Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciemna masa:(

KOBIETY! POTRZEBUJE PILNIE WASZEJ RADY!

Polecane posty

opiszcie mi jak wy czułyscie twardnienie brzucha? Twardniał cały czy tylko część? Czy przy skurczach zawsze twardnieje? Bardzo wam dziękuje Ja i moja 20 tc kruszyna

halo nie ma żadnej chętnej kobietki która by mi wytłumaczyła? :(

Gość A ja................
U mnie czasem częściowo ale przeważnie potem robi się cały twardy. :)

Gość lmnbgfd
juz nie pamietam ale chyba mi ne twardnial w ogole chyba pod koniec tylko, a tak to raczej nie, ogolnie mialam taki tardawy hmm

Gość bbbbbbbbbbbbbbb
Całe podbrzusze twarde, po kilku minutach ustępowało.

Gość kiojhhhcnisu
mi jak twardniał to robił się taki "kanciasty", cały spiety, bo normalnie to okragły jak piłka

a twardy to znaczy że palcem przyduszam i się "nie ugina"?

Gość bbbbbbbbbbbbbbb
Jak się to odczuwa? Jakbyś bardzo napięła mięśnie, żeby stwardniały, tyle że brzuch twardnieje niezależnie od ciebie.

Gość Kurka bez pazurka
Teoretycznie cały. ale czasem zdarza się tak, ze trudno jest wymacać całą macicę. wtedy wydaje się, że twardy jest tylko fragment- że być może to dziecko się tak "wypycha". W rzeczywistości jednak jest to skurcz. trudno jest ocenić czy to skurcz jeśli jest się w pierwszej ciąży. generalnie skurczom towarzyszy uczucie takiego napięcia, ciągnięcia, czasem delikatny (lub silniejszy) ból

hm to już sama nie wiem:( czy to skurcz czy co.:o a gdzies Czytałam że jak jest skurcz to brzuch cały twardnieje nie pol? :(

Gość kurde no wiesz
twardnieje i jezeli nie byłaś otyła to tak nie ugina sie :) to tz stawianie macicy

a twardy to znaczy że palcem przyduszam i się "nie ugina"?

Gość Kurka bez pazurka
Jak Ciebie coś niepokoi to skonsultuj się lepiej z lekarzem. JA też przy pierwszej ciąży tak się zastanawiałam co to jest. Baa-nawet ginekolog utwierdził mnie w przekonaniu, że to tylko dziecko:O i o mało tragedią się nie skończyło:O

Gość Kurka bez pazurka
no nie powinien się uginać. U mnie czasem- jak połozyłam się na plecach- to przy skurczu taki aż stożek się robił. jak jesteś szczupła bardzo to można coś takiego zaobserwować

Gość robił się taki wystający
aż spiczasty. jakby ściśnięty po bokach. jesli spinał się tylko na dole, to lekarz twierdził, że to zaburzenia elektrolitowe. bierz magnez.

No za szczupła nie jestem to inaczej to się odczuwa? Byłam na wizycie sprawdzał szyjke i mówiła że pięknie 4,3cm tylko maleństwo jest dość nisko

Gość Kurka bez pazurka
nie inaczej się odczuwa tylko łatwiej "wizualnie" zaobserwować:) bo się zepnie tak, że dokładnie zarys macicy widać jak ciała nie ma dookoła:)

najchętniej codziennie bym do gin chodziła:(

Gość Kurka bez pazurka
ja to odczuwałam czasem jako takie delikatne pulsowanie. czułam jakby brzuch "rósł". tak się spinał właśnie i robił spiczasty. Ale myślę, ze każdy może odczuwac inaczej. Szyjkę masz długą faktycznie. Ale czasem w tydzień potrafi tak się skrócić, że robi się niefajnie. A kiedy byłąś na tej kontroli? i co właściwie dokładnie obserwujesz u siebie?

Kurcze robi się kilka razy na dzień twardszy ale jak palcem uciskam delikatnie to się ugina.

Gość Kurka bez pazurka
Kilka razy w ciągu całego dnia może się zdarzyć. MAcica powoli zaczyna się przygotowywać. Gorzej jest, jak skurcze występują seriami, powtarzają się wiele razy w ciągu dnia. Jeśli skurcz jest delikatny to brzuch może się lekko ugiąć. przy silnych skurczach jest twardy jak kamień:) Ale jeśli to tylko kilka razy w ciągu dnia to nie powinnaś się denerwować

a może to przez stres i myślenie że to się źle skończy? :( wizytę miałam w czwartek teraz 16 mam połówkowe. Mówiła tylko że maleństwo jest nisko:( uciskala brzuch mówiła że macica pięknie rośnie i szyja też ok . A przez USG dopochowe by widziała że sa skurcze?

Gość Kurka bez pazurka
Skurczy przez usg nie zobaczy. ktg wyczuwa skurcze. ale naprawdę się nie denerwuj skoro są tak rzadko. I pamiętaj- jeśli skurcze Ciebie niepokoją mocno to nie dotykaj brzucha, nie masuj, nie uciskaj- to wzmaga twardnienie

hm :( i zaczęło mnie tak po środku boleć np po wysiłku w wc. . .

Gość Kurka bez pazurka
ja Ci więcej nie podpowiem. zadzwoń do lekarza jak się martwisz.

Gość dużo leż
jesli obawiasz się, ze to skurcze

dziękuje za odp:( No Leze Leze praktycznie cały czas wstaje tylko do wc i kuchni.

Gość Kurka bez pazurka
to leż, odpoczywaj, nie stresuj się ale się obserwuj. nie macaj brzucha, łykaj magnez, w razie czego możesz też nospę forte bądź dwie zwykłe nospy

No spe również biorę bo podbrzusze mnie pobolewa co jakiś czas lub jak więcej pochodzę i duphaston dwa razy dziennie.