Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Melaska80

Jestem w dupie... nie wiem co robić. ;(

Polecane posty

Gość myszkaaaaaaaqq
ale musi miec sadownie alimenty. MUSI. Jesli tego nie zrobi wyedt musi podac zarobki ojca dziecka. a jesli z nim nie zyje- musi miec potwierdzenie a takim potwierdzeniem dla mopsu jest wyrok sadowny o alimentach. wiem bo sama wychowywalam corke i pamietam wszystkie procedury.

Gość Kaja_86
Jedno pytanie- dlaczego Ty niani płaciłabyś 700 zł a jak to Ty byłabys nianią dla czyjegos dziecka dostawałabyc tylko 500 zł ;) Chyba chcesz wypaść na bidulke ;) A tak na poważnie, idź na wychowawczy i będziesz miała wtedy tak 400 zł - wych 77zł- zasiłek rodz 400zł- alomenty 700zł- weźmiesz dziecko do opieki Daje to razem 1577 zł- na dwie osoby to jakiejs ciężkiej biedy klepać nie będziecie :)

Gość Kiedyś było tak:
21 lat temu było tak, że moja mama mieszkała u rodziców i wszędzie widniała jako samotna matka, zawsze był TYLKO jej dochód liczony nawet 9 lat temu... Dopóki nie wyszła za mąż, od tamtej pory było liczone jej i jej męża dochód na 3(bo jeszcze ja). Może coś się zmieniło więc się dowiedz. Mieszkając u rodziców była tam zameldowana-ja również. Mam nazwisko mamy. Czyli również jej rodziców.

Gość Musze sie wtracic
smierc a jakie to sa zasilki odrebne dla samotnych matek?? to sa takie jakies specjalne?? bo z tego co ja wiem to sa takie same jak dla pelnych rodzin z tym ze samotne matki maja szanse dostac ciut wiecej niz z partnerem, co nie zawsze idzie z prawda, poniewaz mozna spokojnie poczytac ile zasilku podstawowych komu sie nalezy. nie pieprz glupot bo dziewyczne na manowce wciagniesz. A teraz na powaznie, tak sa zasilki, jest pomoc, jak w niemczech i innych krajach, ale pierwsze trzeba dac do panstwa cos od siebie, zeby moc pozniej cos brac. Za darmo nie dostanie sie zadnego zasilku, chyba ze sie wyludzi.

Gość myszkaaaaaaaqq
i wazne zeby dostac platne wychowawczy musisz miec przyznany zasilek rodzinny. bo wychowawczy jest dodatkiem do zasilku rodzinnego. nawet w wniosku jest tak wyszczegolnione jakie dodatki do rodzinego: - wychowawczy - zasilek rehabilitacyjny - w zwiazku z rozpoczeciem roku szkolnego - z tytulu samotnego wychowywania dziecka

ja Wam mowie co zrobila siostra znajomej. Przyjechała z miesięczniakiem do rodzicow ktorzy tu mieszkali. Nie pracowała. Dostala wszystko od razu. To bylo jakies 4 lata temu. Reszte dopowiadajcie sobie dalej sami .. wisi mi

Gość myszkaaaaaaaqq
a i jeszcze wazne. w momencie kiedy przechodzic z macierzynskiego na wychowawczy masz do odebrania urlop( oczywiscie jak masz) i zawsze pare dni wpadnie a ty w tym czasie zalatwisz alimenty.

