Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mam pytanie do was mamusie:)

mam problem!

Polecane posty

witam mamusie. potrzebóje pewnej informacji:) i proszę o pomoc. jak zdawałam prawko 6 lat temu dostałam je na czas nieokreślony i 2 lata temu wyszlam za mąż, powinnam wymienić prawko z powodu zmiany nazwiska, ale jakoś nie miałam kiedy:) i od nowego roku wchodzą przepisy że dostaje sie prawko na 15 lat i po upływie tych 15 lat trzeba ponownie je zdawać. czy jeśli ja bede wymieniała prawko z powodu zmiany nazwiska dostane je ponownie na czas nieokreślony? czy na 15 lat i bede musiała je zdawać ponownie??? Wiecie może? proszę o info:)

Gość sdfegr
na 15 lat :)

Gość ale prawo nie działa wstecz
idz sie spytaj do wydziału komunikacji

Gość xzxzxz
dalej na czas nieokreślony, a jezeli już na 15 lat to nie egzamin a badania tylko czy sie dalej nadajesz do jazdy :P

Gość BYŁAM JESTEM I BĘDĘ SZCZERA
Wymiana prawa jazdy a wyrobienie nowego to dwie różne rzeczy. Na 99% będziesz miała tak jak masz:)

kurcze troszke sie przestraszyłam że trzeba bedzie ponownie zdawać :) uspokoiłyście mnie trochę:) zaraz po nowym roku wybiore sie do działu komunikacji i sie dowiem bo nie chciałabym ponownie go zdawać. z tego co czytam przepisy mają wejść w życie 19 stycznia więc miałabym jeszcze czas na wymiane. ale jest też informacja że ma sie zmienić wzór prawa jazdy i że w ciagu kilku lat każdy będzie musiał wymienić prawko.

Gość zxzx
Nowy dokument prawo jazdy będzie ważny 15 lat, nieważne że wcześniej było na czas nieokreślony. To jest tak samo jak w przypadku ważności dowodów osobistych -kiedyś tego nie było, teraz jest określony czas kiedy są ważne a potem wymiana. "Już od przyszłego roku będą obowiązywać nowe wzory prawa jazdy. Resort transportu uspokaja jednak, że nie będzie obowiązku wymiany dokumentu, jeżeli stare prawo jazdy nie straciło jeszcze ważności. Prawa jazdy wydane przed 19 stycznia 2013 r. będą wymieniane sukcesywnie na nowe w latach 2028-2033. Szczegóły tego procesu, zgodnie z zapisami ustawy o kierujących pojazdami, zostaną określone w rozporządzeniu wykonawczym. Ważność nowego dokumentu prawa jazdy będzie wynosiła 15 lat - precyzuje Mikołaj Karpiński, rzecznik ministerstwa. Wymiana będzie dokonywana na wniosek osoby zainteresowanej, po wniesieniu stosownej opłaty za wymianę prawa jazdy i dodatkowo opłaty ewidencyjnej. Wnioski należy składać do starosty. 19 stycznia 2013 roku wejdą w życie przepisy wprowadzające m.in. nowe kategorie praw jazdy, dlatego zmienione zostaną także wzory prawa jazdy. Tak jak do tej pory prawo jazdy będzie miało format karty identyfikacyjnej wykonanej z wielowarstwowego poliwęglanu. Warstwy zewnętrzne mają być przezroczyste, a warstwy środkowe nieprzezroczyste. Pomiędzy warstwami poliwęglanu technikami offsetową i sitodrukową nadrukowane zostaną elementy graficzne i zabezpieczające, a techniką druku inkjetowego kolorowe zdjęcie właściciela dokumentu. Projekt nowelizacji rozporządzenia ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej w sprawie wzorów dokumentów stwierdzających uprawnienia do kierowania pojazdami jest teraz konsultowany m.in. ze związkami samorządowymi."

Gość BYŁAM JESTEM I BĘDĘ SZCZERA
To jest projekt. Więc nie wiadomo czy wejdzie cały.