Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytam bo nie wiem ...

kto dziedziczy po zmarłym ojcuuuuu

Polecane posty

Gość pytam bo nie wiem ...

Witam, Bardzo proszę o fachową pomoc. Otóż 5 mscy temu zmarl mój tata. Rodzice zyli w separacji. Tata przed slubem dostała darowiznę od swojej matki- działkę. Po slubie na tej działce pobudowali dom. Czy mamie nalezy sie spadek po zmarłym męzu skoro była od 4 lat w separacji???? Czy należy się spadk skoro akt notarialny działki jest na tate??? Bardzo proszę o pomoc. Mam dwie siostry. zasataniwamy sie czy mamy jakies podjąć kroki w związku ze smierica taty. Mamie ktos powiedział ze jej sie nic nie należy a inwestowała w dom całe życie... Proszę o fachową pomoc.

Gość Aaliyah Dana Haughton
w momencie separacji twoi rodzice uzyskali rozdzielnosc majatkowa i to czego dorobił sie twoj tata w ciagu tych 4 lat było tylko jego, Twoja mama nie ma do tego prawa, ale ma prawo do tego czego dorobiła sie z Twoim ojcem w czasie trwania małżęństwa, po ojcu dziedziczysz tez ty i twoja siostra nawet to czego dorobił sie w czasie separacji z mama

Gość Aaliyah Dana Haughton
najlepiej idzcie do adwokata to sie szczegółów dowiecie, jesli Twój ojciec miał rodzeństwo to cos tam im tez sie nalezy

Gość gość
Forum i fachowa pomoc sie troche wykluczają.. wybierz sie do notariusza i bedziesz miałam dobrą i profesjonalną pomoc. Moge ci polecic kontakt do http://www.notariusz.bielsko.pl/ - znajomy korzystał z jego uslug i byl bardzo zadowolony.

Gość gość
Jak nie bylo rozwodu to polowa dla twojej matki a druga dla dzieci! Co ma separacja do tego..według prawa byli małżeństwem tlumoki!

Gość gość
gość Jak nie bylo rozwodu to polowa dla twojej matki a druga dla dzieci! Co ma separacja do tego..według prawa byli małżeństwem tlumoki! x Tłumoku nie rozróżniasz jednej rzeczy. Czym innym jest kto dziedziczy, czym innym co dziedziczy. I w tej drugiej sprawie separacja ma znaczeniie.

Gość gość
Czy była to separacja orzeczona prawnie czy tylko separacja faktyczna?

Gość gość
znajdź prawnika, nie jestem pewna co do twojej matki ale dzieci dziedziczą na 100%

Gość gość
No właśnie, ta separacja była jakoś potwierdzona prawnie, czy po prostu rodzice nie żyli razem? Poza tym nie ważne czy mamie się należy, wam z całą pewnością. Takie jest prawo. Nie ma czegoś takiego jak separacja z dzieckiem. A jeśli się wami nie opiekował, to tym bardziej macie argument. Rzeczywiście jak mówią inni, skoro jest o co powalczyć, warto zasięgnąć porady u notariusza, a najlepiej prawnika. Ja znam dobrych notariuszy www.katowicenotariusz.pl, ale musiałabyś się dowiedzieć, czy oni się zajmują takimi sprawami.

Gość gość
ten kto jest zapisany w testamencie 🖐️

Gość gość
czym predzej zgloscie sie fo prawnika lub notariusza np. http://notariuszrudaslaska.pl/ i dowiedzcie sie co i jak bo moze was czekac walka. Te sprawy spadkowe sa bardzo zagmatwane i lepiej pogadac z kims kto sie na tym zna

Gość gość
Niekoniecznie ten, kto jest zapisany w testamencie. Testament jest wyrażeniem ostatniej woli, ale nie jest równoznaczny z wydziedziczeniem. To jest osobna instytucja prawna i wymaga oddzielnego zapisu w testamencie. Zresztą w takich sprawach najlepiej jest się radzić dobrego notariusza jak www.annakopczynska.notariusz.pl .Ewentualnie można powołać własnego prawnika, ale to już są większe koszty.

Gość gość
testament mozna podwazyc skoro nie bylo rozwodu ,mysle ze prawo do spadku ma zona a potem jej dzieci !

Gość gość
no jak nie było rozwodu, to tak jak piszą poprzednicy. Prawo spadkowe jest tak skonstruowane, że jak się zgłosisz do notariusza, będzie to dla niego małym pikusiem, żeby wszystko Ci jasno przedstawić. Ze swojej strony mogę Ci polecić: http://www.rgkancelaria.pl/, działają sprawnie i rzeczowo

Gość gość
1. żona: (bo ciągle była ŻONĄ - separacja nie jest rozwodem !) dziedziczy 1/2 majątku 2. dzieci: dziedziczą pozostałą 1/2 majątku w równych częściach, czyli jesli jesteście 3 siostry, to każda dziedziczy po 1/6

Gość gość
autorka się obudziła z dziedziczeniem 5 miesięcy po śmierci tatusia - śmieszne!

Gość gość
Z chwilą uprawomocnienia się wyroku lub postanowienia separacyjnego powstaje między małżonkami przymusowa rozdzielność majątkowa (art. 54 kodeksu rodzinnego i opiekuńczego) oraz zakaz dziedziczenia ustawowego (art. 9351 kodeksu cywilnego). A więc małżonkowie będący w separacji sądowej nie dziedziczą po sobie. Spadek w całości otrzymają dzieci, a w przypadku ich braku – inni krewni.

Gość gość
klocicie sie a moe ojciec zostawil testament,dziedziczy ten kogo ojciec wskazal w testamencie,a jak nie ma testamentu to pozostali

Gość gość
A co jest w tym smiesznego? Ja rowniez zlozylam wniosek o przyjecie spadku po 6 miesiacach, bo wczesniej byl czas na rozpacz, a nie na sprawy majatkowe:O

Gość gość
najlepiej wszystko omówić z jakimś notariuszem czy prawnikiem, wtedy nie będzie niejasności, ja mogę polecić http://www.notar.krakow.pl/

Gość gość
no jak nie było rozwodu, to tak jak piszą poprzednicy. Prawo spadkowe jest tak skonstruowane, że jak się zgłosisz do notariusza, będzie to dla niego małym pikusiem, żeby wszystko Ci jasno przedstawić. Ze swojej strony mogę Ci polecić: http://www.rgkancelaria.pl/, działają sprawnie i rzeczowo

Gość gość
Moj stary zyje jeszcze mama tez:-) . Niedostane nic bo one sie juz wszystim zajely . Ich kartami do bankomatow aktami wlasnosci mieszkan:-) . Nieczekam az umrom sle to prrzyjdzie:-( domyslam sie tylko ze noclegownia. Niemam aktu wlasnosi ma ech szkoda gadac. Z rodzinom sie dodrze na zdjeciach wychodzi.

Gość gość
też sie zgodze,że to najlepsza opcja, sama w podobnej sprawie w kwestii spadku byłam tutaj - http://notariusztorun.info i sporo mi sie rozjaśniło, dobry notariusz powinien pomóc! :)

Gość gość
zakaz reklamy usług prawniczych