Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość granatowa***

Problem z pracodawcą.

Polecane posty

Gość granatowa***

Witam. Od roku mam problem z pracodawcą. Byłam rano w ZUS-sie, okazało sie iz od roku nie odprowadzał moich składek.Jutro mam tam zanieść swoje świadectwo prac, i tak sie trochę zastanawiam czy nie będę miała z tego tytułu jakis problemów z pracodawcą. Muszę zaznaczyć jeszcze , że od pewnego czasu nie wypłaca mi w terminie pensji. Baardzoo prosze o pomoc.

Gość retgdzg
zgłoś go do skarbówki

Gość granatowa***
Myślałam raczej aby zgłosić to w PIP. Boje sie, że bedę z tego powodu szykanowana w pracy, a żadnej pracy nie mam na ten czas na oku.Nie mogę sobie pozwolic na to aby zwolnić się sama... Czy mój szef będzie wiedział kto na niego doniósł?

Gość wredniucha10
typowy polski pracodawca

Gość granatowa***
Bardzo was proszę, doradźcie mi coś.Może ktos z waszych bliskich był w podobnej sytuacji. Już sama nie wiem co mam zrobić z tym fantem.

Gość wredniucha10
niestety nic się nie da zrobić - możesz to wszędzie pozgłaszać, ale i tak mu nic nie zrobią - prywatnym majątkiem nie odpowiada

Gość granatowa***
Przeybane:( To w takim razie czy jest jakikolwiek sens aby uganiać sie z tymi wszystkimi pismami?

Gość granatowa***
... urzedami? Skoro nic mu zrobić nie mogą? Polskie prawo mnie rozpierrdala 😭

Gość wredniucha10
raczej nie - stracisz tylko czas i nerwy

Gość granatowa***
A co z moimi składkami? Czy nie okaże sie za jakiś czas, że będę musiała pracować rok dłużej do swojej emerytury?

Gość wredniucha10
ten okres zostanie uznany jako bezskładkowy i dostaniesz mniejszą emeryturę (o ile w ogóle jakąkolwiek dostaniesz)

Gość granatowa***
no to pięknie... I nawet zgłoszenie tego faktu do urzedu, że nie miałam wcześniej o niczym pojecia nic nie da?

Gość wredniucha10
niestety nic

Gość granatowa***
Bardzo dziekuję Ci za zainteresowanie moim problem i dostarczeniem mi cennych informacji.

Gość Le Soldat
zgłoszenie do PiPu nic nie da, bo po pierwsze zgłoszenie musi być podpisane, anonimów nie rozpatrują, po drugie jak pójdą na kontrolę to pracodawca przełoży kontrolę na inny dzień a do tego czasu wyprostuje niektóre sprawy, sfałszuje podpisy itp co mu brakuje

Gość granatowa***
Jestem na siebie zła, że tak długo dałam mu się wodzić za nos, bo obiecał, że to wszystko wyprostuje(chodzi o moje pensje) a tu wychodzi na to, że nic nie wyprostował i już na bank nie wyprostuje, a ja nie mam gdzie rościć swoich praw...

Gość wredniucha10
a to Polska właśnie

Gość granatowa***
A co byłoby jakbym zaczeła sie z nim sadzić?

Gość granatowa***
UP!

a to pracodawca nie musi doplacac tych skladek? nic mu nie zrobia z tego tytulu? to taka samowolka w tej Polsce jest?

Gość dolonna
sądzić ? miałas umowe o pracę ? bo jak nie to z powództwa cywilnego i trzeba wyłożyć conajmniej kilka tysięcy nonsens

Gość lajlajlajkallllllaaaaaaajjjjjj
Nie płacił składek, czy nie zgłosił cię wcale do ubezpieczenia ? To jest różnica.

Gość granatowa***
Umowe o prace mam na czas okreslony od roku 2005 do roku 2015. Pani z ZUS-u powiedziała mi, że w roku 2012 nie wpłyneły do nich żadne papiery potwierdzające iz tam pracuje, ani żadne, że np: mnie zwolnił. Jestem jedynym pracownikiem.

,, niestety nic się nie da zrobić - możesz to wszędzie pozgłaszać, ale i tak mu nic nie zrobią - prywatnym majątkiem nie odpowiada" Osoba fizyczna prowadząca działalność gospodarczą odpowiada całym swoim majątkiem.

czyli nie chodzi o nieodprowadzanie składek tylko o to,że nie jesteś zgłoszona do ZUS. Druk RMUA powinnaś od niego dostać co miesiąc. Dostajesz?

Gość granatowa***
Nie dostaje od niego takich druków. Parę razy miałam zablokowaną karte NFZ, i od pewnego czasu jestem na ubezpieczeniu męża. Wątpię abym od niego uzyskała jakąkolwiek "rekompensatę" z tego tytułu ponieważ wiem, że wisi juz na nim komornik :(

Gość granatowa***
nic nie odprowadza, ponieważ mnie w roku 2012 mnie nie zgłosił, tak samo jak i swojej firym, ale równiez i jej nie wyrejestrował... jestem pracownikiem widmo. Firma też widmo... Ciekawe czy da mi pit 11 w tym roku za rok poprzedni.

Gość granatowa***
Czy ja w ogóle bedę sie mogła rozliczyć z US za poprzedni rok? Mam coraz więcej pytań

Kazali ci przynieść umowę, więc ZUS na bank zajmie się sprawą. Przeprowadzi kontrolę, naliczy składki z odsetkami. PIP nie musi być chyba zgłoszony (kiedyś zgłaszało się bodajże od 5 pracowników zwyż). Zgłoszenie go do PIP nic ci nie da, jemu dadzą mandat . Możesz wnieść sprawę do Sądu o ustalenie stosunku pracy.

nie zgłosił firmy , a jej nie wyrejestrował? Skoro nie jest wyrejestrowana to firmę ma. Możesz podać np Regon lub Nip firmy to ci sprawdzę status.