Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kajmakowaaaa

Grzyb na ścianie - czy to moja wina????

Polecane posty

Gość kajmakowaaaa

Moze ktos z was mial podobny problem. Otoz mieszkam w bloku, w jednym z pokoi w rogu na scianie jest pleśń juz od dawna, praktycznie odkad tu mieszkamy - 5 lat. Kilkakrotnie próbowalismy grzyba likwidowac roznymi srodkami, pokoj byl pare razy remontowany. problem znika na 3 miesiace i grzyb znów sie pojawia. Zamontowalismy nawet w tej scianie kratke wentylacyjna by dodatkowo usprawnic przepływ powietrza, mieszkanie jest wietrzone, okna praktycznie caly czas rozszczelnione z malymi wyjatkami gdy wichura czy wielki mróz za oknem to wtedy zamkniete ale kratka otwarta zawsze. jest to pokoj dzieciecy i chcialabym w koncu zakonczyc ten problem. Starsze dziecko ciagle przechodzi infekcje drog oddechowych, lekarz podejrzewa ze to wina tej wilgoci, teraz mamy jeszcze niemowle i martwie sie ze tez bedzie chorowac. Nie wiem czy jest to moja wina, tego jak uzytkuje mieszkanie, skoro sciana ma 6m dlugosci, po srodku jest okno, po prawej stronie okna sciana jest bardzo zimna i mokra doslownie, a po lewej stronie okna juz nie... czyli wierzyc mi sie nie chce ze to nie jest wina stanu technicznego budynku. Wspolnota mieszkaniowa ma to w d... i zwala wine na mnie. Nie jestem w stanioe co 3 miesiace remontowac mieszkania. Maz jest dekarzem i twierdzi ze sciana styka sie z blacha, na jego oko cos tam jest spartolone przy dachu (mieszkamy na poddaszu). Jak naklonic WM do zareagowania na nasz problem?

Gość tak sie konczy oszczedzanie
na ogrzeaniu. dlatego u osob starszych na chacie zawsze jest taki charakterystyczny smrod:O

Gość Kobitka co wie
Jesli sciana sie styka z blacha lub nie jest pozadnie wykonana i jest sciana zewnetrzna (na przyklad kiepsko polozony tynk od zewnatrz lub wykruszajacy sie material budowlany miedzy ceglami) to wtedy woda penetruje bardziej i pojawia sie grzyb. Sprobuj podkrecic na poczatek ogrzewanie zeby sprawdzic czy to jest to. Jesli ta sciana laczy cie z innymi mieszkaniem, czyjas lazienka, kuchnia lub czyms takim to moze jest gdzies jakas lekko przeciekajaca rura. Jesli jestes na ostatnim pietrze moze wam z dachu lekko zaciekac. Milion przyczyn, poszukaj jakiegos porzadnego budowlanca lub rzeczoznawce i ci powiedza co to jest.

Gość kajmakowaaaa
na ogrzewaniu nie oszczedzamy, sa kaloryfery caly czas odkrecone bo male dzieci w domu, wiec jakbym zakrecila grzejniki plus miala rozszczelniane okna to by mi dzieciaki zamarzły. Tynk styka sie z blacha bo to widac golym okiem, pomimo tego ze byl grzyb to ocieplili blok steropianem... ponoc to tylko pogorszylo sprawe bo najpierw powinno sie go zlikwidowac.

Gość śmigła
suszycie pranie w domu. to samo jest u mojego syna w bloku. mają małe dzieci. rozszczelnić okna.

Gość kajmakowaaaa
i jak mam przekonac do swych racji wspolnote?

Gość kiki i koko
u nas w nowym bloku też pojawił się grzyb,po zbiciu ściany do tynku okazało się,że sciana przemaka,zglaszalismy do wspolnoty,mielismy zdjecia,probowali cos robic,w koncu u kogos w mieszkaniu przeciekal sufit zrobili remont dachu i u nas od tamtej pory chyba jest ok.pisze chyba bo to swierza sprawa i nie chce zapeszac ale byly juz ulewy i sciana w dotyku sucha a nie wilgotna tak jak poprzednio

Gość sprawdź wszystko
czy wentylacja jest sprawna (kratki wentylacyjne) rozszczelnienia w oknach czy coś nie przecieka czy elementy były dobrze zaizolowane, czy nie ma "mostków termicznych" i gdzieś pod sufitem nie skrapla się para wodna czy moc grzejników jest odpowiednio dobrana do kubatury pomieszczeń gdy to wszystko sprawdzisz a nadal jest wilgoć: częściej wietrz mieszkanie i kup osuszacze z tabletkami metylanu (poszukaj w Castoramie lub Leroy Merlin)

Gość Firalek
Nie jestem specjalistą, ale może to wina wentylacji? Może nie jest odpowiednia. U mnie też robił się grzyb, ale nie próbowałem sam rozwiązać problemów. Tylko zadzwoniłem do specjalistów z ap clima.

Gość JukaJuka
Zgadzam się z moim poprzednikiem. Może to jest wina wentylacji. Zadzwoń do tej firmy co C**proponuje. Ja bym jeszcze pamiętała, żeby zawsze wietrzyć pokój.

Gość kopos
hmm, może wentylację powinnaś wymienić. Może apeco c***omoże. kupywałem od nich kiedyś kocioł i jestem zadowolony z szybkości transakcji. Spróbuj i Ty.