Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Juuliaaaaona

Będzie dobry taki TORT na urodziny ?

Polecane posty

Gość Juuliaaaaona

Chcę zrobic taki tort na urodziny męża, jak myslicie czy będzie dobry? bo mam zamiar połączyc kilka przepisów w jeden. Upiekę biszkopt i nasączę go zimną herbatą. na niego dam pokrojone brzoskwinie z puszki. Zrobie krem taki jak do karpatki zawsze wychodzi mi dobry i jest go dużo, więc wyłoże go na te brzoskwinie, przykryje wierzchnią warstwą biszkoptu. resztą kremu wysmaruje cały tort, po bogach dam płatki migdałowe na na wierzch reszte brzoskwin i moze jeszcze jakies owoce np winogrona. co sądzicie wyjdzie mi? nie chce robic masy tortowej bo mi nie smakuje, a tą karpatkową kazdy się zajada tylko czy ona nie wyjedzie z tortu bo chcialabym jej dac dużo? i czy obejdzie się bez dzemu? czy lepiej biszkopt przekroic na 3 jesli duży wyrośnie i dac dzem?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bez sałatki nie ma imprezy
wszystko ok, na pewno będzie dobry , ALE pod warunkiem, zę do tej herbaty do nasączenia tortu dolejesz jakiegos alkoholu! I do kremu najlepiej tez ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Juuliaaaaona
masy tortowe są głównie na margarynie więc smakuję margarynowo. nie smakują mi, dlatego wolę dac krem karpatkowy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Juuliaaaaona
do kremu się boje dac alko zeby się nie zważył. a do herbaty to ile?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nikt Ci nie każe dodawać margaryny czy masła. Od kilku lat robię torty o różnych smakach i nigdy nie używam ani masła ani margaryny. Tort będzie dobry, ale zostałabym przy samych brzoskwiniach, bez winogron. I krem musi być gęsty, żeby się nie wylewał i najlepiej, żeby przez całą noc stał w lodówce zanim go będziesz serwować. I tak jak ktoś wyżej napisał dodatek alkoholu do tego czymkolwiek nasączasz to zawsze dobry pomysł.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
"a do herbaty to ile?" To zależy jaki dajesz alkohol. Ja najczęściej nasączam samą wiśniówką, która ma ok. 20%. Jeśli dodaję wódkę czy alkohol o podobnej zawartości spirytusu to wówczas daję mniej więcej pół na pół.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Juuliaaaaona
nie mam wiśniówki, dodam zwykłej wódki. więc wódki ma byc tyle co herbaty.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tak. Zamiast herbaty możesz też użyć soku owocowego, a jeśli herbata to powinna być mocna. Do wyboru do koloru.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×