Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Razdwa.trzy

Po co jest religia w szkole? Na co to komu?

Polecane posty

Gość Razdwa.trzy

w zyciu sie nie przydaje, kosciol uprawia tylko propagande by owce zatrzymac przy sobie, by potem dawaly kase. Taka prawda

Gość wredniucha10
sama sobie odpowiedziałaś

Gość Ja byłam przeciwna
wprowadzeniu religii do szkół w '89 roku, ale jak patrzę na obecne nastroje społeczne, na stosunek do KK, to uważam, że "czarni" nieświadomie zrobili kawał dobrej roboty. Za moich szkolnych czasów (lata '70-'80) absolutnie wszystko związane z religią i Kościołem było święte i przeznaję, że mylnie sądziłam, jakoby mnie ten świecki system miał chronić przed fanatyzmem rodaków. Aż tu proszę - trochę ponad 20 lat religii w szkołach i WC w telewizji, i powszechna dezaprobata. Bardzo mi się to podoba. Gorzej, że to kosztuje. No ale coś za coś.

Gość polskoojczyzno
potrzebna jest- ja nie chodziłam na religie, jestem wierzaca i chodze do koscioła ale rzadko uczestnicze w nabozeńtwach. kosciół jednoczy, narzuca normy którym sie podporzadkujemy w jakims tam wieku kiedy mamy problem rozmawiamy z tym na górze. Swiat bez tego a raczej nasze zycie byłoby z lekka puste

Ta religia w szkole to jedna wielka pomyłka i kompromitacja. Znacznie bardziej przydałby się przedmiot o chorobach wenerycznych i antykoncepcji- to własnie przydaje się młodym ludziom a nie jakieś chujowe pacierze i ciemnoty z średniowiecza.

Gość lewe lewe loff
polskoojczyzno potrzebna jest- ja nie chodziłam na religie, jestem wierzaca i chodze do koscioła ale rzadko uczestnicze w nabozeńtwach. kosciół jednoczy, narzuca normy którym sie podporzadkujemy w jakims tam wieku kiedy mamy problem rozmawiamy z tym na górze. Swiat bez tego a raczej nasze zycie byłoby z lekka puste nie mówimy tu o wierze czy jej braku, ale o lekcji religii w szkole, a raczej nazwijmy rzecz po imieniu - KATECHEZIE. U mnie to były zazwyczaj 2 godz/tyg zmarnowane, pomijając jeden rok liceum, gdzie można było z księdzem fajnie podyskutować na każdy temat, "na luzie". Jeśli już religia w szkole to niechże to będzie przedmiot nt różnych religii i wyznań, etyka itd., a Nie nauka tajemnic różańca do odklepania na ocenie i tego typu rzeczy, z których nic potem ani w głowie ani w sercu nie zostaje

Gość glb,j
właśnie że religia się w życiu przydaje :O przeczytaj biblię od początku do końca to zobaczysz do czego. ta księga to drzwi prowadzące do rozwiązawania wszystkich problemów człowieka

Gość lewe lewe loff
glb,j , może wy czytaliście Pismo Święte na religii, u mnie to się nie zdarzało ...

Gość okokoko-
no ok. niech będzie religia ale przy kościele a nie w szkole.

dokładnie religia powinna byc przy Kosciele a nie w szkole. powinny byc jakies zajecia przygotowywujace dzieci do komunii, do kolejnych sakramentów i tyle. teraz wiele osób jest innego wyznania i dlaczego mamy mu narzucać ogladanie tego wszystkiego...księży w szkołach, krzyza na scianch itp.

'Znacznie bardziej przydałby się przedmiot o chorobach wenerycznych i antykoncepcji- to własnie przydaje się młodym ludziom a nie jakieś ch*jowe pacierze i ciemnoty z średniowiecza.' Taaa, odezwał się wielce światły ojciec narodów, co to wie, czego temu światu trzeba:).

To nie jest religia. To katolicyzm. Gdyby to była religia, można by było podyskutować o religiach świata - buddyzm, judaizm, sikhizm, islam, konfucjanizm... Na tych lekcjach ograniczają się do KK. Powinni zmienić nazwę :-o

"właśnie że religia się w życiu przydaje przeczytaj biblię od początku do końca to zobaczysz do czego." xxx Tak. Doskonały poradnik nienawiści, zemsty, zazdrości. Kazirodztwo też się przewinęło. Ludobójstwo gdzieniegdzie. Rasizm - a jakże :) Zwłaszcza Stary Testament. A Nowy? Hmmm... Doskonale ułożony przez cesarza Konstantyna i jego czarną świtę :)

Gość gość
Przykładowy temat z lekcji religii: Sposoby wychowywania chrześcijańskiego. Po co to komukolwiek w gimnazjum?!