Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ggdsgds

wapń a skaza białkowa

Polecane posty

Gość ggdsgds

drogie mamy dzieci ze skazą białkową, w jaki sposób uzupełniacie wapń u dzieci? podajecie jakieś preparaty? dziecko ma 1,5 roku i po produktach mlecznych występuje biegunka

Gość ojtam ojtam
a nutramigen, kaszki ryżowe na nutramigenie, sinlak, jogurty - to powinno wystarczyć - a dajesz probiotyki? np. latopic? zaleca się podawać przynajmniej przez pierwsze pół roku życia dziecka, ja podawałam i potem raz za czas taką serię i minął roczek i po skazie śladu niema

Gość Ja mam Farera i w tej chwili
Wapn masz w warzywach z rodziny kapustowatych, leguminach, orzechach, nasionach, glonach i mleku pochodzenia roslinnego! Naturalny jest nieporownywalnie lepiej przyswajalny niz syntetyczny.

Gość ja 30 lat temu jak miałam
skazę białkową to jedyne co dostawałam w celu uzupełnienia niedoboru wapnia to zmielone skorupki z ugotowanych jajek. Jakoś dobrze mi jest nigdy nie miałam nóg i rąk połamanych ani popsutych zębów

Gość do oj tam oj tam
jogurt przy skazie białkowej ? przecież to pochodna z mleka ?

Gość ggdsgds
ja w zasadzie nie wiem czy syn ma skazę białkową, testy wykazały, ze nie ma, ale zawsze po nabiale dostaje biegunkę; lekarz mówi, że to moze byc nietolerancja laktozy, ale niby po jogurtach czy serach biegunki nie powinno być, bo mają mniej laktozy; w każdym razie jedyne mleko jakie tolerue to bebilon pepti; wypija gdzieś 400-500ml/dobę; martwie się że reszty zapotrzebowania na wapń nie pokryję normalnymi posiłkami, bo syn od pewnego czasu odrzuca kolejne produkty - brokuły, jajka gotowane, jajecznicę; ostatnio w ogóle marnie je

mleko owsiane, jogurty, warzywa, orzechy - niby dostaje nawet więcej niż wynoszą jej dzienne potrzeby, ale ponieważ znowu się połamała, więc się zastanawiam jak to z przyswajaniem jest

Gość ojtam ojtam
ale jogurt jest zazwyczaj bardzo dobrze tolerowany.. skoro dziecko ma tylko biegunkę a nie ma innych objawów czemu nie spróbować

Gość ggdsgds
ja bym tego nie nazwała tylko biegunką; są to kwaśne kupy ze stopniowo zwiększającą się zawartością śluzu oraz niestrawionymi resztkami pokarmu;

jak testy nie wykazały to jest to wrażliwość na proteiny mleka krowiego, a nie alergia per se. To powszechne wsrod niemowlat i dzieci (nie maja alergii, negatywne testy IgE, tylko po prostu wrazliwosc). To minie z wiekiem.

ex d. bill, zeby wapn byl przyswajalny organizm potrzebuje do jego syntezy witaminy D!

dostaje D - od urodzenia d3 i słoneczko (jak jest, jak nie to też spacery), tej jesieni tran, ponadto ma różnorodną dietę i prawie wszystko zjada chętnie (z serami i jajami mamy problem), ale właśnie - ma bardzo szczupłe kości, niezrośnięte ciemiączko - pomimo 2l. i tego mleka nietoleruje, no i drugi raz w ciągu pół roku połamane kości..dietetyczka twierdzi, że nie ma powodu do obaw, ale teraz spróbuję ponaciskać lekarza na kontroli o badania, pewnie ciężko będzie

Gość Ja mam Farera i w tej chwil
A stezenie wapnia sprawdzaliscie (test z krwi)? Jak wyszedl? W normie czy niedobor?

Gość Ja mam Farera i w tej chwil
Nie potrzeba do tego skierowania. Mozesz zrobic prywatnie.

Gość Gossc
Test wapnia z krwi jest mało adekwatny to malo który lekarz wie. Bo organizm jest na tyle mądry ze pobierze wapn z kosci aby za wszelka cenę utrzymac odpowiedni pozom w surowicy krwi. Lepiej zrobić poziom wapnia z moczu ( dobowa zbiórka moczu) i fosforu.pozdrawiam

Gość Gossc
Test wapnia z krwi jest mało adekwatny to malo który lekarz wie. Bo organizm jest na tyle mądry ze pobierze wapn z kosci aby za wszelka cenę utrzymac odpowiedni pozom w surowicy krwi. Lepiej zrobić poziom wapnia z moczu ( dobowa zbiórka moczu) i fosforu.pozdrawiam