Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Thomsonova

Rwa kulszowa

Polecane posty

Gość Thomsonova

Witam. Mam kilka pytań dotyczących rwy kulszowej i mam nadzieję, że wypowiedzą się osoby, które miały z tym problem i coś nowego się dowiem. Mam 21 lat, jestem kobietą i niestety mam nadwagę, z którą walczę, bo jestem na diecie od 6 tygodni. Otóż moje dolegliwości zaczęły się od bólu korzonków (październik). W pracy dźwiganie i to niemałe, ból się nasilał z każdym dniem. Poszłam do lekarza rodzinnego, który zapisał mi Nimesil. Pomagał chwilowo, potem zaczęła boleć mnie noga, tzn. od pośladka w dół (lewa). Lekarz rodzinny stwierdził, że rwa kulszowa i dał skierowanie na rehabilitację prądami i laserem. Nic nie pomogło, a było jeszcze gorzej. Po zabiegach (miałam 10) chodzenie sprawiało taki ból, że łzy ciekły same z oczu. Poszłam więc raz jeszcze do lekarza rodzinnego, który zapisał DicloDuo. Brałam codziennie jedną tabletkę, dwa tygodnie miałam spokój, prawie mnie nic nie bolało, jedynie rano bóle rozruchowe, ale w łóżku starałam się rozciągać i ból był mniejszy. Wróciłam do aktywności ruchowej (rower) i było coraz lepiej. Aż pewnego dnia nagle zaczęła mnie strasznie boleć prawa noga, co mnie zdziwiło, bo przedtem bolała lewa. Wzięłam tabletkę przeciwbólową dodatkowo, ale nie przeszło. Mało tego, wszystko mi zdrętwiało od pośladków aż po stopy. Mogłam chodzić, siusiać z ledwością, nie czułam jak siusiam. Nie czułam jak siedzę ani nic. Drętwieniem mrowienie, parestezje...Masakra. Pojechałam więc ze skierowaniem rzecz jasna na izbę przyjęć do szpitala. Z wielką łaską przyszedł mnie zbadać neurolog, który stwierdził, że wydziwiam i wymyślam. Dali mi dożylnie leki przeciwbólowe i uspokajające (kto by się nie denerwował dostając drętwienia prawie od pasa w dół?). Neurolog na karcie inf. napisał, że mam dyskopatię. Poszłam z tą kartką do lekarza rodzinnego, który zdziwił się na jakiej podstawie neurolog stwierdził, że mam dyskopatię. Cóż, lekarz rodzinny zapisał mi leki rozluźniające i przeciwbólowe. Biorę je już miesiąc i prawie wszystko przeszło. To znaczy nadal mam mrowienie w stopie prawej w palcach szczególnie, w lewej minimalnie też. Mam opuchnięte udo lewe i czasem zaboli. 11 stycznia idę do neurologa. Problem w tym, że strasznie męczę się przy chodzeniu i kuleję...Nie mogę iść szybko, chodzę krzywo, nie mogę stanąć na palcach. Pytanie jest takie czy ktoś z Was miał takie coś? Nie wiem czy to może być uszkodzenie nerwu czy po prostu dysk gdzieś na ten nerw uciska i stąd te mrowienia i fakt, że kuleję? Najbardziej boję się właśnie, że wciąż będę kuleć i to dość znacznie...najlepiej chodzi mi się boso... Neurolog powinien wysłać mnie na tomografię albo rezonans magnetyczny w celu dokładnego zorientowania się co mi jest? Ja nawet myślę o operacji usunięcia dysku, też o tym słyszałam... Może ktoś mi coś podpowie ?

Gość Sławek333.
A dlaczego sie nie udasz do brogo masazysty,akupunkturzysty????

Musisz mieć przede wszystkim zrobione co najmniej zdjecie rtg które wskaże czy masz np dyskopatie, czy kręgozmyk, takie rzeczy bedze widac już na rtg, jednakze podstawa jest rezonans magnetyczny odcinka lędzwiowego, bo w tej chwili nie wiemy czy masz rwe kulszową spowodowana samym stanem zapalnym nerwu kulszowego czy uciskiem np przepukliny dyskowej na nerw kulszowy, podstawa tutaj jest wynik badania z czym mamy do czynienia. Ale taki dłuższy okres "boleści" wskazuje raczej na tkz. uszkodzenie mechaniczne czyli ucisk na nerw kulszowy, czyli na początku potzrebne sa wyniki, rodzinny powinien dac skierowanie na rtg a neurolog na rezonans,

