Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość daguś9876

Pit urzad skarbowy i urzad pracy

Polecane posty

Gość daguś9876

hej estem zarejestrowana w urzedzie pracy ale w miedzy czasie pracowalam dorywczo na umowe zlecenie bez wyrejestrowania czy urzad sie o tym dowie? i czy mam sie rozliczac?

Gość wrednamalpaa27
dowie się a z US musisz się rozliczyć

Gość to zależy ile zarobiłaś
bo jest jakaś roczna suma nieopodatkowana więc może rozliczać się nie musisz Musisz zobaczyć jaka to kwota za 2012 jest wolna od podatku i czy się w tym mieścisz

Gość daguś9876
a jak sie dowie? bo wlasnie tego nie wiem bo rozumiem jakbym ja musiala zaplacic cos urzedowi ale to ja dobrowolnie rezygnuje ze zwrotu

Gość nanannanana
twoim obowiązkiem było sie wyrejestrowac z urzędu pracy na czas umowy o prace. podpisujac umowe zlecenie mialas odprowadzane sladki na ubezpieczenie zdrowotne od zleceniodawcy, wiec na ten czas spokojnie mogłas sie wyrejestrowac z urzedu pracy. zreszta twoim obowiazkiem bylo dostarczyc ksero umowy lub pisemne oswiadczenie ze pojelas prace w ciagu 2 tygodniu od daty na umowie. z urzedem skarbowym oczywiscie powinnas sie rozliczyc na podstawie pit-11 wystawionego od zleceniodawcy

Gość daguś9876
no nie przekroczylam kwoty wolnej od podatku i co? beda jakies konsekwencje jak sie nie rozlicze?

Gość nanannanana
a skad wiesz czy bedziesz miala nadplate czy dopłate i wydaje mi sie ze pomimo kwoty wolnej od podatku i tak swoje dochody nalezy wykazac do us

Gość nanannanana
jak dojda do tego po latach i bedziesz miala doplacic do us to po latach bedziesz placic z odsetkami. ale dlaczego nie chcesz sie rozliczyc z us?

Gość to zależy ile zarobiłaś
US i tak będzie wiedział, bo pracodawca na pewno im podatek wysłał, bo miał taki obowiązek

Gość nanannanana
poza tym zleceniodarca wystawia dwa razy pit-11, jeden dla ciebie a drugi wysyla do us