Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taaaak i sie zakochałam

Jaka jest dla Was róznica między zwiazkiem długoletnim a małżenstwem?

Polecane posty

Nie móie o sprawach oczywistych jak dzieci, wspolny kredyt itp a o swoich wymaganiach wobec partnerów , co w zwiazku nie powinno wystepowac a w małzenstwie już tak? Pytam bo ostatnio usłyszałam, ze zwiazek to nie małżenstwo ;/

prosze o odpowiedzi

Gość SLD+PSL
diabeł tkwi w szczegółach :classic_cool:

Myślę, że ludzie w związku bardziej się starają ze względu na to, że łatwiej jest się rozstać. W małżeństwie pokazują rogi bo wziąć rozwód już nie jest tak łatwo

Gość Miss u buntu z haczykiem
jak to nie jest łatwo? czasami pół godziny i po sprawie

Gość 65684
Ja uważam wręcz odwrotnie. Związek dzisiaj jest, jutro go nie ma. W każdej chwili można go po prostu zakończyć. A małżeństwo jest czymś więcej. Jest związkiem poświadczonym urzędzowo i człowiek się milion razy zastanowi zanim złoży pozew o rozwód czy separację.

Gość taka_prawda.....
rosnie liczba rozwodów wiec watpie żeby ktoś zastanawiał sie "milion razy":o to że trudniej zakończyć małżeństwo niż taki nieoficjalny zwiazek nie oznacza ze ktoś w tym małżeństwie bedzie szcześliwszy

Gość 65684
Nikt tu nie napisał chyba, że małżonkowie są szczęśliwsi niż partnerzy w związkach nieformalnych. Chociaż dla mnie to akurat ma znaczenie. Tworzę rodzinę, on jest moim mężem, a nie facetem, chłopakiem, partnerem czy TŻ (:o). Czuję się bezpieczna.

Gość małżeństwo to małżeństwo
Jeżeli chodzi o rozstanie to nie ma znaczenia czy jest to małżeństwo czy stały nieformalny związek.Ja wole małżeństwo chociażby ze względu na nazewnictwo,dla mnie ładniej brzmi mąż,żona a nie konkubent czy wieczny narzeczony,jakoś bardziej kulturalniej i mniej prymitywnie.Nie podobaja mi się nieformalne związki mimo ,ze sama w takim aktualnie jestem,dla mnie to patologia i już.

no ok ale chodzi mi głównie czy to co dajecie i oczekujecie od drugiej osoby rózni się bedac w zwiazku jak i w małzenstwie ? np. w zwiazku jest czesciowa prywatnosc, a w małzenstwie nie ma jej praktycznie wcale ? o tego typu srawy pytam

Gość 65684
Co rozumiesz pod pojęciem częściowa prywatność?

Gość małżeństwo to małżeństwo
nie ma żadnej różnicy w codzinnym życiu,gdy z kimś żyjesz przez dłuższy czas wszystko staje się mniej prywatne,i tu i tu nie ma prawie wcale prywatności.

Gość taka_prawda.....
są rózne zwiazki i rózne małżeństwa, sam fakt ślubu nie sprawi że ktoś kto potrzebuje dużo prywatności nagle z niej prawie całkiem zrezygnuje, ktoś kto bierze ślub z taka osobą też nie powinien na to liczyć bo sie pewnie zawiedzie i będzie nieszczesliwy

w razie smierci partnera - 2i dziedziczy majatek. No i rozstanie, rozwod trudniej sie zalatwia niz rozstanie pary. I wszystkei sprawy urzedowe - latwiej po slubie (kredyty, chocby odbieranie awizo na poczcie i wiele innych)

Gość hggv bmbmjnbmjn
z tego co piszecie slub ma dla was znaczenie czysto formalne i urzedowo-spadkowe:D

wg mojego faceta w zwiazku prywatnosc jest a w małzenstwie nie. Mówil to jak wydało sie ze przegladam mu fb...

