Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszła mama 2013333

lewatywa w ciąży

Polecane posty

czy można w ciąży robić lewatywy? do tej pory kilka razy w miesiącu robiłam lawatywy, i czułam się lekka i oczyszczona. Od czasu jak jestem w ciąży, zaprzestałam bo nie wiem czy można, jestem teraz w 7 miesiącu, i już ledwo żyję z tymi zaparciami, nie pomagają śliwki, syropy, czopki glicerynowe, zmiana diety itd :( można zrobić lewatywę czy nie?

nie. moze spowodowac rozpoczecie akcji porodowej- skurcze jelit zapoczątkują skurcze macicy

Gość magdalenka008
mozna

Gość no i co teraz???
zapytaj lekarza a nie tutaj, bo to bardzo ryzykowne, ktoś Ci napisze, że możesz zrobić nie mając medycznego pojęcia o mozliwych skutkach i co jak się dziecku coś stanie?? Co innego lewatywa tuż przed porodem a tak profilaktycznie to nie mam pojęcia czy można ...

no i tak jak wszędzie w necie, nie ma jednoznacznej odpowiedzi, albo jakiejś publikacji na ten temat.jedni piszą można inni nie można, i dlatgeo do tej pory (7 miesiąc) się nie zdecydowałam, ale też nie miałam aż takich problemów, zwykle śliwki na czczo zlane wrząca wodą, i wypite rano, do tego kefir i działało, a teraz jestem już u kresu ... ostatnio tydzień temu będą u lekarza zapomniałam zapytać o lewatywę. mówiłam zaparciach to dał jakiś syrop który i tak nie działał :( Do mojego lekarza idę dopiero za 2 tygodnie.

Gość emcekwadrat
Wydaję mi się, że nie można. Kiedy leżałam "po terminie" w szpitalu, lekarz powiedział, że zrobią mi lewatywę i może coś zacznie się dziać. Więc uważam tak samo, jak ktoś wyżej - skurcze jelit mogą pobudzić macicę.