Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość BecikowaBecikowa

Becikowe

Polecane posty

Gość nsmad
Moze to brutalne, ale przecież jeśli te 1000 zł m dla kogoś znaczenie (tj. bez tych groszy będzie musiał oszczędzac lub kombinować) to oznacza, że go nie stac na dziecko. Skoro 1000 zł kogoś "ratuje" lub ułatwia zycie to nie ma na tyle pieniędzy, by wychowac dziecko.

Gość pierwsza-ciąża?
dla mnie ma znaczenie, bo sobie dołożymy do chrzcin. Możecie się śmiać, ale dla mnie to istotne wydarzenie. Oczywiście damy sobie rade i bez tych pieniędzy, ale skoro władza z Wiejskiej ciagle powtarza jakie mamy świetne prorodzinne państwo to niech się chociaż tym tysiącem wykaże. Sam vat, który podnieśli na ubrania i akcesoria dziecięce już przy wyprawce przewyższy ten 1000.

Gość no i???
dla niektórych ten 1000 zł to dużo . Jak ktoś zarabia 1100 netto to jest jednak dodatkowa pensja.

kkjuii----- gdzie ja napisalam ze mnie niby panstwo OKRADA ? i wypraszam sobie bo do pracy chodze ;/ a slub to juz osobna kwestia bo nie kazdy ma od tak sobie min 30 tys na wyprawienie wesela ;/

Gość oj tammmm przesadzasz
nie każdy musi mieć wesele za 30 tys .

moze i nie kazdy ale ja jakos nie widze sensu w organizacji wesela na styk tzn wszystko najtansze, itd... inaczej sobie wyobrazam Nasz dzien i dlatego tez przeznaczymy na niego wieksza sume

To weźcie ślub cywilny a nie udawaj "samotną" matkę żeby dostawać zasiłek. Takie zachowanie to wyłudzanie.

aby teraz otrzymać rodzinne to kwota 77zł, autorko tobie radzę weź ślub cywilny, jak nie chcesz zaszkodzić dziecku, nie sobie tylko dziecku, bo żeby otrzymywać zapomoge dla samotnej matki w metryce dziecka musisz podac ojciec NN, (nieznany) przeież to oszukanie dziecka, a rodzinne otzymasz jak tylko dochód nie przekroczy 539zł na osobe, ja po porodzie otrzymałam becikowe i 1tys zł gminne, czyli 2tys, co jak podasz ojciec NN jak będziesz później chciała wyjść za mąż twój mąż bedzie musiał adoptować własne dziecko, dla mnie to poniżenie, i wole mieć te pieniądze niz tak własnemu dziecku od pierwszych dni utrudniać życie,

ślub cywilny to koszt ok 100zł, często jest teraz tak ze cywilny najpierw taki cichy skromny a po odchowaniu pociechy huczne wesele, i uważam to za lepsze rozwiazanie niż podac że dziecko nie ma ojca,

zacznijcie cztac czy ja napisalam ze tak zrobie ? napisalam tylko ze sa takie mozliwosci. chodzi mi to ze jesli ktos chce to moze w ten sposob kombinowac ja nie nam najmiejszego zamiaru podawac gdziekolwiek bledne dane typu nieznany ojciec. Ojciec jest kocha mnie i nasze malenstwo a co za tym idzie slub bedzie tylko jeszcze nie teraz. o cwylinym tez myslelismy ale nie jestesmy do konca przekonani. wolimy najpierw odlozyc troszke na wspolny kat a potem porzadne wesele. wiec dwa do trzech lat musimy zyc jak zyjemy w 'grzechu'

''prawnie jestem samotna matka gdyz posiadam jeszcze status panny dzieki czemu moge starac sie AZ O 68 zl dla samotnej matki'' owszem tak napisalam ale w takim sensie ''co mi od panstwa przyslyguje kombinujac jak kon pod gore'' a pozniej napisalam iz nie mam zamiaru w ten sposob postepowac gdyz ojciec dziecka dobrze zarabia i nie zbawi nas smieszne 50 czy 70 zl..

