Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Grzybolka

Kto się orientuje?

Polecane posty

Gość Grzybolka

Chodzi mi o agencję pracy tymczasowej. Jak wygląda umowa, chodzi mi o jej formę.

Gość Grzybolka
Tzn. wiem że to umowa o pracę tymczasową :) ale nie o nazwę mi chodzi, tylko czy będzie mi się to wliczało do lat pracy, jak przy umowie o pracę, czy to coś w stylu umowy zlecenia?

Gość Grzybolka
nie wszedl mój poprzedni post. Wiem ze to umowa o pracę tymczasową, ale chodzi mi o to, czy to coś w stylu umowy o pracę, czy będą mi się liczyły lata do emerytury.

niemasz nic.pracodawca nie płaci zusu to do staż się nie liczy.urlopu też niemasz.to właśnie to jest umowa śmieciowa i kodeks pracy się nie liczy

Gość Grzybolka
Jak to nie ma urlopu? Przeczytaj ostatnie zdania, jak to ma się do tego co napisałeś: Umowy o pracę tymczasową opierają się o kodeks pracy, zatem w większości swych elementów zapewniając pracownikom tę samą ochronę co standardowe umowy o pracę. Istnieją jednak elementy regulowane odrębnie, które powodują, że umowy o pracę tymczasową wydają się być bardziej elastyczne i dopasowane do realiów zmieniającego się rynku pracy. Do takich należą: możliwość nieograniczonej ilości umów zawieranych na czas określony (jedynym ograniczeniem jest tutaj łączny czas, przez jaki można umowę świadczyć na rzecz jednego pracodawcy), możliwość odmowy udzielenia urlopu przez 6 pierwszych miesięcy zawarcia stosunku pracy tymczasowej, krótszy o 2 dni okres urlopu w roku (w wymiarze 2 dni miesięcznie, zatem łącznie 24 dni),

Gość Grzybolka
Ogłasza się agencja pracy tymczasowej, więc z nią zawieram umowę, a pracuję na rzecz pracodawcy-użytkownika. Ale dalej nie wiem na jakiej zasadzie, chodzi mi ciągle o to, czy ktoś będzie płacił za mnie ZUS!!!

jeszcze raz tłumaczę.jesli to jest umowa o pracę to zus masz oplacony a tymsamym i staż się liczy.w pozostałych umowach zus odpada

Gość Grzybolka
Chyba jednak coś Ci się Arecki pomieszało. Wałkuję dziś ten temat i w końcu znalazłam to co chciałam!!! Miałam rację, tylko nie znajdowałam potwierdzenia. Ty miałeś chyba na myśli umowę zlecenie, czy o dzieło itp. a ja ciągle pytałam o zatrudnienie przez agencję pracy tymczasowej! Znalazłam taki artykuł http://gazetapraca.pl/gazetapraca/1,90443,7441170,praca_tymczasowa_po_nowemu.html A w nim ostatni akapit który brzmi jak poniżej: Pracownik tymczasowy pozostaje pracownikiem agencji, bez względu na firmę, w której pracuje. Oznacza to, że wszystkie sprawy administracyjne (w tym wypłatę wynagrodzeń, odprowadzenie podatku, składek ZUS itp.) przejmuje na siebie agencja pracy tymczasowej.

Gość Grzybolka
No i co Ty na to?

mam kłopoty z wysyłaniem postów.jesli to umowa o pracę to zus jest oplacony.inne umowy nie. Niewiem jak ta firma zatrudnia.popytaj ludzi np w tesco.tam i 3mce czekają na wyplate

Gość Grzybolka
OK, zajarzylam o co Ci chodzi :) Tak, to normalna umowa. Ja też mam problemy z wysyłaniem, coś szwankuje na Kafe. Dzięki za info.

Gość lllaa
jesli pracujesz przez agencje zatrudnienia na umowe tymczasowa masz odprowacony zus wszystkim tym zajmuje sie agencje ni np kadry w danym zakladzie