Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bnbnbbdhdhjhjdhjshdjkhsdjk

czy ratownik medyczny to opłacalny zawód ??

Polecane posty

?? znacie może jakieś ratownika medycznego ?? możecie cos napisac na ten temat ??

Gość anamemaname
Ja studiuje z kilkoma. Z tego co wiem to nie jest to oplacalny zawod :D A i dość nerwowy i wyczerpujacy.

a mogłabyś mi pomóc coś wybrać?? co Ty studiujesz?? dodam, że ja chodzę teraz do liceum dla dorosłych i dopiero robię maturę, ale słyszałam też o studium np "protetyka" albo coś... chciałabym iść w tym kierunku...praca w szpitalu itp... oczywiście nie musi to byc studium..bo mogę po maturze iść na studia np.. ale nie wiem..dopeiro od wczoraj o tym mysle..

cudowna praca, ale zarobki -szkoda gadać

myślicie że jest to więcej niż najniższa krajowa?

Gość anamemaname
Hmm ja akurat pielęgniarstwo, a nie wiem czy tobie to odpowiada :D Wracając do ratowników, to z tego co wiem to oni mogą ładnie zarobić, ale na ci kontraktowi, u mnie jest sporo ratowników na studiach, wśród nich także kobiety, przy okazji robią sobie drugi kierunek.

na pewno więcej ale i tak mało jak na taką odpowiedzialność

Gość 3qrwt3
Studia nie łatwe, a żałosna płaca i ciężka praca. Jeśli chodzi o tego protetyka, to u mnie na Akademii Medycznej jest kierunek "techniki dentystyczne" - z tego co wiem, to to samo co protetyk, p ostudium nawet nie ma najmniejszej szansy, że ktoś Cię przyjmie mając do wyboru kogoś po Akademii Medycznej i studium

Gość kitowa warszawianka
nie jest opłacalny najniższa krajowa w Polsce

technik dentystyczny to nie jest to samo co protetyk! Protetyk to jest lekarz dentysta specjalista. Po studium rzeczywiście pracy nie ma

czyli mogę najpierw zrobić maturę, a później pójść na studia właśnie technika.. ciężka decyzja i nie łatwa, ale chciałabym wiedzieć teraz żeby już za jakiś czas zakupić książki i sama się coś nie coś pouczyć poczytać.. pielęgniarstwo... jak to jest teraz z pielęgniarstwem ??

Gość 3qrwt3
Ok, dzięki hgg za poprawienie :) W kazdym bądź razie ratownictwo odradzam, jakiekolwiek studium również

Gość anamemaname
To zalezy o co konkretnie pytasz :D

jakie jeszcze studium mogła bym robić teraz razem z maturą?? może jest jakis zawód teraz opłacalny...

Gość 3qrwt3
Techniki dentystyczne są bardzo ciężkim kierunkiem - mnóstwo pracy, ale zarobki bardzo dobre, z tym, że musisz mieć zdolności manualne - to podstawa - na niektórych uczelniach wymagany jest nawet egzamin manualny, ale to tylko na niektórych

Gość j.w
Może być opłacalny jak będziesz mieszkać w karetce i pracować po 360 h miesięcznie. Drugi problem z ratownikami jest taki, żerynek jest bardzo nasycony, a cały czas kształcą się nowi i już bardzo ciężko sie gdzieś załapać, bo liczba miejsc w tym zawodzie się już praktycznie nie zwiększa.

jak w Warszawie to może technik farmaceuta. Grosze na początek, ale praca jest. Jest też dla pielęgniarek, ale to nie dla każdego. Natomiast każdemu kto wie że nie dostanie się na medycynę, a go to interesuje polecam POŁOŻNICTWO. Naprawdę dobre zarobki

Gość anamemaname
Pielegniarstwo to teraz studia, 3 letni licencjat, potem mozna sobie zrobic mgr.

no na higienistkę jeszcze można iść ale po tym to też chyba marnie... ostatnio często poszukiwali pomocy u mnie w mieście dentystycznej.. praca w sumie może być w szkole chyba po tym...ale sama nie wiem.. ciężki temat bo dopiero od wczoraj o tym myślę.. a tak mniej więcej ile takie dzienne studia np technika dent. kosztują?? czy związane z "medycyna" ??

higienistka i asystentka stom to też 2 różne zawody. Poszukiwane są raczej asystentki, higienistki w Skandynawii zarabiają majątek. W Polsce te pierwsze są rzadko spotykane i zatrudniane.

