Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość proszęoradę

Dieta 6-miesięcznego dziecka

Polecane posty

Gość proszęoradę

Witam. Proszę o rady w odżywianiu mojego 6-miesięcznego syna. Nasz dzień wygląda tak: -Między 6 a 8 pierś -9 kaszka mleczna wielozbożowa -12.30 obiadek: na przemian albo słoiczek gerber 130ml z kaszką manną, albo słoiczek gerber 190ml z połową żółtka -15.30 pierś - 17 deserek gerber owoce -19 pierś - 21 mleko modyfikowane bebiko 2 - Raz w nocy pierś Do picia dostaje albo sok z wodą w proporcjach 100ml soku 50ml wody, albo herbatkę bez cukru 100ml. Czasami zje 2-3 chrupki kukurydziane a czasami dam mu troszkę chlebka. Czy taka dieta jest ok? Macie jakieś sposoby na to żeby maluszek w nocy nie jadł z piersi? Próbowałam dać wodę.... i histeria. Czasami wstaje o 1 i o 3 i musi dostać pierś, bo inaczej płacze w niebogłosy. Jestem zmęczona tymi nocnymi karmieniami :(

Gość dziecko je Ci raz w nocy
a Ty marudzisz?:O moja ma 10 miesięcy i je w nocy 4 razy:O masakra:O

Gość gerl lajk ju
a dajesz dziecku mięso?

Gość proszęoradę
Pediatra twierdzi że w jego wieku nie powinien już jeść w nocy i że powinnam Go tego oduczyć bo brzuszek powinien odpocząć i dla ząbków też by tak było lepiej. Czasami je 2 razy w nocy.

Gość rerekum kum
a moj maluch ma 14 mies i teraz wstaje raz w nocy i nad ranem drugi raz zrobic flaszke. do tego dochodzi zabkowanie i czasami płacze w nocy i musze go nosic na przemian z mezem. czasami jestem wykonczona a zwlaszcza gdy o piatej musze wstac do pracy. ale to sa zalety macierzynstwa:-)

Gość proszęoradę
Daję słoiczki z mięsem albo rybą.

Gość zglupialam...
dAj mu kolacje, nie wiem kaszke jakas. ma juz 6 miesiecy mozesz kupic mase tego albo sama cos ugotowac, uwazam ze jest glodne Twoje dziecko.

Gość aniaaaaaaaaaaaaa
Przed snem daj mu kaszke, jesli sie budzi w nocy to dlatego ze na wieczor nie dostaje tresciwego pokarmu. Powinno byc oki

Gość rerekum kum
a moj maluszek ma 14 mies i wstaje raz w nocy zrobic mu jedzonko a drugi raz nad ranem. do tego dochodzi zabkowanie i czasami w nocy placze i musze go nosic na raczkach. tez czasami jestem padnieta a zwlaszcza gdy musze wstac o piatej do pracy ale to sa zalety macierzynstwa:-) oczywiscie maluszki powinny tylko jesc przez pierwsze trzy miesiace w nocy ale co zrobic gdy dziecko placze bo jest glodne i zasnac nie moze z tego powodu

Gość gerl lajk ju
przypuśćmy, że kąpiesz je o 19. po kąpieli daj pierś (tak jak napisałaś-o 19 pierś), a mm dopiero ok. 22.30 przez sen. ja tak robiłam przez ok 1 tydzień i karmienie nocne już nie było potrzebne. a ile je mm o 21? moje dziecko ma 7 m-cy i od 7 tyg. życia nie je w nocy.

Gość proszęoradę
On nie chce przed snem kaszki łyżeczką, po kąpieli wie że dostanie mleczko, w przeciwnym razie jest ryk. No chyba że przed kąpielą kaszkę a po kąpieli mleczko... ale czy to nie będzie za dużo?

Gość gerl lajk ju
do mm daję kleik ryżowy, a obiadki gotuję z ryżem, kaszą. podaję również kaszki owocowe i kaszę 8 zbóż, gotuję owsiankę. to wszystko oczywiście zamiennie :)

Gość rerekum kum
gerl lajk ju czy mozesz napisac jak robisz owsianke?

