Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pyyyyyyttttttttttaaaaaaaanieee

jak wesprzec bliska osobe w takiej sytuacji

Polecane posty

Gość pyyyyyyttttttttttaaaaaaaanieee

bliska osoba mojej bliskiej osoby jest powaznie chora, jak wspierac w takiej sytuacji? jakich uzywac slow? niestety nie zawsze moge byc po prostu obok, wiec pozostaje wsparcie telefoniczne, co jest trudniejsze. doradzcie cos prosze, bo czuje taka bezsilnosc...

Gość orbitka252525
hmm.. pytać czy coś jej potrzeba... pytać ogólnie o codzienne sprawy, nie rozmawiać ciągle tylko i wyłącznie o chorobie..

Gość nie pocieszaj na siłe
tylko tematy poboczne wszytsko tylko nie choroba łacznie z opowiadaniem jak wyglada słuchawka która trzymasz w rece o chorobie mówisz tylo jak chory sam zacznie ale zdawkowo i szybko zmienaisz temat jak bedzie płacz lament to zcasem trzeba nawet "nakrzyczec" zdyscyplinowac bo uzalanie sie jest zła droga

Gość loijffgh
Jak chory zacznie rozmowę o chorobie to znaczy, ze chce o tym mówić. Wtedy trzeba rozmawiać. Nawet jeśli jest to choroba smiertelna. Nie mozna zostawiać takiej osoby samej sobie z tymi myslami jeśli ona chce z kims podzielić swój ból. Taka rozmowa jest cholernie ciężka, bo my wolimy jednak omijać ciężkie tematy i udajemy że nic się nie dzieje - temat choroby i śmierci traktujemy jak tabu. Ale jeśli chcemy pomóc, a chory chce pogadać - to pogadajmy. Dla niego tekst - Ja odchodzę - inaczej brzmi, niż dla nas. Chcę żeby ten rok już się skończył. Straciłam bliską mi osobę.

Gość tak niech mówi ale jak
ma przy tym zatracac sie w męce to trzeba to uciąc umiejetnie