Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość minnnna

CZY KTOŚ Z WAS TEŻ MA PROBLEM Z NADANIEM LISTU POLECONEGO OD 2013 ?

Polecane posty

Gość minnnna

Chodzi mi o list gabarytu B , zawierający np. bluzkę, zapakowany w kopertę bąbelkową. Na wielu pocztach twierdzą, że od 2013 poleconym można wysyłać tylko dokumenty, a inne rzeczy mają iść paczką która jest o wiele droższa - najtańsza 9,50 ! Na innych przyjmują grubsze polecone, niezawierające dokumentów - normalnie jak zawsze. O co do cholery chodzi ??!!

Gość jeehowa
Jak niewiadomo o co chodzi to chodzi o.....

Gość ewuskaaaaaaa
bo weszło teraz cos takiego, ze list ma byc płaski.

Gość minnnna
No ok ma być płaski, ale sami przecież stworzyli coś co nazywa się gabaryt B !

Gość k-ole
Też mi wczoraj odmówili przyjęcia nawet małej koperty jako polecony, ale w internecie nawet na głównej stronie poczty żadnych podstaw do tego nie ma.

Gość k-ole
O to co znalazłam: PRZESYŁKA POLECONA to przesyłka listowa rejestrowana przyjęta za potwierdzeniem nadania i doręczana adresatowi za pokwitowaniem odbioru. DOPUSZCZALNA MASA PRZESYŁKI: 2 000 g. Zawartość przesyłek poleconych mogą stanowić oprócz korespondencji, dokumenty, prasa, książki oraz drobne przedmioty dopuszczone do przewozu pocztowego . W przesyłkach poleconych nie można przesyłać pieniędzy, papierów wartościowych na okaziciela i przedmiotów wartościowych. W celu ich przesłana proponujemy skorzystać z usługi - przesyłkia listowa z zadeklarowaną wartością. Na dole: Poczta Polska 2013 Dalej: WYMIARY LISTÓW ZWYKŁYCH, LISTÓW POLECONYCH I LISTÓW WARTOŚCIOWYCH Zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM wymiary zwykłych przesyłek listowych, listów poleconych i listów wartościowych powinny wynosić: MAKSIMUM Suma długości, szerokości i wysokości (grubości) - 900 mm, przy czym największy z tych wymiarów (długość) nie może przekroczyć 600 mm. MINIMUM Wymiary strony adresowej nie mogą być mniejsze niż 90 x 140 mm. PRZY CZYM: 1. Wymiary listów zwykłych, druków, listów poleconych i listów wartościowych nadawanych w formie rulonu powinny wynosić: MAKSIMUM Suma długości plus podwójna średnica - 1040 mm, przy czym największy wymiar (długość) nie może przekroczyć 900 mm. MINIMUM Suma długości plus podwójna średnica - 170 mm, przy czym największy wymiar (długość) nie może być mniejszy niż 100 mm. 2. Wymiary kartek pocztowych powinny wynosić: MAKSIMUM: 105 x 148 mm MINIMUM: 90 x 140 mm Wszystkie przesyłki przyjmuje się z tolerancją do 2 mm. Wydrukowałam to i polazłam na poczcie i mnie olali, stwierdzając, że to stary przepis, a na dole strony jak byk jest niepisane Poczta Polska 2013

Gość k-ole
Z tego co mi wiadomo to problemy robią w woj. łódzkim, bo w wielu oddziałach przyjmują dalej takie przesyłki.