Jeżeli nie masz wyników rezonansu, to wszedzie będa Cię olewać, jeżeli byś miała wyniki np duzej przepukliny uciskajacej nerw kulszowy to objawy nietrzymania moczu, czy opadającej stopy sa wskazaniem do operacji, w wiekszości ludzie wracaja do sprawności, tzn wraca czucie, mogą chodzic, ale czasem kończy sie na wózku inwalidzkim, podstawa to trafić na rzetelnego neurologa czy ortopedę. Zaleczenie dyskopatii jest bardzo długie, trzeba sie uzbroić w cierpliwość, podstawą jest higiena kregosłupa, czyli powoli wstajemy z łózka, nie obracamy sie za szybko, wszystkie ruchy powinny być spowolnione, pływanie na basenie ale tylko na plecach. I oczywiście dzwiganie ogranicza sie do maksymalnie 3kg. Ja mam przepuklinę od 10 lat i pomimo że na rezonansie mam ogromna przepukline z uciskiem na nerwy mam sie dobrze. Co dwa lata jeżdze do sanatorium - zabiegi, chodzę na basen dosyć często i stoduje jak wyżej. Spie na maleńskiej poduszce, na dosyc twardym materacu.

Jak nie możesz stać na palcach - chyba jest to wlasnie opadająca stopa, nie badali Cie w szpitalu, to sa podstawe badania neurologiczne, czyli stanie na palcach, badanie czucia w stopach, nogach udach. Badanie siły mięśniowej w nogach. No i REZONANS totalna podstawa przy rwie kulszowej spowodowanej dyskopatią.

Gość Sławek333.
Najlepiej niech sie zbada u prawdziwego fachowca od masazu i akupresury,na zadna operacje nie idz chodzby Cie nawet wołami ciagneli,to nie jest leczenie

I proszę nie naciagaj sie na cudownych uzdrawiaczy. Bo mogą Cię uszkodzic, jeżeli sie nie wie z czym ma sie do czynienia. Ja 10 lat temu leczyłam sie u reumatologa lekarza z powołania, powiedział jak mam żyć, jak dbać o siebie, załatwił mi wtedy też szybko rezonans i nie brał za to żadnych pieniedzy. Widziałam jak sie martwił o mnie, dopiero wtedy jak wiedzial w jakim stanie mam kregosłup, to mnie ustawiał. Pomógł mi na 10 lat. Podstawą trafic na kogoś mądrego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

A Pan Sławek vel Gonda vel I tak jest fanatycznym samochwalcem ciągle zachwalającym siebie i swoje metody. Ale sama muszisz zdecydować u kogo będziesz się leczyć, ale jeżeli masz juz dyskopatię w tym wieku to jest bardzo nieciekawie, postawa WYNIKI BADAŃ, bo wg lekarzy jesteś za młoda na dyskopatię i traktuja jak traktują. Czyli wyniki co ci jest dokładnie i lekarz z powołania.

Gość Sławek333.
zazizaza,nie prawda,kłamiesz,nie jestem zadnym fanatycznym samochwalcem,tylko wiem co mówie,znam lekarzy i tez wiem co potrafia,nie polecam

Gość Sławek333.
czytac no comment:)

Masz wypuklinę dyskową czy powodem jest dyskopatia to teraz już nieważne. Nie lekarz ani uzdrawiacz ani kręgarz. Idź do rehabilitanta, który Cię powygina przećwiczy i wtedy powie co się dzieje i zaleci terapię. Lekarz będzie ciążył w kierunku operacji co ma skutki uboczne - po usunięciu dysku pozostałe się przemieszczają.... Warto spróbować najpierw prostej fizykoterapii. Co do uzdrawiacza to sama rozumiesz jakie może to mieć skutki. Mnie rehabilitacja pomogła. Żadne zabiegi prądy etc. Zwykłe proste ćwiczenia.

Tez mialam rwe kulszowa i wiem, co to za cholerstwo i jak bardzo boli... Mnie rwa dopadla a) z nadwagi, b) przez siedzaca prace. Lekiem na cale zlo okazaly sie dla mnie tabletki DicloDuo (te ktore bralas). Cudowne ozdrowienie nie nastapilo oczywiscie po odstawieniu tabletek ale nastapilo. W kazdym razie, to co piszesz jest naprawde hardcorowe !!! :O Masakra. Nie daj sie dziewczyno tym konowalom, bo to, co opisujesz to na moje (amatorskie co prawda) oko jest bardzo ale to bardzo powazne! Idz do innych lekarzy. Inny neurolog, itd. Najgorsze co mozesz zrobic to dac sie zbywac. Jak sie idzie do szpitala to trzeba za przeproszeniem k*rwami rzucac, i wtedy sie Toba zainteresuja jak trzeba. Na grzecznie nic nie zalatwisz.