to od razu podaj po porodzie że dziecko ma ojca, jego nazwisko, nie utrudniaj temu dziecku powodzenia pozdrawiam wiem o czym pisze,

Gość BecikowaBecikowa
Sama brałam ślub cywilny-wyniosło nas to ok. 1000 zł(razem z przyjęciem) jak ktoś ma wymagania i wesele ważniejsze niż sama ceremonia to już nie moja sprawa... Jak chce się wziąć ślub to nie ważne wesele tylko ważne "TAK" przed urzędnikiem USC czy księdzem :)

nie piszę ze tak zrobisz, tylko są takie panny co kombinują, aby brac ten zasiłek dla samotnych matek, a nie myślą jaką krzywdę dziecku robią, bo to będzie się będzie ca dzieckiem ciągło,

Gość BecikowaBecikowa
co do becikowego to niby zabrali ale będzie wynosić 1200 a śmieszy mnie to jak ktoś mówi że "nie będzie" tylko dlatego że jemu się nie należy. To ja mogę powiedzieć, że nie będzie urlopu ojcowskiego :)

Gość BecikowaBecikowa
to przed księdzem to jest koszt ok. 400 zł ksiądz, 200 zł organista i opłata w USC 90 zł więc niecałe 700 zł. Jak ktoś bardzo chce mieć ślub, to przyjęcie nie ważne a widać dla ciebie ważniejsi są goście.

Gość BecikowaBecikowa
a napisałam, że przed urzędnikiem USC lub księdzem, ponieważ nie każdy tutaj jest wierzący. A ja nie wiem jak z Tobą pisze, czy jesteś katoliczką czy innego wyznania, czy bez wyznania. Skąd mam wiedzieć?

Nie no spokojnie my w ten sposob postepowac nie chcemy a w temacie owszem napisalam o takiej opcji gdyz takowa istnieje ale nie oznacza to iz bedac w podobnej sytuacji bede w podobny sposob postepowac ;)

Moj chlopak i ja nie wyobrazamy sobie w ten sposob aby wziac slub i potem tego nie uczcic na przyjeciu weselnym. Poza tym nikt by nie chcial w ten sposob postapic. dlatego tez wolimy poczekac 2 lata i wziac slub gdy babelek juz podrosnie i spokojnie bedziemy mogli bawic sie do bialego rana :)

Gość BecikowaBecikowa
my jesteśmy zadowoleni, mielismy przyjęcie po ślubie w USC(mieliśmy powody dla których ślub załatwialismy na gwałt) a kościelny będzie dodatkiem do chrzcin, ale nie będzie to już nasza impreza.

Gość buhahhahahahhahahahahehehehehe
agusiaa01 po ci wesele jak będziesz już miała dziecko?

nas akurat nie satysfakcjonuje slub cywilny... chrzciny odbeda sie po narodzinach maluszka (termin mam na sierpien wiec mysle ze w marcu spokojnie juz mozemy ochrzcic babeblka) nie chcemy wczesniej ze wzgledu na zime i pogode jaka wtedy panuje oraz niskie temperatury. a slub to juz ma byc nasz dzien :)

Gość BecikowaBecikowa
tylko mi nie mów, że do ślubu kościelnego pójdziesz w białej sukni i welonie??

nie bede sie tlumaczyc po co mi wesele po slubie majac juz dziecko.. to jest jak odpowiedz na glupie pytanie typu '' po co namaszczac zmarlego po smierci skoro tuz po urodzeniu byl ochrzczony''

Gość BecikowaBecikowa
gdyby ksiądz bez nauk udzielił mi ślubu, bylby wtedy konkordatowy, ale jak pisałam mielismy bardzo ważne powody dla których potrzebowaliśmy ślubu.

Gość nie rozumiem:(
no proszę taka wierząca a zrobiła sobie bękarta:)