Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zeejay

mam fobię społeczną, jak poznać partnerkę?

Polecane posty

Gość zeejay

j.w.

Gość Diamond Albarn
przez neta

Gość zeejay
net się nie sprawdza

Gość zeejay
ty też?

Gość zeejay
przez net i tak w końcu trzeba sie spotkać, a wtedy lipa jest

Gość zeejay
i jak to sie przejawia u ciebie?

Gość zeejay
czuje dyskomfort w obecnosci innych osób

Gość ja czuję dyskomfort
gdy nie jestem z nim...* co zrobić :(

Gość zeejay
dokładniej w obecności potencjalnych partnerek

Gość zeejay
czy to ważne? mam 46 lat

Gość zeejay
ale nie wyglądam na tyle

Gość zeejay
pracuję w domu jako tłumacz, mało kontaktu z ludźmi, chyba że z suczką na spacer:)

pewnie w takiej sytuacji kazdy zalecilby wiecej kontaktu z ludzmi wyjscia zawierania nowych przyjazni ale ja nie wiem ciezko sie jest przelamac u mnie zwlaszcza ciezko

Gość zeejay
i jak jest? pewnie nie masz fobii społecznej:)

Gość zeejay
dlaczego u ciebie zwłaszcza?

mam u mnie bo jestem odtracona sama tak naprawde nie wiem czemu boje sie otworzyc w towarzystwie bo zaraz mysle ze palne jakas glupote

A, to nie do mnie pytanie było- dobra, nie wpierdalam się miedzy wódkę a zakąskę.

Gość zeejay
wlasnie, i co z tym zrobić?

Obecnie lekami I rzutu są leki przeciwdepresyjne z grupy tzw.nieselektywnych inhibitorów wychwytu zwrotnego serotoniny. U około 50% pacjentów leczonych lekami z tej grupy poprawa nie następuje w wyniku pierwszej kuracji. Wykazano również skuteczność leków przeciwdepresyjnych z grupy tzw. selektywnych inhibitorów monoaminooksydazy. Niekiedy stosuje się również inne leki przeciwdepresyjne. Leki te podaje się zazwyczaj kilka do kilkunastu miesięcy, po czym stopniowo odstawia. W celu doraźnego zmniejszenia lęku stosuje się leki przeciwlękowe (anksjolityczne), takie jak hydroksyzyna, benzodiazepiny oraz nieselektywne leki beta-adrenolityczne (głównie propranolol). Ostatnie z nich wskazane są w fobii społecznej, ograniczającej się do publicznych wystąpień i której towarzysza burzliwe objawy wegetatywne, takie jak: przyspieszona czynność serca czy drżenie rąk. Leki uspakajające w pełni rozwijają swe działanie zwykle po czasie 1 1,5 godziny od momentu doustnego zażycia, różnią się jednak znacznie okresem działania Czy stosowanie BZD grozi uzależnieniem? Należy zawsze pamiętać, że długotrwale leczenie lekami z grupy benzodwuazepin grozi uzależnieniem. Już po 3-4 tygodniach używania leku z tej grupy może wystąpić zespół abstynencyjny w razie nagłego odstawienia farmaceutyku Jakie techniki psychoterapeutyczne stosuje się w leczeniu fobii społecznej? Najbardziej skuteczna techniką psychoterapeutyczna w leczeniu fobii społecznej jest psychoterapia poznawczo-behawioralna. Składają się na nią: stopniowa konfrontacja z sytuacją wywołującą lęk, desensytyzacja, czyli uczenie się swobodnej reakcji na stresującą sytuację społeczną), techniki relaksacyjne, restrukturyzacja poznawcza, czyli zmiana przekonań. Jej celem jest rozpoznanie, a następnie weryfikacja i przeformułowanie błędnych myśli i sądów pacjenta oraz zmiana jego zachowań Czy stosowanie psychoterapia zwiększa skuteczność farmakoterapii? Psychoterapia jest szczególnie skuteczna, gdy uzyskuje się tylko niewielka poprawę po zastosowaniu leków. Po samej farmakoterapii wskaźnik nawrotów jest wysoki. Psychoterapia poznawczo-behawioralna zmniejsza intensywność lęku i unikania. Niektóre obserwacje wskazują na szczególna skuteczność grupowej psychoterapii poznawczo-behawioralnej. Psychoterapia jest metodą pierwszego wyboru u kobiet w ciąży i podczas karmienia. Leczeniem preferowanym jest równoczesne stosowanie leku i psychoterapii. Co to są treningi umiejętności społecznych? Trening umiejętności społecznych jest rodzajem oddziaływania, którego celem jest rozwój zdolności radzenia sobie w trudnych sytuacjach związanych z funkcjonowaniem w relacjach z innymi ludźmi. Zazwyczaj program treningu przewiduje naukę następujących umiejętności społecznych: zawierania znajomości, słuchania, zadawania pytań, odmawiania, inicjowania rozmowy, dyskutowania, reagowania w sposób akceptowany społecznie na krytykę, wyrażania krytyki, radzenia sobie z uczuciami (rozróżniania uczuć, wyrażania gniewu, rozczarowania, mówienia komplementów...)

Gość alicess
tez mam fobie społeczna, na necie fajnie sie pisze z ludzimi ale jakos ciezko mi sie z kims spotkac boje sie boje sie ze nigdy nikogo nie poznam i bede sama

trzeba naprawde sie wysilic zeby nikogo nie znalezc ile w Polsce mieszka ludzi ? 38 mln spokojnie jeszcze kiedys przelamiesz leki i spotkasz druga polowke

Gość zeejay
jeśli chodzi o leki, to brałem Lexapro (nazwa ogólna Escitalopramum), i faktycznie działał, przynajmniej tak się wydawało