Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pappapappapaa

prosty przepis na faworki

Polecane posty

Gość pappapappapaa

nie umiem piec, gotowac, marza mi sie faworki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Proszę bardzo!!!!!!!!!!!!
Składniki :3 szklanki mąki 1 łyżka miękkiego masła 3 żółtka 1 jajko 7 łyżek kwaśnej śmietany 1 łyżka spirytusu 0,5 litra oleju do smażenia ( może być pół na pół ze smalcem ) Cukier puder do posypania Zagnieść miękkie, sprężyste, gładkie ciasto . Rozwałkować . Radełkiem wykrawać długie prostokąty i nacinać je w środku. Przekładać jeden koniec przez dziurkę tak by tworzyła się kokardka. . Smażyć na rozgrzanym tłuszczu partiami na rumiano .Wyjmować na papierowy ręcznik kuchenny by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pappapapappaapa
dzieki, najgorej sie boje o ciasto :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pappapapappaapa
chcialam poinformowac, ze faworki sie udaly :) az sama w szoku jestem, z ciastem dalam rade, dobre proporcje podalas, tylko spirytusu nie mialam. potem na patelni, bo robilam na oleju, zaczal sie pienic, ale moze go za malo bylo i tak sie spienilo, ze faworkow nie widzialam :) ale to rzeczywiscie tlusty przysmak :) Jesli masz jakies fajne przepisy (na tym samym moim poziomie) to chetnie pogadamy jak tu zajrzysz. pozdrawiam serdecznie i jem faworka :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kacha--C
no ja tez sie pokusze na ten przepis:P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ale z ego przepisu to chyba nie wyszły faworki takie cieniusieńkie, z bąblami powietrza? bo na to są tylko 2 rady : albo używa sie dużej ilości żółtek utartych z cukrem (minimum 6) albo trzeba walić porządnie walkiem w ciasto przez parę minut... a bez tych bąbli to są tylko pseudo faworki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pappapapappaapa
nie bylo babli, a ciasto normalnie walkowalam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no wlaśnie, no więc to dupa a nie prawdziwe faworki odgrzebię mój przepis to napiszę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość super wychodzą te na piwie
tylko trzeba łomot ciastu sprawić :-D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Proszę bardzo!!!!!!!!!!!!
Pani mądralińska autorka prosiła o prosty przepis na faworki,więc wsadź sobie swoje wywody w............:p Kolejnym takim prostym przepisem,który jest dziecinnie prosty to rafaello na krakersach: 2 opakowania krakersów lajkonik 1 litr mleka 2 opakowania masy budyniowej np. oteker czy delekty 1,5 kostki masła Masę robisz wg przepisu na opakowaniu lub robisz szmodzielnie krem budyniowy 1 litr mleka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej 2 cukry waniliowe 1,5 szklanki cukru pudru 2 cukry waniliowe 1,5 kostki masła 4 żółtka 10 dkg wiórek kokosowych Odlewasz 0,5 litra mleka,w nim rozrabiasz obie mąki i cukry waniliowe.Żółtka mieszasz z kilkoma łyżkami cukru aż zbieleje dodajesz do mleka z mąką i dobrze razem wymieszaj. Pozostałe mleko i cukier zagotuj.Do wrzącego wlej mleko z mąkami i żółtkami.Gotuj na maleńkim ogniu i energicznie mieszaj,aż zrobi ci się gęsty budyń.Uważaj by ci nie przywarł do dna.Budyń ostudź.Masło utrzyj na puszystą masę i ciągle miksując dodawaj po 1 łyżce zimnego budyniu.Gdy masa będzie już gotowa dodaj do niej wiórki i dokładnie wymieszaj.Na spód prostokątnej blaszki wyłóż równo krakersy.Na krakersy wyłóż 3/4 masy budyniowe a na nią znów krakersy - tak samo jak spodnią warstwę.Na nie wysmaruj pozostałą część masy.I albo posyp obficie wiórkami albo posyp tartą czekoladą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Proszę bardzo!!!!!!!!!!!!
tu masz link jak to wygląda

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pappapapappaapa
nie przejmuj sie nimi :) dzieki...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lotta 23
Kruche faworki- wypróbowane ! 20 dag mąki 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do piecz. 3-4 łyżki gęstej śmietany smalec do smażenia lub planta 10 dag cukru pudru do oprószenia faworków ( po usmażeniu) 1 duża łyżka spirytusu szczypta soli Połączyć wszystkie składniki, dobrze wyrobić ciasto , wybić je porządnie wałkiem.Odstawić pod przykryciem na pół godz.Wałkować cienko i wrzucać na gorący tłuszcz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×