Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszła mamuśka

tak się powinno kąpać noworodka

Polecane posty

Gość Na pomaranczowo napisze
Jak nie bylo jak bylo - mega spokojne. Przyjaciolka mojego meza, z zawodu polozna, sama zostala mama kilka miesiecy temu i tak wlasnie nam pokazywala jak myje swoja corcie. To naprawde dziala.

Gość hdla
nikt przy zdrowych zmysłach nie zamoczy uszu dziecku! Ciekawe czy Tobie autorko byłoby przyjemnie tak bez przygotowania zanurzać uszy w wodzie!

wystarczyl moment by ta kobieta z filmu upuscila dziecko - uraz glowy gwarantowany nie mowiac ze dziecko by sie utopilo , ogolnie fajnie ale z zamoczeniem glowy uszu itd to przesada

Gość przez 9 msc moczyly sie uszy
waszych dzieci. zresztą noworodek ma odruch wstzymywania oddechu pod wodą. nie utopi się. Nie widzieliście nigdy tych filmików jak maleństwa pływają pod wodą w basenie? to instynkt, który z czasem zanika.

Gość zonaKraka
Nie wiem czy tak się "powinno" a inne metody są złe, ale dziecko jest zadowolone... co wy macie z tą wodą w uszach? Same się nigdy nie kładziecie w wannie? Na basenie dajecie korki do uszu? Przecież to dziecko nie wychodzi potem na wiatr z gołą głową. Maleństwo wyraźnie zrelaksowane, spokojne, a filmik piękny.

Filmik jest piękny;-) ale która niedoświadczona mam da radę tak chwycić noworodka? Co innego doświadczona położna która miała setki dzieciaków w rękach. I też nie łapię tego pilnowania uszu, nigdy się tym nie przejmowałam tylko po kąpieli dokładnie osuszałam

Gość katarkowa mama
zapewne to tylko kąpiel na pokaz była bo w szpitalach to te położne pach pach rzucają tym dzieckiem sztuka sztuka dawać następne:D Moje to po kąpieli w szpitalu sama wycierałam jeszcze chusteczkami bo miał we włosach resztki z brzuszka:) Ale nie radziła bym tak kąpać nie doświadczonej mamie bo może zrobić krzywdę dzidzi.

Gość katastrofffa
zeby tak wykapac malucha trzeba miec naprawde duze doswiadczenie.Chwila nieuwagi,zawahania i tragedia gotowa!!I gdzie instruktarz jak wytrzec dziecku potem uszka w srodku ? ;)Ogolnie fajna metoda aczkolwiek dziecko momentami wygladalo na wystraszone a jej rece jakby gniotly temu maluchowi na sile glowe ;)

Gość Kurka bez pazurka
Moim zdaniem dziecku to się podoba. JEst bardzo spokojne. Zazdroszczę umiejętności;) Taż nie rozumiem tej całej sprawy z uszami. Moim dzieciom normalnie moczyłam. Co im się niby od tej wody ma stać?

Gość mama007
ale fajnie :) ae faktycznie potrzeba wprawy, żeby wiedzieć, jak chwycić itd. Z tym ryzykiem upuszczenia bym nie przesadzała, zawsze istnieje takie ryzyko trzymając dziecko przecież! Mój synek też zawsze ma mokre uszy, wodę na głowie i twarzy. Celowo od początku moczę mu czystą woda buźkę, w tym oczy, żeby potem cyrków nie było przy myciu głowy, albo jak sobie sam chlapnie. Ktoś mówił o leżaczku frotte-u mnie się super sprawdził, a jak synek wyrósł i przestał sie mieścić na szerokość w ramionach, to kupiliśmy podkład z gabki i teraz kapie sie na nim w dużej wannie, ale radocha :)

Gość Kurka bez pazurka
Niektóre dzieci potrzebują takiego gniecenia główki:) szczególnie te, które nie zostały dobodźcowane podczas porodu. Znam dziecko, które nieustannie płakało (rodziło się cc więc nie czuło tego ucisku na główce). Położna kazała mu uciskać całe ciałko- zaczynając od główki. i to faktycznie bardzo mu pomagało

My z żoną od urodzenia córki używamy Tummy Tub'a. Dziecko bardzo dobrze znosi kąpiel zanurzone po szyję w wodzie. Nawet bardzo niedoświadczeni rodzice powinni sobie lepiej poradzić niż przy tradycyjnej wanience. Dzięki temu córka uwielbia kąpiele, w wieku 3 miesięcy zaczęliśmy chodzić z nią na basen, teraz ma 6 i nurkuje - oczywiście zanurzając uszy ;). Co do filmiku, znamy go od dosyć dawna. metoda jest super i nie ma co się zżymać tylko dla tego, że w Polsce nikt tak nie robi, czy też dlatego, że samemu nie potrafi się tego ogarnąć. Trzeba się otworzyć na nowe rzeczy, bo liczy się szczęście i rozwój dziecka przede wszystkim.

Gość pewnie...............
Co wy macie z tymi uszami??? Nie chodzicie ze swoimi niemowlakami na basen?Przecież tam nie ma innej opcji,uszy się moczą.Moja ma 3 miesiące i uwielbia basen i mokre uszy jej nie przeszkadzają:/

Gość hehhe dobre z tymi uszami
ja od narodzenia moczylam glowke i uszy i jakos, dotad nawte pol zapalenia ucha dizeci nie mialy; Ale mialasz szczescie rodzic we Francji i polozne wlasnie tak uczyly mnie kapac dziecko, im bardziej zanurzone tym lepiej, bo dzieko wtedy sie dobrze czuje. Pryzpomina sobie wody plodowe w brzuchu mamy.