się w wieku 25 lat... ponadto nie każda musi mieć magistra i nie każda doktora i wyżej. optymalny wiek to właśnie 26 -27 lat ‏ świat nic nie wymusza, same gonicie za pieniądzem jak świnie za kartoflami. mało z tym - jeśli nie zarobicie swoich, to łakomicie się na cudze, a to juz łapczywość podsycana kolejnymi mądrościami lansowanymi niemal wszędzie. dach nad głową już dawno przestał wystarczać, a brak pokory popycha was do upodlenia w imię zasad kształtowanych przez kasiore

masz racje. Ale kto powiedzial ze studia konczy sie majac lat 25? Studia zaczynasz kiedy chces zi konczysz kiedy chcesz. Nawet majac lat 50.

z drugiej jednak strony tatusiowie nie sa dumni z corek-matek nastolatek. Wiec to nie tylko my same popychamy siebie w tę niefortunną sytuację. Dlatego mowie ze świat wymusza.

pisałem o normalnych studiach - czyli dziennych, rozpoczętych zaraz po normalnej szkole średniej... zaoczne, wieczorowe i inne szkółki niedzielne to żarty o których nie warto nawet pisać :)

hmmm nie ma obowiązku by chodzić na studia zaraz po szkole. Kazdy sam decyduje. Studia są dla wybranych, zainteresowanych konkretną tematyka. A ze w dzisiejszych czasach kazdy sie pcha byle gdzie i jest moda i lans by isc po szkole na studia to inna kwestia. Generalnie chodzi mi o to ze stawia się na naukę oby jak najdluzszą bo potem mozna miec jak najwiecej pieniedzy. Wszystko to bujda. I baby się budza z ręką w nocniku.

nie ma także obowiązku aby rodzić dzieci... idąc takim tokiem rozumowania, można mieleć bez końca o słuszności różnych idei, a nie o to tu chodzi...