Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość osskaaaa

Co zrobić by dziecko nie było takie wstydliwe? a może nic nie robić?

Polecane posty

Gość osskaaaa

Moje dziecko wstydzi sie wszystkich. Przy Nas-rodzicach jest otwarte i zachowuje sie naturalnie. Przy innych jest wręcz wystraszone i widzę ,że trzęsie się gdy ktoś chce wymusić na nim jakieś zachowanie np. przytulenie się lub buziaka . Jak nikt nie zwraca na niego uwagi to po dłuższej chwili jest idealny. Rozmawia, dyskutuje na lżejsze tematy mimo, że ma 6 lat. Kiedy ktos za bardzo ingeruje w jego zachowanie staram się tłumaczyć tej osobie by go nie zaczepiała. Ludzie jednak chca pokazać jak to potrafią być"fajni" i czesto moje dziecko zaczyna płakać jak np. jakiś wujek na sile weźmie go na ręce lub starszy kuzyn wyrywa go z pod stołu. Co ja mam robić?

Gość osskaaaa
podnosze

Gość dobra doradczyni prawdę powie
Sądzę, że dziecko jest po prostu zawstydzone, że ma taką mamę jak Ty. Co robić? Nie przyznawaj się do niego i vice versa, to problem zniknie.

Gość fbvcgh
przynajmniej masz grzeczne dziecko, poza tym pewnie wyrosnie z tego, wyluzuj mamuska :)

Gość grdge
ja bylam takim dzieckiem. po 1. kiedy widzisz ze ktos chce go wziac na rece czy dac buziaka, a dziecko tego nie chce to nie czekaj, tylko od razu powiedz temu komus zeby tego nie robil. ale stanowczo. po 2. po wizycie np cioci ktora nie dostala od niego buziaka zapytaj go czy nie lubi cioci bo ciocia byla smutna ze jej nie lubi bo nie chcial dac buziaka. po 3. nie zmuszajcie go. jesli nie chce to nie. pamietam jak sie czulam kiedy moi rodzice zmuszali mnie wlasnie do bycia odwazna. a jak ie zachowuje w towarzystwie innych dzieci?