Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lalaola33

grzybica a okres

Polecane posty

Gość lalaola33

dzień przed okresem dostał grzybicy. teraz mam okres wiec żadne globulki ani.nawet wizyta u gina nie wchodzi w grę a ja umieram :( tak swedzi że sie nie da wytrzymac. kupiłam tqmpony z probiotykiem i clotrimazol, ale ulga tylko chwilowa. jak sobie pomoc??

Gość Perw mobilna
A dlaczego nie możesz iść do ginekologa?

Gość agula8
a invag dopochwowo na noc? może cos pomoże? lepiej probiotyk bezpośredni niz tampony.W ogóle odpusciłabym tampony przy grzybicy ...

Miesiączka nie jest przeciwwskazaniem do wizyty u ginekologa, a nawet jeśli jest taka potrzeba, to można wtedy badać. Tampony są niewskazane, wydzielina, która nie odpływa może jeszcze nasilić objawy.

Gość stryszka
tantum rosa sobie kup - invag to też dobry pomysł bo szybko skolonizuje ci pochwę lactobacillusami; dobry płyn do mycia z kwasem mlekowym później profilaktycznie.

Gość lalaola33
mam pliva fem f, smaruje pimafucortem a invag jeden zaaplikowalam przed okresem. tampony są specjalne z probiorykiem (taki. invg tyle, że w tamponie) nadal jednak ulga żadna :( do gina termin za dwa tyg, oszaleje

Gość stryszka
zdania co do tamponów są podzielone. zwłaszcza przy grzybicy - może idź do lekarza na nfz u nas wizyta od ręki - jesli nie to zawsze możesz nalegać aby cię przyjął; prywatnie też możesz prosić bo jest nagła potrzeba.

Gość stryszka
zdania co do tamponów są podzielone. zwłaszcza przy grzybicy - może idź do lekarza na nfz u nas wizyta od ręki - jesli nie to zawsze możesz nalegać aby cię przyjął; prywatnie też możesz prosić bo jest nagła potrzeba.

Gość to coś doustnie
W trakcie okresu możesz zażywać doustnie provag, który kolonizuję cały układ moczowo płciowy i jelita „dobrymi bakteriami, dlatego bardzo skutecznie chroni przed infekcjami. Ja taką kurację robię sobie raz w miesiącu w trakcie okresu, żeby odbudować właściwą mikroflorę pochwy, która została usunięta wraz z krwią. Do podmywania mi zawsze pomaga tantum rosa lub płyn do higieny intymnej, teraz mam lactacyd i jestem z niego zadowolona.

Gość me_always_only_my
w takich wyopadkach lepiej poczekac do konca okresu, zeby sie org oczyscil i pojsc na badania jak nie oprzedzie, do tego zcasu podmywaj sie ziolami czy jakimis masciami, ale to nie wystarczy, ja jak mialam grzybice tam a dole musialam lykac trioxal i faktycznie wyzdrowaialam

Zazwyczaj podczas miesiączki unika się badania, ale w przypadku dolegliwości nie jest to przeciwwskazaniam. Infekcje, zwłaszcza grzybicze z reguły same nie przechodzą, a nieprawidłowa wydzielina wraz z miesiączkową mogą jeszcze bardziej podrażniać okolice sromu. Uważam, że nie warto zwlekać z wizytą u lekarza.

Gość siuśki babci Jóźki
Możesz iść do lekarza pierwszego kontaktu, on też przepisze leki na grzybicę

Jest to alternatywne rozwiązanie, jeśli nie ma dostępu do ginekologa w danej miejscowości. Niemniej lepiej być przebadaną ginekologicznie, nawet jeśli miałoby to być po czasie.

Gość misiamarysia
jogurt służy do picia. jeśli trzeba uzupełnić florę bakteryjną w pochwie lepiej zaopatrzyć się w probiotyki dla kobiet, w przypadku miesiączki w doustne, np. provag.

Jogurty (naturalne, nie owocowe) są zdrowe i zaleca się ich spożywanie podczas kuracji antybiotykami. Ale na pewno nie powinno się ich nakładać na miejsca intymne. Do tego celu służą specjalne preparaty, do kupienia w aptece.

Gość AABA
jak ja słyszę o domowych sposobach leczenia miejsc intymnych to mi się coś dzieje, jak można być tak lekko myślnym

Gość Tusiiiaa
Nigdy nie zastawała bym jakiś domowych sposobów w walce z jakimi kolwiek infekcjami pochwy

Gość gość
ja w ogóle jeśli chodzi o domowe sposoby to średnio... boję się że to nie jest dobry pomysł w dobie gdzie choroby tak strasznie mutują i tyle odłamów i szczepów się tworzy

Gość gość
domowe sposoby były dobre wiele lat temu, kiedy nie było innego wyjścia, np. w średniowieczu. teraz można szybko i skutecznie wyleczyć infekcję odpowiednimi lekami. ale do tego trzeba wizyty u ginekologa. profilaktycznie można ratować się probiotykami, np. lactovaginalem dopochwowo, bardzo szybko kolonizuje pochwę.

Gość Betty Q
Domowe sposoby owszem ale tylko przy przeziębieniu, a przy infekcji intymnej leki od specjalistów lub takie bez recepty z apteki. Mój zestaw pierwszej pomocy to maść Clotrimazolum i globulki Lactovaginal. Jedno i drugie w przystępnej cenie i co najważniejsze skuteczne w działaniu.

Gość gość
Dostałam grzybicę na 2 dni przed okresem, odczuwałam pieczenie, swędzenie i miałam białe serowate upławy, smarowałam się provag żelem, kilka razy dziennie, objawy ustąpiły i wtedy dostałam okres, w trakcie miesiączki odczuwałam lekkie pieczenie więc udałam się do ginekologa, on tylko wzruszył ramionami i powiedział że w trakcie okresu nie jest w stanie mi pomóc bo musi zobaczyć co się dzieje i abym przyszła po okresie. Kiedy krwawienie zaczęło ustępować ponownie zaczęłam smarować się provag żelem i wszystkie objawy ustąpiły, do lekarza już nie poszłam i do teraz jest wszystko okej.

Gość gość
dostałam grzybicę? a co to nagroda w konkursie :D jak ja załapuje taką infekcję to mi się ona rozwija jakiś czas to nie jest taj że z dnia na dzień mam od razu wszystkie objawy i to w dodatku nasilone... na początek mam dyskomfort związany z pieczeniem i swędzeniem stopniowo robią się upławy i nasilają ... ale radzę sobie w inny sposób

Na Twoim miejscu poszłabym po miesiączce do ginekologa. Infekcje mają to do siebie, że nie wszystkie objawy narastają jednocześnie, czasami możesz odczuwać tylko lekki dyskomfort.

"gość dostałam grzybicę? a co to nagroda w konkursie jak ja załapuje taką infekcję to mi się ona rozwija jakiś czas to nie jest taj że z dnia na dzień mam od razu wszystkie objawy i to w dodatku nasilone... na początek mam dyskomfort związany z pieczeniem i swędzeniem stopniowo robią się upławy i nasilają ... ale radzę sobie w inny sposób" W jaki sposób? Infekcje nie nawracają? Dobrze, że potrafisz rozpoznać w porę, kiedy zaczyna się dziać coś niepokojącego. Wiele dziewczyn myśli, że wszystkie objawy muszą występować na raz, a tymczasem mogą być dolegliwości bez upławów lub tylko zmieniona wydzielina.