Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość STAŻ.........../

CZY KTOŚ ODPOWIE MI NA PYTANIA DOTYCZĄCE STAŻU?

Polecane posty

Gość STAŻ.........../

Mam kilka pytań: 1. Gdy urząd pracy dostanie środki na staz, np w lutym to od kiedy osoba rozpoczyna staż (gdybym sama sobie załatwiła staż)? Urzad Pracy to określa, pracodawca czy jak? 2. Wiem, że muszę przepracować 8h dziennie, co będzie gdy pracy będzie na, np. 5-6h? Urząd to jakoś sprawdza? Stażysta może iść szybciej do domu i musi w innym terminie odpracować te godziny? Proszę, odpowiedzcie.

Gość the Motywatory w PIPie
sąd powoinien się wypowiedziec w tej kwestii on to bada wnikliwie i dogłębnie

Gość worekodbutów
google nie gryzie

Gość ELLEMELEK
U nas jak są stazysci to musza pracowac 8h, nie mniej, nie więcej. Ale nie mam pojęcia jak UP to sprawdza.

Gość STAŻ.........../
wiem, ze google nie gryzie ale na stronie UP mojego miasta nie znalazlam odpowiedzi na moje pytania. Chodzi mi o maly hotelik, wiadomo zimą jest mniejszy ruch więc nie byłoby sprzątania na 8 godzin więc jak? na recepcji nie chciałabym siedzieć, bo nie mam predyspozycji, nie czuję się tam dobrze...

od kiedy staż zostanie rozpoczęty decyduje Urząd Pracy, to z nim będzie zawarta umowa i on będzie co miesiąc przelewał Tobie chyba 780zł (bez dodatków unijnych). W zakładzie Pracy, którym będziesz pracowała powinnaś mieć swojego opiekuna i to On zadecyduje ile masz pracować i o której idziesz do domu, to On wystawi Tobie na końcu stażu opinie do Urzędu Pracy oraz do innych pracodawców.

od kiedy staż zostanie rozpoczęty decyduje Urząd Pracy, to z nim będzie zawarta umowa i on będzie co miesiąc przelewał Tobie chyba 780zł (bez dodatków unijnych). W zakładzie Pracy, którym będziesz pracowała powinnaś mieć swojego opiekuna i to On zadecyduje ile masz pracować i o której idziesz do domu, to On wystawi Tobie na końcu stażu opinie do Urzędu Pracy oraz do innych pracodawców.

Gość STAŻ.........../
Kroma- dziękuję Ci serdecznie :) a jakie dodatki unijne masz na myśli? oprócz stażu można się starać o jakiś dodatek?

w zasadzie powinnaś pracować jak normalny pracownik tyle czasu. Przysługują Tobie po 30 dniach przepracowanych 2 dni wolnego płatnego urlopu.

ten dodatek unijny to zależy od gminy, nie od Ciebie ;) czasami Urząd Pracy dostaje takie dodatki i wtedy staż jest wyższy, ale to w skrajnych przypadkach.

Gość STAŻ.........../
czyli po 6 miesiącach pracy przysługuje mi około 10-12 dni urlopu? Czy może chodziło Ci o dni wolne czyli sobote i niedziele?

Gość STAŻ.........../
* 8 dni urlopu wychodziłoby po 6 mies

Gość STAŻ.........../
Czy może ktoś z was odbywał staż i może mi odpowiedzieć na temat tych godzin? Co w przypadku, gdy pracy będzie na 5-6 h?

Gość klopsik222225
skoro można pracować więcej niż 8 h dziennie i w weekendy to i 5-6 h można. Pracodawca musi to jakoś ukryć. Moja znajoma była na stażu w odzieżowym i musiała pracować często po 12 h i w weekendy również więc pracodawcy mają "gdzieś" te zasady.

Gość STAŻ.........../
a na tej umowie pracodawca musi napisac na jakim stanowisku osoba ma odbyc staz? Jezeli napisaliby jako pokojowka a jak wcisna mnie na ta recepcje, ktorej nie cierpie :/

Gość STAŻ.........../
czy ktoś się orientuje kiedy mniej więcej urzad pracy dostaje środki na staże i od kiedy te staże się rozpoczynają?

Gość byłam na stazu
To ile faktycznie godzin bedziesz siedziec beda decydowac ludzie u ktorych na tym stazu bedziesz. Ja mialam czasami tak, że siedzialam jak wszyscy od 8-16 , a czasami np. od 8-12 - bo mnie zwalniali, bo nie bylo dla mnie pracy. Mialam staz przez 9m-cy, z PUP nie bylo zadnej kontroli, nikt nawet nie zadzwonil. Ogolnie to bedziesz robic wszystko to czego innymi sie robic nie bedzie chcialo :o .

Gość byłam na stażu i nie
pracowałam po 8 godzin bo moim pracodawcą była znajoma, pracowałam po 4-5 godzin góra z czego jeszcze wolne miałam kiedy chciałam i z urzędu pracy nikt tego nie sprawdzał

Gość byłam na stazu
Ja ogólnie całe 9m-cy się męczyłam, nienawidziłam tego miejsca, tych ludzi i tego, że każdy wciskał mi najgorsze bzdety do zrobienia, NICZEGO nowego się nie nauczyłam. Ale musiałam odbyć ten staż bo chciałam się starać o dotacje na rozpoczęcie działalności, a odmowa stażu jest równoznaczna z wyrejestrowaniem z PUP. Na szczęście po stażu dotacje dostałam, tyle dobrego ...

Gość byłam na stażu i nie
urlop Ci przysluguje dopiero po miesiacu przepracowanym, po kazdym miesiacu masz 2 dni urlopu

Gość STAŻ.........../
Dziękuję Wam serdecznie :)