Gość bueheheheheheheeh
smierc dziewczyno glupot ci naopowiadali a ty łykasz jak mlody pelikan

Gość myszkaaaaaaaqq
Wymagane dokumenty do wniosku o zasiłek rodzinny 2012/2013 16.08.2012 I.Do wniosku o zasiłek rodzinny pobierz należy dołączyć odpowiednio: 1.dokument stwierdzający tożsamość osoby ubiegającej się o zasiłek rodzinny; 2.skrócony odpis aktu urodzenia dziecka lub inny dokument stwierdzający wiek dziecka; 3.orzeczenie o niepełnosprawności albo o umiarkowanym lub znacznym stopniu niepełnosprawności - w przypadku gdy w rodzinie wychowuje się dziecko niepełnosprawne; 4.zaświadczenie szkoły albo oświadczenie o uczęszczaniu dziecka do szkoły - w przypadku gdy dziecko ukończyło 18 rok życia; pobierz 5.zaświadczenie szkoły wyższej albo oświadczenie o uczęszczaniu do szkoły wyższej - w przypadku osoby uczącej się lub osoby legitymującej się orzeczeniem o umiarkowanym albo znacznym stopniu niepełnosprawności, jeżeli osoba uczy się w szkole wyższej; pobierz 6.dokumenty stwierdzające wysokość dochodu rodziny, w tym odpowiednio: a)zaświadczenia z urzędu skarbowego albo oświadczenia członków rodziny o dochodzie podlegającym opodatkowaniu na zasadach określonych w art. 27, 30b, 30c i 30e ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych, osiągniętym w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy; pobierz b)oświadczenia członków rodziny rozliczających się na podstawie przepisów o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne o dochodzie osiągniętym w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy; pobierz c)oświadczenia członków rodziny o dochodzie niepodlegającym opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych osiągniętym w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy; pobierz d)zaświadczenia albo oświadczenia członków rodziny zawierające informację o wysokości składek na ubezpieczenie zdrowotne w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy; pobierz e)zaświadczenie właściwego organu gminy, nakaz płatniczy albo oświadczenie o wielkości gospodarstwa rolnego wyrażonej w hektarach przeliczeniowych ogólnej powierzchni w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy; pobierz f)umowę dzierżawy - w przypadku oddania części lub całości znajdującego się w posiadaniu rodziny gospodarstwa rolnego w dzierżawę, na podstawie umowy zawartej stosownie do przepisów o ubezpieczeniu społecznym rolników, albo oddania gospodarstwa rolnego w dzierżawę w związku z pobieraniem renty określonej w przepisach o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich ze środków pochodzących z Sekcji Gwarancji Europejskiego Funduszu Orientacji i Gwarancji Rolnej, g)umowę zawartą w formie aktu notarialnego - w przypadku wniesienia gospodarstwa rolnego do użytkowania przez rolniczą spółdzielnię produkcyjną, h)odpis podlegającego wykonaniu orzeczenia sądu zasądzającego alimenty na rzecz osób w rodzinie lub poza rodziną lub odpis protokołu posiedzenia zawierającego treść ugody sądowej, lub odpis zatwierdzonej przez sąd ugody zawartej przed mediatorem, zobowiązujących do alimentów na rzecz osób w rodzinie lub poza rodziną, i)przekazy lub przelewy pieniężne dokumentujące wysokość zapłaconych alimentów, jeżeli członkowie rodziny są zobowiązani wyrokiem sądu, ugodą sądową lub ugodą zawartą przed mediatorem do ich płacenia na rzecz osoby spoza rodziny, j)w przypadku gdy osoba uprawniona nie otrzymała alimentów albo otrzymała je w wysokości niższej od ustalonej w wyroku sądu, ugodzie sądowej lub ugodzie zawartej przed mediatorem: - zaświadczenie organu prowadzącego postępowanie egzekucyjne o całkowitej lub częściowej bezskuteczności egzekucji alimentów, a także o wysokości wyegzekwowanych alimentów, lub - informację właściwego sądu lub właściwej instytucji o podjęciu przez osobę uprawnioną czynności związanych z wykonaniem tytułu wykonawczego za granicą albo o niepodjęciu tych czynności, w szczególności w związku z brakiem podstawy prawnej do ich podjęcia lub brakiem możliwości wskazania przez osobę uprawnioną miejsca zamieszkania dłużnika alimentacyjnego za granicą, jeżeli dłużnik zamieszkuje za granicą, k)dokument określający datę utraty dochodu oraz miesięczną wysokość utraconego dochodu, l)dokument określający wysokość dochodu uzyskanego przez członka rodziny oraz liczbę miesięcy, w których dochód był osiągany - w przypadku uzyskania dochodu w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy, m)dokument określający wysokość dochodu uzyskanego przez członka rodziny z miesiąca następującego po miesiącu, w którym