Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość uydsgtcuysdgcyusg

nowy cennik poczty polskiej! koszmar

Polecane posty

Gość inzynier serwisowy bann
boze ludzie.. To jest właśnie tak że listonosz nie mieścił kopert bo tak jak napisał 2 koperty i torba pełna. Trochę ich ratowałą ta skrzynka nie wiem jak to się zwie. Taka gdzie im rozwozili i zostawiali. Od tamtego roku listonosz NIE MIAŁ obowiązku noszenia przy sobie przesyłki która się nie mieści do tej przegrody. Nawet jakoś to normowali i 2 lata temu czy 3 wymianiali. No i jeśli taka przesyłka się nie mieści mógł ją spokojnie zostawić na poczcie a tobie dać tylko awizo. Nawet jak cię spotkał w domu. Od tego roku jw napisałem. URZĘDY POCZTOWE NIE POWINNY PRZYJMOWAĆ PRZESYŁEK NIEZGODNYCH + jw przepis z zeszłego roku nie ma obowiązku ich ci dostarczyć i mógł ci zostawić awizo, Obecnie dodatkowo do tego możesz zapłacić karę. Za przesyłkę ponadgabarytową Wyjaśnione? Teoretycznie każdy może się odwołać od tego że ma dom a nie skrzynkę. Taki martwy przepis.

Gość uydsgtcuysdgcyusg
Może z czasem inpost wkroczy też na wsie i miasteczka. Poczta dostałaby po nosie.

Gość new looki
pracuja nad tym, otwieraja coraz wiecej oddziałow w malych miejscowosciach// ja duzo sprzedaje i tylko modle sie by kupujacy byl z wiekszego miasta :)

Nie kara za brak skrzynki cyz brak nie wymienienia. Tylko że teoretycznie obsługuje cię 2 pracowników. listonosz + poczta. Bo z założenia listonosz powinien zostawić ci tą przesyłkę w skrzynce. A jak się nie mieści to jak ma zostawić? A co do inpostu. To oni obeszli polskie prawo. I teoretycznie nie wysyłali przesyłek listowych. Tylko przesyłki elektroniczne czy jakoś tak. I do każdego listu była dopięta blaszka elektroniczna :)

Gość new looki
jakie elektroniczne co ty to gadasz:O a blaszki sa po to by list wazyl wiecej bo takie leciutkie listy moze tylko wysylac poczta bo ma monopol na to.

Obejścia były 2. Raz monopol na lekkie listy 2 monopol na przesyłki listowe. 3 czego już nie obeszli przesyłanie listów w święta. Obecnie jw obecnie mogą już rozsyłac co się chce. Więc podejrzewam albo jw ups. Albo fuzja inpost i paczkomatów

Gość wdewfwf
Blaszka była dlatego, że dotąd PP miała monopol na najlżejsze przesyłki, od tego roku to się zmieniło. Ja rozumiem, że nie powinno się nadawać wielkich przesyłek poleconych które gabarytem są takie jak spora paczka, ale bez jaj, ja akurat handluję drobnymi i lekkimi rzeczami, moje przesyłki ważą po np. 80-100g i ja mam to paczką nadawać i płacić 11zł ?!? OK , płaci Kupujący, ale kupując rzecz np. za 20zł musiałby dopłacić kolejne 11zł za przesyłkę i zwyczajnie przestaje to być opłacalne.

pisałem że to martwy przepis i puki co kary nie dostaniesz. Chyba że się listonosze wkurzą i przestana takie przesyłki dostarczać serio. Tyle że jw ja za rok pocztę mam w d.... Dla info podpisanie umowy z 7 i każda przesyłka 10pln. Woreczki, koperty itd za free. No to sory gdyby nie to że wysyłam okazjonalnie miałbym pocztę polską już w d... a nie za rok.

Pomijam fakt że poczta polska nawet nie monitoruje przesyłek no kurwa... Ostatnio wysłałem polecony i co? Zaginął. Przy poleconym masz tylko wysłanie i odebranie. Nie wiadomo nawet gdzie zaginoł przed sortownią za? Znikam z wątku a tej firmie już dziękujemy.

Gość czy warto wejsc głębiej
nie monitoruje? no i co z tego? w głowach się ludziom poprzewracało

Sprzedałem dzisiaj na allegro monety i kurwa teraz ich nie wyślę w liście? Kupujący już mi zapłącil za polecony 6zł. Podaj link do tej informacji na stronie poczty polskiek, bo nie moge znaleźć.

Po to deklu że że jak wysyłasz komuś z allegro coś. TO MINIMALNY TWOJ KOSZT to 6.05 za LIST polecony Bo równie dobrze mógłbyś wysłać zwykłym listem za 2pln Ale a) zajebią b) nawet jak dojdzie to kupujący może ci powiedzieć że nie dostał i chce zwrotu. A wybacz dawanie 6pln za głupi list. Pomijam coraz to bardziej chore opłaty na allegro które przekroczyły już dawno 10%

Gość tez handlarka z allegro
po pierwsze - dzisiaj wysyłałam sprzedana na Allegro włóczkę - nieforemnymi listami poleconymi - gabaryt B. Nikt mi na poczcie nie zwrócił uwagi,że nie wolno. po drugie - niestety podrożały lekkie listy - do 350 gr - np. zamiast 4,50 kupujący musi zapłacić 6 ( ok 5,95 :P ) zł- przy 10 listach to 15 zł roznicy - wg mnie sporo. Z perspektywy Allegro -stracą detaliczni sprzedawcy drobnych. lekkich przedmiotów .No chyba,że pojawią się inni dostarczyciele poczty;) Nie zmienily się koszty przesyłki paczek - przynajmniej małych i do 5 kg - ale u mnie paczki nosi osobna firma, a nie listonosz, więc nie wiem kto na tym zyska,że ludzie przesyłki ok 0,5 - 1 kg będą wysyłąć paczkami a nie listami - poczta chce odciążyć listonoszy?mniej listów = więcej paczek?;) A ktos tam pytał o znaczki bo ma zapasy - na razie spokojnie obowiązują - na mojej poczcie pani w okienkach nie zamówiły bo nie wiedziały jakie będa ceny nowych( szok! ;) ) i zużywaja stare.

