Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość klara911

samotna w związku

Polecane posty

Gość klara911

cześć! mam olbrzymi problem. otóź mam faceta. cudownego. bardzo się kochamy. lecz wywodzimy się z zupełnie innych światów. ja jestem raczej ułożoną dziewczyną, nie pije, nie pale. owszem chodze na imprezy mam przyjaciół ale te imprezy są, że tak powiem 'na poziomie'. Pijemy, ale w umiarkowanych ilościach. Natomiast mój facet wywodzi się ze swiata w którym, piją do upadłego, klną ile wlezie i chamstwo jest na porządku dziennym. ON TAKI NIE JEST! choć cięzko, było mi uwierzyć jak to możliwe skoro ma tak okropnych znajomych. jesteśmy ze sobą dość długo i bardzo mi na nim zależy. Jednak nie potrafię zaakceptować jego znajomych. Jak już mówiłam, piją, palą... nie specjalnie ktokolwiek się do mnie odzywa, ja jako jedyna jestem z poza paczki, tak to wszyscy się znają. mają wspólne wspomnienia, imprezy a ja nawet nie wiem o czym oni rozmawiają ;( dzieli nas zbyt dużo, na czym ten związek się bedzie opierał? moje koleżanki mówią mi, ze powinnam sprobowac sie jakos zaprzyjaznic z nimi, zaakceptowac, ale jak? skoro nie znosze pić w duzyc ilosciach. dzisiaj jest sylwester, a ja spedzam go sama w domu. powiedziałam, że tam nie pojde. poszedł sam. będzie tam wiele atrakcyjnych dziewczyn, boje sie, ze mnie zostawi ;( bo na pewno tak bedzie, bo na czym ta relacja sie bedzie opierac? jestem zalamana co robic ? prosze pomozcie ;(((

Gość Zakrótkowiec
pracuje na budowie ?

Gość grrryyyy
"na czym nasz związek będzie się opierał", nie wiem ale według mnie związki nie opierają się na wspólnych znajomych, ale na tym co łączy dwoje ludzi

Gość kloniusia
co zostawił cię sam! mój to by nie pozwolił na to nawet jak bym się upierała! widzę że on wcale nie jest inny od swoich znajomych jeśli się zgodził. rozumiem uszanował Twoje zdanie żeby poszedł sam, ale w takim dniu powinien zaprotestować. Widocznie jest mu na rękę że pójdzie sam. ja bym wolała z moim facetem spędzić czas niż ze znajomymi. on wybrał znajomych takie jest moje zdanie.

Gość klara911
ale naprawde było mu przykro gdy mu odmówiłam... nie powiedziałam prawdy, że nie chce iść do jego znajomych bo uwazam ich za totalnych pijakow... powiedziałam, mu że każdy lepiej bedzie sie bawic w swoim gronie przyjaciół. powiedzialam, ze wychodze na domowke do przyjaciolki, naprawde chciał mnie wziac ze soba, ale to ja protestowałam... teraz patrze, jego koledzy maja zdjecia ze swoimi dziewczynami, posty, komentarze, wspolne wspomnienia wlasnie z imprez. boje się, że on też bedzie tak chciał, a ja nie potrafie sie otworzyc, nie jestem taka %% nie lubie duzo pić... boje sie ze mnie zostawi, bo za mało spedzamy wspolnych chwil ;(

Gość klara911
tak bardzo go kocham ;(

Gość klara911
Platon rozwinął naukę o: 1) ideach, o ich charakterze, relacjach pomiędzy ideami a rzeczami, o ich naturze. 2) duszy, jej funkcjach biologicznych, poznawczych, religijnych, o zależnościach między duszą i ciałem. 3) przyrodzie, o stwórcy demiurgu - boskim budowniczym świata, naturze i materii. 4) poznaniu (rozumowym i wrodzonym), stopniach i metodach poznania. 5) filozofii i jej charakterze, zadaniach i celach. 6) cnotach, czyli etykę, w tym: o istocie cnót i ich strukturze, o miłości. 7) państwie. 8) pięknie, sztuce, twórczości, czyli estetykę. Platon ukształtował system filozoficzny, którego istotą było: 1) w ontologii: przekonanie, że istnieje byt idealny i że byt realny jest odeń zależny. 2) w psychologii: uznanie, że dusza istnieje niezależnie od ciała i że ciało jako byt niższy jest zależne od niej. 3) w teorii poznania: twierdzenie, że istnieje wiedza rozumowa, niedoświadczalna, wrodzona, i wiedza zmysłowa, niepewna i złudna. 4) w metodologii: przyjęcie metody dialektycznej i podporządkowanie jej metody empirycznej. 5) w etyce: uznanie, że właściwym celem człowieka są dobra idealne i że dobra realne powinny być traktowane jako środki do niego wiodące. Platon był finalistą w pojmowaniu przyrody. Pionierem logiki, teorii państwa i prawa. W założonej przez niego szkole rozwijały się: filozofia, matematyka, astronomia, logika, medycyna. Została zamknięta przez cesarza Justyniana w 529 n.e. Do najważniejszych pism w dorobku Platona należą: Obrona Sokratesa, Laches, Charmides, Eutyfron, Protagoras, Gorgiasz, Menon, Fajdros, Fedon, Uczta, Teajtet, Państwo, Parmenides, Sofista, Fileb, Timajos, Prawa.

Gość klara911
a jaka jest analogia pomiedzy tym a moim problemem z facetem?