Gość Aparat007
Bierz taki lek na receptę Diktoratio UNO jest to dikofenolak bardzo dobry na wszystkie bóle. Trzyma 24 godziny zażywa się po jedzeniu.

Gość Sławek333.
dżentelmenel,do zadnych uzdrawiaczy równiez nie polecam,

Gość Sławek333.
Aparat007,i co bedzie jechac całe zycie na przeciwbólowych,az jej sie kregosłup rozsypie???przyjdzie taki moment ze juz całe opakowanie przeciwbólowych nie pomoze,to nie jest rozwiazanie to tylko doraznie mozna

Gość Aparat007
do Sławka, ja doradziłem jak zapobiec bólowi, a dalsze leczenie w gestii medyków danej specjalności.

Aparat007, ma rację, ważne jest żeby zlikwidować i ból i stan zapalny, ja mam dyskopatię 10 lat, wiec wiem co mówie.

Gość Sławek333.
zazizaza,Ty masz dyskopatie 10l wiec owszem wiesz co mówisz,ale tylko z pozycji dotknietego schorzeniem,a to za mało

Gość Thomsonova
Sławek ma rację, przeciwbólowe leki na co mi, skoro nawet mnie już nie boli? Zdjęcie rtg mam zrobione, neurolog stwierdził "a może dyskopatia" :| ale ten neurolog był natrzaśnięty. poza tym byłam u innego neurologa prywatnie, oczywiscie nic nie mogl powiedziec bo nie mam zrobionego rezonansu, a skierowania nie mogl mi dac na NFZ (a kasy nie mam aby zrobic sobie RM prywatnie, to spora kasa ok. 700 zł). dostałam tylko nowe leki Dicloberl Retard, Tolperis i Witamine B1 i miałam zapisac sie do tej pani neurolog na wizyte na NFZ. oczywiscie na WRZESIEN 2013. stwierdziłam ze do tego czasu to ja sie wykoncze i w mig zaczełam szukac innej poradni co terminy krótkie mają. znalazłam taką i idę za kilka dni a czekałam troche mniej niz miesiąc. a co do rezonansu to jak mogę sie wybrac na to badanie skoro musze miec skierowanie od specjalisty ? a nie wiem czy ten nowy neurolog do którego pojde da mi to skierowanie, moze jest jeszcze głupszy niz pozostali. jakbym miala pieniądze to juz bym dawno poszła na RM, ale skąd brać... poza tym głupia byłam, mogłam cuda robić na tej izbie przyjec byle by mnie na oddział przyjeli...a to koniec roku był to w ogole świrowali...masakra. zeby sie dostac na oddzial trzeba głupka strugać :/

Gość Śliewczka w kompocie
Hej witaj......jak się ubierasz teraz w taką pogodę...? Czy nosisz ciepłą bieliznę.....?

Koleżanka z pracy dostała ostrego ataku bólu z powodu wypadniętego dysku wzięli do szpitala, w ciągu tygodnia miała operację, w tej chwili od przeszlo roku zapomniała co to jest ból. Ma swięty spokój

Gość Thomsonova
ubieram się ciepło :)

Gość gość
Ważnym elementem terapii kręgosłupa jest porządny i dobrej jakości materac. Ja używam materaca z pianki Art Medic, poleconego mi przez mojego terapeutę i faktycznie jakość wypoczynku oraz moje samopoczucie jest o niebo lepsze, a ćwiczenia wydają się być efektywniejsze niż przedtem.

Gość Syzy
Jeśli chodzi o rwę kulszową: znam kilka osób, które ją miały. Przeszły terapię w Warszawie. Nie powiem, że są zdrowe i już jej nie mają, ale przestały odczuwać ból. Mogą normalnie funkcjonować. Niestety tę terapię można przejść tylko w Warszawie, więc nie każdy może z niej korzystać. Jeśli któraś z pań jest zainteresowana proszę pisać pod mój e-mail: tuptektraut@interia.pl

Gość gość
Zuzazi zagladasz tu jeszcze . Daj prosze namiary na swojego lekarza.

Gość coś skutecznego

Bardzo skuteczny jest Reumpapai, a dodatkowo to roślinny preparat.