Gość 3qrwt3
Co masz na mysli kosztują ? Na pewno trzeba dokupywać grupowo/rocznikiem materiały potrzebne do ćwiczeń - są związane z medycyną - są normalnie przedmioty jak anatomia, bardzo rozszerzone akurat na mojej uczelni, bo ten kierunek jest na wydziale lekarskim

no u nas poszukiwali asystentki, praca na 4 ręce, zadzwoniłam i Pani powiedziała że po studiach, albo chociaż po kursie na higienistkę by zatrudnili..nie no ogólnie fajnie że sie ktoś odezwał. dziękuje wam i czekam jeszcze na jakieś ciekawe wypowiedzi. może ktoś kto pracuje w szpitalu czy przychodni coś poleci.. a jak to jest z tymi opłatami takich studiów??

Gość anamemaname
Z tych technikow, to chyba najlepszy bylby technik farmaceuta, przynajmniej jesli chodzi o znalezienie pracy. W aptece potrzebny jest tylko jeden mgr farmacji, a technikowi sie mniej placi to wiadomo, ze bardziej jest poszukiwany... A z tego co wiem to mozna zarobic w tym zawodzie najnizsza, a mozna i wiecej, chyba duzo zalezy od miasta, w ktorym bys pracowal itp. Po szkole musialby zrobic rok stazu.

jakie są koszta czesnego i ewentualnie na te potrzebne materiały... czy można pogodzić takie studia z pracą ??

Gość ghjr756
Do czego to doszło że ludzie przez pryzmat zarobków pytają o to kim zostać w przyszłości :) Ludzie na litość boską, każdy powinien wybrać kierunek lub zawód technika taki jaki czuje, coś co go kręci i ciekawi a nie coś na czym "da się zarabiać dużo kasy" Zachowujecie się jak gówniarze i pewnie jesteście nimi bo widać nic o życiu nie wiecie. Nawet super studia z dyplomami nie dają wam gwarancji że będziecie dużo zarabiać.

Gość anamemaname
Technik farmaceuta, technik usług dentystycznych prace znajdziesz, ratownik medyczny- teraz ciezko o prace, kasa roznie z kierunkiem w slabo,pielgniarstwo- kasa marna, ale to zalezy. praca ciezka, studia ciekawe,poloznictwo- u mnie sa na roku panie, ktore sie przekwalifikowuja, mowia, ze boja sie, ze moga nie miec pracy, wiec bym chyba nie polecila. A tak ogolnie to mam wrazenie, ze kazdy z tych zawodow jest dosc niezle oplacalny zagranica, jakbys chcial w przyszlosci wyjechac to wybierz ten co ci sie podoba.

nie nie nie..i jeszcze raz nie.. źle mnie zrozumieliście..może źle nazwalam temat.. ja chce wybrać coś w tym kierunku który napisałam... zawsze mnie to ciekawiło.. ci ciekawe (dla mnie żałosne) z zawodu jestem fryzjerką, ale nie chce nią być.. :) nie muszę zarabiać kokosów, ale szukam uczciwej pracy, stałej, takiej w której dostane umowę o prace i będę spokojna.. ciągle robiłam bez umowy albo na zlecenie, mam 23 lata skończone a ja wciąż nie wiem co chce robić w życiu. ciągle mną poniewierają w każdej pracy, brak umowy, brak stałej posady, strach przed jej utratą.. teraz pracowałam w biurze jakiś czas a jestem po zawodówce, więc wiem że stać mnie na coś więcej niż tylko fryzjerka, znienawidziłam ten zawód..

nie muszą to być nie wiadomo jak bardzo trudne poważne studia bo na takie nie mam czasu i pieniędzy.. po prostu muszę zagłębić się bardziej w ten temat bo nie wiem nic kompletnie jak to wygląda.. a osoba która robi np zdjęcia rentgenowskie w przychodniach itp po jakim jest kierunku ??

lepiej szukać wykształcenia po czym można się znalezć pracę, a nie zaczynać kretyńskie studia zgodne z zainteresowaniami a potem płakać że jest się bezrobotnym filozofem Polecam położnictwo, choc trudno nieraz z pracą, a pielęgniarki zarabiają nieraz BARDZO dobrze