Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mojewznikibadan

prolaktyna i testosteron

Polecane posty

Gość mojewznikibadan

witam mam 21 lat i odebralam dzisiaj wyniki badan zlecone przez endo. oto wyniki prolaktyna 797,5 (norma 495) czy to bardzo duzo? testosteron 39,5 (norma 48) co to moze oznaczac, czy podwyzszona prolaktyna moze byc objawem PCOS? W sumie spodziewalam sie predzej ze to testosteron wyjdzie mi podwyszony(lysieje i rosna mi wlosi na brodzie), tymczasem on jest w normie choc blizej gornej granicy... Dodam,ze badanie robilam w 1 dniu cykl(okresu dostalam w wieczor poprzedzajacy badanie)....w zasadzie to endo nie powiedziala mi w jakim dniu cyklu zrobic, wiec nie wiem czy to dobrze ze zrobilam je na poczatku miesiaczki...

Gość mooooooooooooooooo
upppppp

Gość lajf is brutal of zasackas
mozesz miec guza przysatki mikro

bierzesz na stałe jakies leki? jakie niektore podwyszaja poziom PRL

Gość mooooooooooooooooo
nie nie biore zadnych lekow, tylko jakies suplementy typu omega 3 czy witaminy...

jaki doktor ci zlecil prolaktyn i z jakiego powodu?

Gość mooooooooooooooooo
endokrynolog, bo bardzooo wypadaja mi wlosy,przetluszczaja sie, mam sucha skore, bardzo sie poce, rosna mi wloski na brodzie i innych dziwnych miejscach, tyje..

bolą cię oczy, słabnie ci wzrok?

jaki masz androstendion? mialas usg nadnerczy? wysypilas sie w dziecinstwie?

Gość mooooooooooooooooo
bo ja wiem,chyba nie, ...ale mam wade wzroku, minus 7 dioptri

od kiedy? pogorszyl ci sie na przestrzeni 2-4 miesiecy?

Gość mooooooooooooooooo
chyba nie, a okulary nosze od 2 klasy podstawowki...

boli cie głowa?

Gość mooooooooooooooooo
czasem tylko....

Gość gość
To pewnie jeszcze ci zleci inne badania możesz mieć kłopoty kiedyś z zajściem w ciążę, bo prolaktyna to jest hormon laktacyjny.Nie cieknie ci z pierci coś taki bialy plyn? przy naciśnięciu brodawek

Gość mooooooooooooooooo
hmmm raczej nie...

Gość gość
Mozesz mieć kłopoty z nadnerczami , z przysadką albo tarczycą , ale prolaktynę produkuje przysadka mózgowa .Pewnie jeszcze Ci da na inne testy lekarka czy prolaktyna ci będzie wzrastać i opadać normalnie po zarzyciu jednej tabletkiZapomnialam tylko jak ten test się nazywa , sama mam problemy z tym to trochę wiem

Gość mooooooooooooooooo
hmmm a po co ten test jak juz widac ze podwzyszone. a orienujesz sie czy moj poziom prl jest bardzo wysoki? co do tarczycy to tsh robilam miesiac temu i wyszlo 2,4 czyli w normie.

Gość gość
Nie jest jeszcze taki zły, ja mialam powyżeju 2000, ale ja choruję na Akromegalię i hiperprolatynemię, Endo mnie najpierw wziął do szpitala na badania , tylko u mnie oprucz cieknięcia z piersi to i stopy się powiększyły czyli wszystkie stare buty się za ciasne naraz zrobily

Gość gość
Bedziesz pewnie musiala brać Bromergon jakis czas i moze ci się szybko ustatkuje ten hormonIle masz lat jesli mozna wiedzieć?

Gość mooooooooooooooooo
kurcze moze tez mam ta akromegalie....

Gość gość
Acromegalia jest też spowodowana hormonem wzrostu, moja wlaśnie. Tym się nie przejmuj no chyba że masz podobne objawy jak ja że zmienił ci się owal twarzy czy nawet buty stare się porobily za male , ale to zależy ile masz lat

Gość gość
a juz wiem ale w tym przypadku to malo prawdopodobne

Gość mooooooooooooooooo
mam prawie 21 lat. czytam wlasnie, ze zlewne poty, ktore mam tez sa objawem akromegali.... co do owalu twarzy to hmm jestem raczej pyzata i mam twarz kwadratowa,duza...

Gość gość
Ale chodzi o to czy się zmieniasz np. na twarzy owal czy rzuchwa się nie rozrasta , czy dlonie się nie powiększyly.Pocenie moze tez byc przyczyną że cos się dzieje z tarczycą to lekarz musi ci dać na odpowiednie badania zeby to wykryć , jest tez wiele innych przyczyn takiego stanu. Przy akromegali np. wzrok bardzo szybko sie psuje tzn. ze masz mniejsze pole widzenia, często głowa cię boli i to co opisalam

Gość gość
DefinicjaAkromegalia klinicznie charakteryzuje się powiększeniem twarzoczaszki, dłoni i stóp, rozrostem tkanek miękkich, kości oraz narządów wewnętrznych w następstwie nadmiernego wydzielania hormonu wzrostu (GH) przez gruczolak przysadki wywodzący się z komórek somatotropowych (1).x Tu jest opisane to co ci napisalamx

Gość mooooooooooooooooo
dzieki !

Gość gość
Nie ma za co :)Zdfrówka Ci zyczę 🌼

Gość bea457
bosz....ja tez miałam podwyższona prolaktynę,ale absolutnie żadnych objawów, podobno wiele kobiet tak ma, nawet tego nie wie, czytałam, że stres może to powodować. bromegon dostawałam, w ciążę nie mogłam zajść. ale jeśli masz takie objawy, to na pewno cos z hormonami nie tak, i tarczyce trzeba pilnować. endo na pewno zleci to co trzeba jeszcze zbadać, i dobierze leki, nie przejmuj się.