Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Karmazynowa Piratka

Czy korzystał ktoś z pożyczki studenckiej w UK?

Polecane posty

Gość czarnulaaaa26
takie informacje sa ogolnodostepne.

Gość oiehivjj
są dostępne.wejdz na stronkę student finance i masz tam wszystko napisane .

Tak, korzystalam i wtedy wymaganiem bylo udokumentowanie podytu w UK na 2+ lata, moze od tego czasu sie zmienilo. Wejdz na direct.gov i w sekcji student finance wszystkiego sie doczytasz.

czesc, ja jestem na takiej pozyczce juz drugi rok. mam pozyczke na czesne i na zycie - wszystko musze zwrocic. nie orientuje sie w tym systemie sama, dosylam im tylko o co prosza, ale pomoge ci na ile moge.

Gość ishfskalmsx
musisz by min 3 lata w Uk by zakwalifikowac się do tej pożyczki.

Nieprawda. Nie trzeba byc 3 lata Zeby sie kwalifikowac. Ja byłam drugi rok i ja dostałam. Różnica polega na tym, ze maintance grant (nie Loan) nie musisz oddawać państwu. Za szkole, czesne oddaje każdy, ale z pieniędzmi na życie są dwie opcje- ja, 2 lata w uk, jestem na Loan- prawie 4000 na rok akademicki. Po 3 letnich studiach Musze to oddać (czyli za czesne x 3 i 3x 4 tys). Jeśli mueszka sie tu od 3 lat (+ pełna dokumentacja) tych pieniędzy na życie sie nie oddaje.

korzystalam, dostawalam lacznie cos 8 tys rocznie, w tym grant ktorego bylo jakies 2700 o ile sie nie myle (reszte trzeba oddac ale to jest najlepsza pozyczka jaka zaciagniesz w zyciu).

Gość Mariola1987gość
Ja jestem na takiej i nie zawsze trzeba oddawac Jesli zarobki roczne nie przekraczaja 21 tysiecy nie oddaje sie

Gość gość
W Szkocji jak najbardziej, pożyczki udziela SAAS, musisz udowodnić dłuższy pobyt tutaj itp. Ja dostawałam w zeszłym roku max czyli okolo 6500-6600 funtów w ciągu 10 miesięcy (pierwsza wpłata to jakoś 1170 była a potem co miesiąc po 560 czy jakoś tak).

Gość gość
Dostaniesz, ale musisz udokumentowac ze mieszkasz w UK od 3 lat. Zbieraj rachunki i inne dokumenty ze swoim adresem. Z loan nie ma zadnego problemu. Gorzej z grantem. Polecam korzystanie z paierowych formularzy zamiast z internetowych. Mozna je wydrukowac ze strony SFE. Troche wiecej zachodu, bo trzeba isc na poczte i wyslac, ale paradoksalnie w taki sposob sa wieksze szanse na przyznanie dofinansowania.

Gość gość
W Szkocji student loan daje SAAS. koszty nauki pokrywa i tego nie trzeba oddawać :) tylko samą pożyczkę. w ubiegłym roku max pożyczka to było jakoś 6800 na rok, moj chłopak miał. on ma w sumie do oddania prawie 14 tysięcy, zacznie oddawać od wiosny 2016 jak się zacznie nowy tax year bo zarobki przekroczyły ten próg od którego trzeba zacząć oddawać. to jakoś 18 tys rocznie wzwyż w Szkocji obecnie wynosi (zarobki od których musisz zacząć spłacać). podobno raty spłat i ilość spłąt (w latach, ponoć max 10 lat może być) są uzależnione oczywiście od wysokości dochodów, ale słyszałam, że są to kwoty rzędu 50-max 100 funtow na miesiąc. niewiele. okaże sie wiosną jak mój zacznie spłacać ;)

Gość gość
18 tysiecy rocznie takie zarobki po brytyjskich studiach macie?? porazka co to za 'studia', kosmetyczka? ha ha haha