Gość wdewfwf
Akurat to, że nie monitorują to mam gdzieś, bo jeśli przesyłka zaginęła to naprawdę nie jest istotne gdzie to nastąpiło. Po 2 tyg składasz reklamacje i jeśli nie są w stanie udokumentować tego, że przesyłka została doręczona do odbiorcy to muszą wypłacić odszkodowanie. Miałam 2 takie przypadki i w obu odzyskałam pieniądze. Pomijam takich zawodników którzy nadają listem poleconym telefon za 1000zł, przesyłka ginie, bo wiadomo, że droższe rzeczy trzeba nadawać przesyłkami wartościowymi.

''dzisiaj wysyłałam sprzedana na Allegro włóczkę - nieforemnymi listami poleconymi - gabaryt B. Nikt mi na poczcie nie zwrócił uwagi,że nie wolno'' Uff, ale na wszelki wypadek zapakuje je jakoś płasko.

panie* w okienkach.

Gość czy warto wejsc głębiej
a ty sobie zapakuje te monety, płasko

michał 3 - korzystam z usług kilku urzędów pocztowych ( Wrocław ), czasem z takiego, który mam akurat po drodze - w niektórych nawet nie narzekają na to,że przesyłka polecona zapakowana jest w pudełko a nie kopertę , mimo,że to powinien być list ( Gubińska Nowy Dwór - sympatyczne, kompetentne Panie).Ważne ,żeby wymiary nie przekraczały bodajże 900cm? W sumie nawet można się o to wykłócić;) ale koperty rozmiar K dla mnie akurat rozwiązują sprawę;)

Gość wdewfwf
A ja powiem Wam, że teraz lekko zgłupiałam... Bo mi policzono po 5,80zł za 4 listy polecone eko a w cenniku nie ma w ogóle takiej stawki za żadną z przesyłek poleconych ??!

Gość wdewfwf
A gość skanował wszystkie kody z poleconych, ale przecież w nowym cenniku nie ma żadnych poleconych ekonomicznych za 5,80 ... kurcze dziwne :o .

Gość inpost to porazka
ich doreczyciele maja placone od doreczonych listow- kazdego rodzaju, i chyba nikt ich nie kontroluje, bo nagminnie widze na skrzynce (okolo 15 mieszkanciw w bloku) lezace koperty z blednym adresem :O wiem, ze z poczty polskiej jak sie pomyla albo adresat sie wyprowadzil, to takie wyjete listy zabieraja na nastepny dzien a z inpostu tak leza i leza, bo oni chodza chyba raz w miesiacu, a listy zle wrzucone maja w dupie, szkoda ze to sa czesto listy z bankow, jakies rachunki itd :O

Gość jdndtycgv
inzynier serwisowy bann ty inzynier pierrdolisz jak potluczony :O najpierw bredzisz cos o tym, ze listonos znie moze awizowac listow (co jest z twojej przytlumionej glowy chyba wyjete) a potem, ze PP nie rejestruje listow, list POLECONY to jest wlasnie list REJESTROWANY, dlatego na niektorych jest naklejka R cioolu tepy :O i list polecony nie znaczy - doreczony do reki - ale rejetrowany, a jak masz nr nadania i ci sie straci, to mozesz zadac odszkodowania 😴 nie wiem w jakim ty swiecie zyjesz, ale najpierw sie kurva doinformuj zanim zaczniesz pisac bo idiote z siebie robisz tylko :O nienawidze takich ludzi, ktorzy gowno wiedza na jakiekolwiek tematy a pierrdola jakby kurva wszystko wiedzieli :O

Gość gram o bonus
Nowy cennik jest drogi. Wysyłałam płytę w kopercie formatu A5, grubość koperty 1,45 cm, list waży 120 g a kobieta daje gabaryt B i inkasuje 7,95 zł. Wcześniej za ten list zapłaciłabym max. 5 zł. Chodzi mi oczywiście o polecony priorytet.

Gość GretaBarboo
ja wysyłam listami wartościowymi (polecony z zadeklarowaną wartością) i niestety zdrożały :( a co do tego "inżyniera serwisowego" to w ogóle się dziwię, że ktokolwiek traktuje poważnie jego wypociny. Udziela się niemal w każdym temacie od motoryzacji, przez pralki, piekarniki, LED-y po pocztę polską a goovno wie. Pomijam już fakt, że osoba w tak skandaliczny sposób posługująca się językiem ojczystym w ogóle nie powinna być brana na poważnie. To kolejny troll i należy debila lekceważyć Dziękuję za uwagę ;)

Gość dgucgsducgvudsgcugc
Hej! Czy w końcu można wysyłac ciuchy w kopertach bąbelkowych? Słyszałam, że baby z okienek spuściły z tonu.

Gość Marianna567
nie ma co się denerwować, jest jak jest, można zrezygnować z usług poczty, wysyłać na paczkomaty, podnieśc koszty dla odbiorcy, cokolwiek.. więcej na http://www.gowork.pl/opinie_czytaj,2118