14:56 [zgłoś do usunięcia] małżeństwo to małżeństwo Jeżeli chodzi o rozstanie to nie ma znaczenia czy jest to małżeństwo czy stały nieformalny związek.Ja wole małżeństwo chociażby ze względu na nazewnictwo,dla mnie ładniej brzmi mąż,żona a nie konkubent czy wieczny narzeczony,jakoś bardziej kulturalniej i mniej prymitywnie.Nie podobaja mi się nieformalne związki mimo ,ze sama w takim aktualnie jestem,dla mnie to patologia i już. X Kolejna debilka. Skąd Wy się bierzecie???

Gość 65684
Znam hasła do wszystkich skrzynek mojego męża, ale sprawdzam je tylko kiedy potrzebuję-np. potrzebuję numeru konta, żeby opłacić polisę. Telefonów nie tykamy, chyba, że na prośbę współmałżonka (nie mam czasu i proszę, żeby odpisał za mnie na smsa).

acha i nasz zwiazek trwa dwa lata (wiem, że to nie ejst strasznie długo ale mam andzieje,ze taki bedzie)

Gość jest zasadnicza różnica
bo mąż czy żona staje się RODZINĄ a nie tylko partnerstwem. Dzieci mają to samo nazwisko co rodzice, możemy się wspólnie rozliczać, w razie nagłych wypadków lekarz informuje wyłacznie rodzinę, a nie partnera.. Ponadto jednak to większa więź niż w związku, coś tam jednak przysięgaliśmy wobec USC czy BOga, a taka przysięga poświadczona podpisem do czegoś zobowiązuje. Jeśli małżeństwo następuje po długim związku (u mnie 7 letnim) znasz na tyle partnera, że w sumie niewiele już może cię w nim zaskoczyć, co w sumie jest plusem. Minusem jest wyłacznie brak "pierwszych uniesień" z poczatku związku. Ale za to doskonale już wiesz, czy małżónek jest z tobą ponieważ jest również twoim prawdziwym przyjacielem, a nie małżeństwo wyłacznie oparte na pożądaniu mylonym z miłością :)

>>>w razie nagłych wypadków lekarz informuje wyłacznie rodzinę, a nie partnera.. X Y Z Wyłącznie... sprawdzając przy tym dowód tożsamości, akt ślubu i wyciąg z aktu urodzenia. :D :D :D

Gość y6y56u56u5u5
W małżeństwie ludzie bardziej się starają walczyć, gdy przyjdzie kryzys. W partnerstwie, w obliczu naprawdę poważnego problemu, łatwiej jest odejść. O męża/żonę bardziej się walczy, bo to jednak małżonek, któremu ślubowaliśmy, bo rodzina, przyjaciele, otoczenie... Gdy jest naprawdę mega poważny problem, to małżeństwo ma większą szansę wyjść z niego obronną ręką niż partnerzy.

Gość małzeństwo to małżeństwo
musztarda ,mam takie zdanie i koniec,jestem tradycjonalistką i nie podobają mi się nieformalne związki,dla mnie to coś sztucznego i nieprawdziwego. Ktoś wyzej ładnie napisał o małzeńsytwie,całkowicie popieram małzeństwo to rodzina ,związek luźny--- nie.

Gość małzeństwo to małżeństwo
musztarda nie pierdol,bo nie masz racji,asma miałam sytuację szpitalna i mój partner niczego nie mógł w tej akurat sytuacji,musieli ściągać moich rodziców,nie wiesz,nie pieprz,ok?

>>>Ktoś wyzej ładnie napisał o małzeńsytwie,całkowicie popieram małzeństwo to rodzina ,związek luźny--- nie. X Y Z Nie masz najwyraźniej pojęcia o tym, czym jest rodzina i nigdy nie będziesz mieć. 🖐️

pozwalacie sobie na więcej względem drugiej osoby odkad jestescie małzenstwem ?

Gość betonowystolik
"bo maz czy zona staje sie rodzina" hihi, wystraczy podpis i juz zaciesniaja sie wiezi :-))) bez podpisu takowe nie maga istniec ;-)

Gość jest zasadnicza różnica
musztrda albo nie masz rodziny w ogóle, albo patologiczną i stąd twoje podejście. Paszportu może nie żądają, natomiast dowód osobisty owszem. Wiem co mówię, bo byłam w takiej sytuacji, kiedy zażądano ode mnie dokumentu, że faktycznie jestem rodziną W sumie to współczuję, że masz takie a nie inne podejście do rodziny