dochód został osiągnięty - w przypadku uzyskania dochodu po roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy; 7.akty zgonu rodziców lub odpis podlegającego wykonaniu wyroku zasądzającego alimenty lub odpis protokołu posiedzenia zawierającego treść ugody sądowej, lub odpis zatwierdzonej przez sąd ugody zawartej przed mediatorem, zobowiązujących do alimentów - w przypadku osoby uczącej się; 8.kartę pobytu - w przypadku cudzoziemca przebywającego na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej na podstawie zezwolenia na osiedlenie się, zezwolenia na pobyt rezydenta długoterminowego Wspólnot Europejskich, zezwolenia na zamieszkanie na czas oznaczony udzielonego w związku z okolicznością, o której mowa w art. 53 ust. 1 pkt 13 ustawy z dnia 13 czerwca 2003 r. o cudzoziemcach (Dz.U. z 2011 r. Nr 264, poz. 1573), lub w związku z uzyskaniem w Rzeczypospolitej Polskiej statusu uchodźcy lub ochrony uzupełniającej; 9.odpis prawomocnego wyroku sądu rodzinnego orzekającego rozwód lub separację albo akt zgonu małżonka lub rodzica dziecka - w przypadku osoby samotnie wychowującej dziecko; 10.odpis zupełny aktu urodzenia dziecka - w przypadku gdy ojciec jest nieznany; 11.odpis prawomocnego wyroku oddalającego powództwo o ustalenie alimentów; 12.orzeczenie sądu zobowiązujące jednego z rodziców do ponoszenia całkowitych kosztów utrzymania dziecka; 13.odpis prawomocnego wyroku sądu rodzinnego stwierdzającego przysposobienie lub zaświadczenie sądu rodzinnego lub ośrodka adopcyjno-opiekuńczego o prowadzonym postępowaniu sądowym w sprawie o przysposobienie dziecka; 14.orzeczenie sądu rodzinnego o ustaleniu opiekuna prawnego dziecka; 15.inne dokumenty i oświadczenia niezbędne do ustalenia prawa do zasiłku rodzinnego oraz dodatków do zasiłku rodzinnego 16.zaświadczenie z urzędu skarbowego za 2011 rok dzieci, dotyczy też uczących się, jeżeli w ubiegłym roku mieli ukończone 18 lat. 17.oświadczenie o odpowiedzialności karnej. Dodatki do zasiłku rodzinnego wymagane dokumenty: II. Osoba ubiegająca się o przyznanie dodatku do zasiłku rodzinnego z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego składa wniosek o zasiłek rodzinny, do którego dołącza odpowiednio (obok dokumentów określonych w punkcie I): 1) zaświadczenie pracodawcy pobierz albo oświadczenie o terminie i okresie, na jaki został udzielony urlop wychowawczy, oraz o co najmniej sześciomiesięcznym okresie pozostawania w stosunku pracy bezpośrednio przed uzyskaniem prawa do urlopu wychowawczego; pobierz 2) zaświadczenie organu emerytalno-rentowego albo oświadczenie, że osoba ubiegająca się jest zgłoszona do ubezpieczeń społecznych - w przypadku gdy osoba podlega obowiązkowi ubezpieczenia społecznego; pobierz 3) imienny raport miesięczny osoby ubezpieczonej potwierdzający odprowadzanie składek na ubezpieczenia społeczne, z miesiąca poprzedzającego miesiąc złożenia wniosku o dodatek, w przypadku złożenia oświadczenia, o którym mowa w pkt 2; 4) zaświadczenie placówki zapewniającej całodobową opiekę, w przypadku umieszczenia w niej dziecka, o liczbie dni w tygodniu, w których korzysta w niej z całodobowej opieki, albo oświadczenie o niekorzystaniu przez więcej niż 5 dni w tygodniu z całodobowej opieki nad dzieckiem umieszczonym w placówce zapewniającej całodobową opiekę, w tym w specjalnym ośrodku szkolno-wychowawczym; pobierz 5) inne dokumenty i oświadczenia niezbędne do ustalenia prawa do dodatku do zasiłku rodzinnego z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego. III.Osoba ubiegająca się o przyznanie dodatku do zasiłku rodzinnego z tytułu podjęcia przez dziecko nauki w szkole poza miejscem zamieszkania do wniosku o zasiłek rodzinny dołącza odpowiednio (obok dokumentów określonych w punkcie I): 1) zaświadczenie szkoły albo oświadczenie o uczęszczaniu dziecka do szkoły poza miejscem zamieszkania; pobierz 2) zaświadczenie albo oświadczenie potwierdzające tymczasowe zameldowanie ucznia poza miejscem zamieszkania; pobierz 3) inne dokumenty i oświadczenia niezbędne do ustalenia prawa do dodatku do zasiłku rodzinnego z tytułu podjęcia przez dziecko nauki w szkole poza miejscem zamieszkania. Dokumenty o których mowa: W punkcie I podpunkt 1, 2, 3, 7 16 oraz podpunkt 6 litera e i oraz litera k m; W punkcie II podpunkt 1, 2, 3, 5 W punkcie III są składane jako kopie tych dokumentów. Kopię dokumentów niezbędnych do przyznania świadczeń rodzinnych uwierzytelnia organ właściwy prowadzący postępowanie w sprawie świadczeń rodzinnych, notariusz lub instytucja, która dokument wydała. inne aktualności

