Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość natalek78

czy w takim wypadku muszę zwrócić wypłatę pracodawcy?

Polecane posty

Gość natalek78

Witam Sprawa wygląda tak: z dniem 1 października przeszłam na urlop bezpłatny u jednego pracodawcy i zaczęłam prace u innego pracodawcy.Za grudzień przyszła mi pensja od poprzedniego pracodawcy, niższa o 800 zł, więc pomyślałam, że to prowizja od zakończonego sukcesem projektu. Dziś dostałam maila, że mam zwrócić pieniądzę (ok 1600zł) bo księgowość się pomyliła. Czy w takim razie muszę to zrobić? Normalna moja pensja u tamtego pracodawcy to 2200, więc to na pewno nie pensja, ale prowizja za projekt... Nie wiem, co robić? Będę wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki.

Gość Biegaczka na czas
Musisz oddać. Plus odsetki. Złodziejko :-O

Gość no niestety niestety moi mili
przelali Ci to na jakiejś podstawie. Co masz w tytule przelewu wpisane?

Gość matacz.,.,.,
jak sie ksiegowa pomyliła to jej problem tak naprawdę , ty nie musisz zwracać , ale mozesz , ksiegowa zostanie obciazona tak to po prawu ...:)

Gość natalek78
wynagrodzenie listopad (to było w tytule) - ale w listopadzie mnie nie było już u tego pracodawcy powinnam dostać pieniądze za prowizję - ale czy skoro jestem na bezpłatnym, muszą przelać czy dopiero jak wrócę??

Gość natalek78
będę wdzięczna za pomoc

Gość 4545454rttrt
no ty chyba jestes jakas upośledzona, kogo oni przyjmują do tej pracy? debilow? jak ci Pani z ksiegowosci pisze ze masz oddac kase to oddawac mulico a nie robisz problemy :O

Gość natalek78
won z tego topiku chamie, nie umiesz czytać ? prowizja za projekt !! która jest wypłacana zwykle wtedy, kiedy inna firma za niego zapłaci!! co może trwac nawet pół roku

Gość Nina211
Musisz oddać, bez żadnych dyskusji, a jeśli pracodawca zalega ci za projekt i masz na to dowody możesz dowodzić swoich praw przez Sąd Pracy

Gość no niestety niestety moi mili
oddaj, ale pod warunkiem podpisania pisma z ich strony, na którym to piśmie będą artykuły z ustawy, które wyjaśniają postępowanie w tej sprawie.

Gość df65687898
kto wplaca pieniadze nie piszac za co?????????? i takich rzeczy nie zalatwia sie mailem!!! jak mozesz podejmowac prace u nowego pracodawcy nie bedac jeszcze zwolniona????

Gość kot bez butów
nie czytaj ignorantów to klasyczny przypadek bezpodstawnego wzbogacenia (art. 405 kc) - przyjętego w dobrej wierze jeśli nienależnie otrzymasz świadczenie przekonana o tym, że Ci się jednak należy i je wydasz, nie masz obowiązku zwracania jeśli nadal posiadasz otrzymane nienależnie środki - powinnaś zwrócić pracodawca musi Ci udowodnić, że nie miałaś prawa pomyśleć, że Ci się należy świadczenie, co w przypadku spraw związanych z wynagrodzeniem za pracę zwłaszcza wyliczanego wraz z ruchomymi składnikami, jak premie i prowizje jest niemal niewykonalne bo to na pracodawcy ciąży obowiązek prawidłowego wyliczenia wynagrodzenia, a nie na pracowniku i pracownik ma prawo przyjąć, że np. nadwyżka w tym miesiącu to premia Ty w dodatku musiałabyś potwierdzić, że nie wydałaś otrzymanej sumy pracodawca tutaj też ma bardzo trudne zadanie, bo wiadomo, że wynagrodzenie za pracę najczęściej jest wydawane na opłaty, utrzymanie etc. na Twoim miejscu zadzwoniłabym i zapytała o prowizję należną za zakończenie projektu co do samego zwrotu - byłam przekonana, że to należne mi pieniądze i już je wydałam a Ci wszyscy, którzy piszą o złodziejstwie lub upośledzeniu, niech najpierw zajrzą do Kodeksu cywilnego a później z rozbiegu piertolną o latarnię:)

Gość kot bez butów
ja wlasnie pierdolnęłam o latarnie tak ze az sie zesralam :O

Gość natalek78
jestem zlodziejką, taka jestem bidna ze nawet marnych 1600 nie stac mnie zeby oddac :(

Gość natalek78
kot bez butów - dziękuję faktycznie, kasę wydałam, będąc przekonana, że to za projekt, szczególnie, że to było wynagrodzenie niższe od pensji zasadniczej a do kogoś wyżej, kto wyzywał mnie od matołów: będąc u jednego pracodawcy na urlopie bezpłatnym, można zacząć pracę gdzie indziej - często nawet po to bierze się urlop

Gość natalek78
dzięki za linka, zaraz poczytam

Gość natalek78
hmm jeszcze żeby to wszystko było takie proste..