Gość aniaaaaaaaaaaaaa
musisz go powoli przyzwyczaic bo to ewidentnie za malo tresciwe zeby do rana przespal. Tak jak gerl lajk ju dodaj do mleka kleiku badz kaszki. W innym wypadku bedzie sie budzil. samo mleko nie bedzie mu wystarczac

Gość gerl lajk ju
do małego garnka wlewam wodę, nie za dużo, ok300ml. do wrzącej wody wsypuję 2 łyżki stołowe płatków owsianych, gotuję ok. 15 minut, póżniej zostawiam jeszcze na ok. 5 min pod przykryciem, żeby były bardzo miękkie. wodę z ugotowanych płatków wlewam do butelki dziecka-150 ml, dodaję mm(odpowiednią liczbę łyżek do ilości wody-u mnie 5). resztę płatków z wodą blenduję i łyżkę zblendowanych płatków dodaję do mm. mieszam wszysko i podaję z butli. Resztę jem sama :) to tylko tak skomplikowanie wygląda, ale po ugotowaniu robi się to 3 minuty.

Gość rerekum kum
musze tez zrobic dla mojego większego maluszka ale taką zeby jadł łyżeczką tylko właśnie nie wiedziałam jak DZIĘKI

Gość proszęoradę
Na noc wypija czasami tylko 140ml a czasami 220ml... zawsze robię więcej na wszelki wypadek a resztę wylewam. Boję się go kłaść już o 19 bo on ogólnie mało śpi... w dzień łącznie jakieś 2 godziny i jest raczej rannym ptaszkiem. Ale dziękuję za rady, może spróbuję go raz na próbę położyć wcześniej i o 22.30 dobiję go mleczkiem z kleikiem. Zobaczymy czy coś pomoże. A jakich smoczków używacie do mleczka z kleikiem? Ja mam wszystkie butelki z aventu i póki co używam smoczka 1, mamy też trójprzepływowy ale z niego nie potrafi jeszcze pić bo mu za szybko leci nawet na I.

Gość gerl lajk ju
ważne, żeby mm zrobić na wodzie z ugotowanych w niej płatków :)

Gość proszęoradę
Gerl lajk ju- a jaką kaszę dajesz? Fajny ten przepis na owsiankę, dzięki.

Gość rerekum kum
maluszki jedzą w nocy nie tylko jak czytam ze za mało je w dzien, moze po prostu ten malec nie potzrebuje wiecej jedzenia. ale dziecko kiedy ma juz poł roczku to chce spróbować wszystkiego by najmniej u nas tak było i potzrebuje bardziej urozmaiconej diety. maluchy jedza w nocy poniewaz tak sie nauczyły i jedza z przyzwyczajenia. u mnie mały je duzo w dzien bo z trzy razy obfite posiłki i dwa razy jakies desery a oprocz tego z kazdym po troszku bo jesli zobaczy ze ktos w domu buzia rusza to juz jest głodny i idzie i woła miam miam! a w nocy tez musi jeszcze flache wydoic:-) i to jest po prostu z przyzwyczajenia

Gość proszęoradę
Rerekum kum to do kiedy dziecko może tak wstawać w nocy z przyzwyczajenia sobie podjeść? :) Mam nadzieję że te 2 nocne pobudki kiedyś się skończą ;)

Gość polla303
Moja córka ma 9 miesięcy, je 5 posiłków dziennie, od drugiego miesiąca życia nie je w nocy. Ostatni posiłek 21 lub 22.

Gość gerl lajk ju
używam butelek dr. browna, smoczki 3. kasze nestle-malinowa, zdrowy brzuszek 8 zbóż,bobovita-owoce leśne, bananowa. nie używam smoczków specjalnych do kaszy, po prostu w 1 smoku zrobiłam większą dziurę :)

Gość gerl lajk ju
jak zgęścisz mu mleko kleikiem lub kaszą to zamontuj większy smok, bo będzie się wkurzać, że mu nie leci.

Gość rerekum kum
nie mam pojecia ale tez jestem ciekawa kiedy moj maluszek przestanie jesc w nocy bo od ponad czternastu miesiecy nie przespałam ani jednej nocy. ale jakoś mi to nie przeszkadza, przyzwyczaiłam sie do wstawania a czasami nawet budze sie w nocy przed malym

Kurde moja córka wcina cały dzień na wieczór kaszka o 21 zagęszczone mleko a i tak budzi się po 3 razy do rana na pierś. I nic nie działa, chyba jest tak przyzwyczajona a nie z głodu.