Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość inka1991

Housing Benefit przy jedenej osobie pracujacej

Polecane posty

Gość inka1991

Moze ktos sie orientuje w tym temacie, kto ubiegal sie o ten zasilek w UK lub tez ubiega. Zastanawiam sie nad zlozeniem papierow wlasnie o housing benefit bo ledwo wiazemy koniec z koncem i co miesiac jestesmy na duzym debecie. Tylko maz pracuje, ja wychowuje synka w domu, maz nie ma pracy stalej godzinowo, tzn nie chodzi do pracy od 8 do 16, tylko ma prace na zawolani , nie jest to praca dorywcza tylko stala> pracuje w tesco warehouse jako picker, czasami ma 12h, 10, 8h dziennie. Srednio miesiecznie dostaje 1200F. Czy moge sie ubiegac o housing benefit? Ponadto dostajemy CHB, WTC, CHTC,. Jak wygladaja kontrole. Czy trzeba chodzic do councilu i zdawac sprawozdanie jaka jest sytuacja w domu czy ktos przychodzi i kontroluje na miejscu w mieszkaniu? No i czy Landlord moze sie zgodzic na placenie mu z councilu czy nie gra to roli? Bylabym wdzieczna za odpowiedzi i wskazowki :)

macie niskie zarobki wiec nic nie stoi na przeszkodzie, aczkolwiek radzilabym zapytac landlorda o zgode.

Gość Housing benefit mozna
skierowac bezposrednio do landlorda,ale mozna przeciez poprosic o przesylanie czekow na swoje konto, wtedy wciaz placisz czynsz tak jak zwykle a pieniadze dostajesz Ty.

Nie musisz chodzic do Councilu, mozesz wszystko zalatwic telefonicznie. Wysylasz wniosek, poprosza Was pewnie na poczatku o wyciagi z kont bankowych (zwykle za 2 miesiace) a jesli dochod jest zmienny to co miesiac wysyla sie aktualny payslip i oni w ten sposob ustalaja wysokosc dodatku. O wszystkim bedziesz informowana listownie. Wszystko zalezy od tego ile zarabiacie, ile placicie za czynsz, do dochodu wlicza sie w tym przypadku CTC i WTC.

zapewne kazdy lanlord pwoita taka sytuacje z usmiechem na ustach;-) wynajmowanie (komus) mieszkania to jest biznes - jesli nie masz pieniedzy (albo mozesz nie miec) to przestajesz byc klientem - nie liczylabym na tzw "wyrozumialosc" - to tak jakby pracodawca nie mogl zaplacic i liczyl na wyrozumialosc pracownika - mysle sie?;-)

mysle ze dostaniecie bez problemu. ty nie pracujesz macie male dziecko plus maz nie ma stalej pracy - smailo sie starajcie rowniez oboje mozecie sie starac o working tax ( o ile jestescie powyzej 25 lat) i o council tax. wasze zarobki sa male. smialo starajcie sie :) powodzenia

ahh i przy housing benefit- nie kazdy landlord sie zgadza. tak czy inaczej przy wypelnianiu papierkow bedziesz musiala miec zgodze od landlorda chyba ze to wasz dom to juz inna bajka.

Gość kratka1985
A jaki problem pojsc do Citizens Advice Bureau, albo do samego Councilu na spotkanie i sie wszystkiego dowiedziec z pewnego zrodla?

Gość inka1991
i kolejna rodzina emigracjuszy "ustawiona" smialo sie strajcie - moze nawet jakis dodatek na wakacje tez wam sie "nalezy" w koncu jak macie male dziecko - szkoda zeby na wakacjach nie bywalo tylko dlatego ze rodzicee nie maja zadnego pomyslu na siebie Zastanow sie kobieto/chlopie co piszesz ;/

Akurat przy wypelnianiu formularza jest opcja czy chcesz informowac landlorda i wtedy council wysyla do niego pieniadze bezposrednio jesli on sie zgodzi i wtedy ty doplacasz roznice albo czeki przysylane sa bezposrednio do ciebie i wtedy tylko ty wiesz ze dostajesz zasilek. Ja mam polecenie przelewu z mojego banku co tydzien i od lat czynsz idzie na konto landlorda a czeki dostaje poczta i wplacam sobie na konto.

[zgłoś do usunięcia] inka1991 i kolejna rodzina emigracjuszy "ustawiona" smialo sie strajcie - moze nawet jakis dodatek na wakacje tez wam sie "nalezy" w koncu jak macie male dziecko - szkoda zeby na wakacjach nie bywalo tylko dlatego ze rodzicee nie maja zadnego pomyslu na siebie Zastanow sie kobieto/chlopie co piszesz ;/" xxxxx zastanowilam sie i zdanie podtrzymuje;-) a czego sie spodziewalas, ze wszyscy ci napisza tylko ktoredy po pieniadze? mam innyc swiatopoglad - nie popieram osob ktore sa obciazeniem dla panstwa/spoelczesntwa, w dodatku goszczacego je, i jeszcze sie rozmnazaja. Wiec stosujac twoja retoryke - odpisuje ci zastanow sie o co i kogo pytasz;/ i nie zkladaj ze wszyscy maja takie same potrzeby/interesy jak ty - as easy as it is

Gość a co mi tam-napiszę
No nie wiem czy przy takich dochodach i wszystkich benefitach dostaniecie HB.Macie jedno dziecko wiec to wszystko razem to nie są takie małe pieniądze.No chyba,ze mieszkacie w Londynie gdzie czynsze są kosmicznie wysokie,to już inna bajka.

Gość gość
do roboty darmozjadzie, a nie wyciagasz lapska po benefity. Mam nadzieje, ze w koncu wykurza polactwo z uk

Gość gość
wciaz zadziwia mnie szybkosc z jaka Polacy zmieniaja swoje swiatopoglady... Wiekszosc Polakow jak mniemam przyjechalo tutaj po godne zycie, ktorego nie zapewniala im Polska, tzn miala swoich wlasnych obywateli w d***e gleboko... Zadnego wsparcia, tylko kopy z kazdej strony, a przyjechaliscie do kraju, w ktorym daje sie to wsparcie, mysli sie o ludziach w nim mieszkajacy. Jak szybko wileu zatesknilo za tyrania i zamordyzmem, z ktorego wyjechalo, gdzie ma sie za nic ludzi, ktorym sie noga powinie, lub sa mniej zaradni... Jak wam sie tak nie podoba polityka UK, to wracajcie do PL, tam nei ma benefitow, panstwo nei wspiera nikogo tylko dupowlazow, po co tutaj siedzicie, Brytyjczycy was tu nei zapraszali I chyba nikt was nie zmuszal, zebyscie przyjezdzali do tego kraju, gdzie sa benefity dla tych ktorzy na nie sie kwalifikuja?...

Gość gość
Niech teraz nam płaca za to że Ruswelt sie na nas wypioł w 45 i oddał w ręce stalina.

Gość gość
o to to!!! dokładnie!