Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Bździągwa Rozdziawa

Kiedy najwcześniej odpieluchowywanie

Polecane posty

Hej dziewczyny! Jak to było u Was z odpieluchowywaniem? Moje dziecko ma dopiero 8msc więc mam jeszcze czas, ale wiem ze można juz dziecko powoli przyzwyczajać. Myślicie, ze to ma sens? Bez presji, poprostu pokazywać dziecku

dla mnie to nie ma sensu, ale zrobisz jak uwazasz. Teoretycznie to wg psychologów ok 18 msc życia można faktycznie zacząć, i są w miarę szybkie efekty, wiele zależy od dziecka, wiadomo - każde jest inne i w innym tempie pojmuje i uczy się wielu nowych rzeczy..synek dostał nocnik na rok i też siadal i oglądał i sikał ze dwa razy, ale nie umiał ani zasygnalizować, ani "trzymać" ..

Gość charaker?
Moje dziecko skończył 7 miesięcy i jak widać że chce kupę(stęka pręży się) dajmy ją na nocnik. Już dwa razy udało się tak je wysadzić. Wg mnie to dobry nawyk żeby dziecko kojarzyło do czego jest nocnik.

W tym wieku dziecka na pewno nie nauczysz robić na nocnik. Ale na pewno oswoisz z nim. Mój ma 11 miesięcy i jak córka siada to i Jego sadzam. Zazwyczaj nasiusia. Zwykły zbieg okoliczności, ale jak przyjdzie do odpieluchowania to nie ucieknie na widok nocnika.

Gość zaczęłam koło 11mca
Teraz ma 2.5roku i nadal lipa. płacze że chce pieluchę. jak zdejmę to zrobi w majtki i nawet nie zawoła. a jak zrobi mając pieluchę to przynajmniej powie mama jest kupa czy mama jest siusiu. nie jest na to gotowy choć wie do czego sluzy nocnik i sedes :(

Zdaje sobie sprawę z tego, ze go nie nauczę- to raczej mało prawdopodobne. Chce poprostu oswoić i chciałam sie spotykać, czy rzeczywiście jest sens albo czy może ktoś z własnego doświadczenia spotkał sie z dzieckiem, które wyjątkowo szybko pojelo do czego jest nocnik. Słyszałam, ze można oduczyc nawet przed 1szym rokiem życia! Wiem, ze to nie wyścigi, ale wiadomo ze im szybciej tym lepiej

Gość zaczęłam koło 11mca
Tak można ale to zazwyczaj jak stosuje się tetrę. a tak to tylko na kafe takie cuda.

zaraz tu pewnie nowoczesne pampersowe mamy na mnie naskoczą, ale prawda jest taka, że nasze pokolenie w większości korzystało z nocnika przed ukończeniem 1 roku i nie odbywało się to w jakiś traumatyczny sposób :-) po prostu wychowywani na pieluchach tetrowych szybko odczuwaliśmy dyskomfort i to nas motywowało to nauki nocnika i kontroli potrzeb. także autorko jest to możliwe. na wielorazowo.pl lub pieluszkarnia.pl znajdziesz specjalne majtki treningowe. Warto poszperać, jeśli temat Cię interesuje. pozdrawiam :)

Moim zdaniem to za wcześnie. To jeszcze nie ten wiek że dziecko wie do czego jest nocnik. Z nocnikiem bywa różnie ,są dzieci które ledwo po skończeniu 12 miesiąca ochoczo siedzą na nocnik.Ba! Nawet sygnalizują że na niego chcą,a są i takie że wieku ok 2 lat będą na ich widok wyć :D Mojego posadziłam 1 raz wieku 12-13 miesięcy pod naciskiem mamy i teściowej :o I co ? Chciał siedzieć na nim tylko w spodenkach a najlepiej żeby powrzucać sobie do niego klocki i auta i się tak bawić :D Więc nocnik zabrałam.Powróciłam do niego tuż przed 2 rokiem.Usiadł od razu jak stary.Po tygodniu nauki zaczął sam wołać.

JEDYNIE,moja pierwsa corka najwczesniej zaczela korzystac z nocnika, z innymi bylo juz troche pozniej, a najpozniej to synek ,jak czytam inne wpisy, czy tez rozmawiam, to utwierdzam sie ze chlopcy poznie lapią kontrolowanie moczu Pierwsza miala 11 msc kiedy zaczelam ją sadzac na nocnik,a gdy miala 14 msc juz bez pieluchy lazila,synek jak mial nawet 2 lata potrafil sie zsikac,i to roznie,albo z tego ze nie wyczul ,albo ze sie zabawil i nie chcalo mu sie odrywac od zabawy, wtedy jak siedzial to sie zlal, wlasnie to drugie najbardziej mnie wkurzalo, sikanie z lenistwa kiedy nie chcialo mu sie wolac bo mial co innego do roboty.Kupke kazde szybko sygnalizowalo,bo czulo parcie, ale sikanie w nocnik troche dluzej im zajelo ,z kupą wpadki w majtakch nie zmagalam sie, lecz z mokrymi gatkami na poczatku czesto Druga corka miala 17 msc, kiedy pieluchy poszly out, a trzecia prawie 20 msc U mnie problem sie powtarza z zapaleniem pecherza, i czasmai kropelki polecą, ale to juz jest z winy choroby ,jak przeziebi ktoraz pecherz wtedy bywa ze lozko mokre,lecz nie zloszcze sie na niej, bo to nie ich wina, tylko wina stanu zapalnego,są to efekty chodzenia na bosaka bez kapci,albo bez koszulki z golymi plecami