nie wiem jaki masz problem. Znam te laske, znam jej dziecko i bylam na bieżąco ze wszystkim co zalatwiala. Wiec nie pitol mi tu ze mi ktos cos naopowiadal. :O

Ja placilabym 700 bo moje dziecko jest male, dostawalabym mniej, bo wolalabym starsze - okolo 2 letnie dziecko - za opieke sie placi mniej ;)

Gość bueheheheheheheeh
smierc jestes zalosna. Ja mam słonia w karafce i widziałam stado różowych słoni... Kobieto wez sie przymknij ze swoimi mądrościami.... Bo każdy cię tu i w UK wysmieje...

Ja tez mieszkam w UK kilka ładnych lat i moge powiedzieć jedno ... Oczywiście wszystkim dają co tylko chcą, zasiłki , nianki i jakie tam domy ... Dają apartamenty ...na lotnisku oczywiście czeka Pl tlumacz z kompletem wniosków i prosto z lotniska jedziesz składać papiery ... Oczywiście czeka auto z kierowca A teraz poważnie ... Są zasiłki na które jedni czekają 3 miesiące a inni 2 lata to samo tyczy sie domów na które ludzie tez czekają od kilku miesięcy do kilku lat i w większości są to domy do remontu... I tak jest ze wszystkim ... Na szczęście wzięli sie za beneficiarstwo i mam nadzieje ze osoby piszącego takie głupoty jak wyżej ochlona troszkę :)

Ja tez mieszkam w UK kilka ładnych lat i moge powiedzieć jedno ... Oczywiście wszystkim dają co tylko chcą, zasiłki , nianki i jakie tam domy ... Dają apartamenty ...na lotnisku oczywiście czeka Pl tlumacz z kompletem wniosków i prosto z lotniska jedziesz składać papiery ... Oczywiście czeka auto z kierowca A teraz poważnie ... Są zasiłki na które jedni czekają 3 miesiące a inni 2 lata to samo tyczy sie domów na które ludzie tez czekają od kilku miesięcy do kilku lat i w większości są to domy do remontu... I tak jest ze wszystkim ... Na szczęście wzięli sie za beneficiarstwo i mam nadzieje ze osoby piszącego takie głupoty jak wyżej ochlona troszkę :)