Corki byly bardziej kumate w tych sprawach syn jak mial nawet ponad 2 lata to na opak bylo, raz sucho,raz mokro i to z roznych przyczyn, niestety czesto z lenistwa,bo mu sie tylka nie chcialo ruszac Ja akura dzieci odpieluchowywalam w okresie kiedy bylo cieplo ,czyli wiosna ,lato, i mogly sobie chodzic bez pieluszek gole po domu,czy podworku,wszystko robilam aby jak najrzadziej i jak najmniej pampka zakladac,dlatego wolalam juz nic nie zakladac Bylo czasamio tak ze tetre zalozylam (synowi) zamiast pampka, dlatego ze pampkek wszystko wchlania, a tetra jak mokra to niewygodna,tetry nie lubial bo malo komfortowa,i prawidlowo, tak mialo byc Kazdy pomysl co mi sie nasuwal to realizowalab aby tylko w pampersiaki je nie wsadzac Oczywistym faktem jest ze czulam sie jakbym miala stado szczeniakow, bo jesli nago bez majtek sobie biegaly,lub nawet w samych majteczjkach bez pieluchy, to ciagle gdzies plama o siskow byla na podlodze, za sofą, na dywanie,a to nocnik wylany,ale staralam robic sie tak ze za kazde udane wysiusianie sie do nocniczka była nagroda,za nieudane kar nie stosowalam,ale nagrody nie bylo,a dzieci widza ze jessi siostra czy brat otrzymal jakis przywilej a ono nie, to motywowalo bardzo by nie byc w tyle :) Z problematyczną kupką sie nie zmagalam,bo akurat jak czyly parcie to sygnalizowaly,w majtki nie robily, pomijam tam podczas biegunki wpadki,,bo wiadomo ze to co innego

moją zaczelam sadzac jak zaczela siedziec ale tak bez przymusu , zaczela wolac po roczku, a poltora juz nie potrzebowala pieluchy na noc. dodam, ze ona na pieluchach wielorazowych byla, a nie na pampkach.

Ciekawa jestem jak to pójdzie w moim przypadku :) narazie wiadomo ze nic z tego nie rozumie jak go sadzam a może to mi sie wydaje ze mało rozumie. Podobno dzieci są bardziej kumate niż nam sie wydaje

Gość Moj ma 3,ratuunkuuu
moj skonczy miesiąc temu 3 lata i wali kupe i siku,dlatego do przedszkola nawet go nie zapisywalam od wrzesnia a mogly bo byly miejsca wolne Nie wiem co robic, dzien w dzien ma pieluchy na sobie, w nocy tez i mu tak dobrze

Mój ma 8 msc. i od 5 msc.siada i robi kupki do nocnika widać że to lubi,bo jest mu łatwiej a po tym wszystkim zadowolony przygląda się kupce i szuka wszystkich oczkami po domu żeby go chwalili,sam przyglądać mógłby się sporo czasu z piskiem radosnym,widać że lubi i jest z siebie zadowolony a ja zmuszać go nie muszę,przynoszę nocnik,zdejmuję pielusię i sadzam go a on od razu wie co robić :) Oczywiście pieluchę uzywa,bo wiadomo tak małe dziecko popuści .

Gość mój syn ma 5
ma 5 lat i chodzi w pampersach :( Wie dobrze co i jak ale specjalnie sika i sra w majtki

Sysyliamaroko- naprawdę super hehe :) jeśli chodzi o mamy 3 i pięcioletniego dziecka z pieluszka to napewno największym problemem jest presja otoczenia, trzeba wyluzowac, nie myśleć o tym. Nic na sile. W końcu sie oduczy. Najgorzej jest kiedy dziecko czuje ten stres i presję, wtedy napewno jest mu dużo trudniej albo jak ktos tu napisał- robi na zlosc

zaczęłam koło 11mca Nie zakładaj mu pampersów. Mój siku ładnie opanowane miał,jak miał 2,5, ale druga sprawa to różnie bywało. Ale z czasem zaczął wołać i jest ok do tej pory. Normalnie chodzi do przedszkola.

rzeczywiście to pokolenie wychowane na tetrze szybko się uczyło sikać do nocnika. Normą było, że roczne dziecko już potrafi. Ja zaczęłam ok 8 miesiąca siadać na nocnik, tak więc jest możliwe, ale bez użycia pampersów:)

Gość rueguigulgjgl;jgij
od kilku dni sadzam 8 miesięczniaka na nocnik, na siku po obudzeniu się, po piciu, po obiadku, na kupkę rano po kaszy jak zaczyna stękać, jak jestem w pracy to babcia sadza ale z marnym skutkiem niestety. Siedzi krótko, zazwyczaj po 2-3 minutach ma nasikane z kupą gorzej, jednak w momencie kiedy zaczyna kręcić się lub nie jest zadowolony to zdejmujemy go z nocnika żeby się nie zniechęcił. Nie uważam żeby to było meczenie dziecka a jednak jakaś oszczędność na pampersach ale też działanie ekologiczne bo przerażają mnie te góry pampersów wyrzucane do śmieci, chociaż mało kto o tym myśli.