Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość monis21ia

Alimenty od matki

Polecane posty

Gość monis21ia

Witam. Gdy miałam 2 lata moi rodzice rozwiedli się. Sąd wykonywanie władzy rodzicielskiej nade mną przyznał mojemu ojcu natomiast moją siostrą opiekowała się matka. Ojciec utrzymywał kontakty z moją siostrą, zabierał ją systematycznie do nas do domu, jeździła z nami na wycieczki itd. natomiast moja matka nie utrzymywała ze mną żadnego kontaktu, nigdy nic od niej nie dostałam. Obecnie mam 21 lat, studiuję dziennie, ale w szkole prywatnej dlatego muszę opłacac czesne (195 zł miesięcznie). Mój tato zarabia około 3000 zł miesięcznie, ale ciężko jest się nam utrzymac ponieważ ojciec kupił mi mieszkanie, które dostane po ukończeniu szkoły i spłaca kredyt hipoteczny. Moja matka wyszła ponownie za mąż, ma z tego małżeństwa 2 dzieci. Wspólnie z mężem zarabiają około 6000 zł miesięcznie. Od mojej biologicznej siostry wiem, że matka ma komornika na swojej pensji. Dodam, że siostra nie jest już na utrzymaniu matki ( wyszła za mąż i nie uczy się ). Czy w związku z tym mogę wnieśc pozew do sądu o przyznanie mi alimentów od matki i czy sąd mi je przyzna?

Gość muchacece
Moze poszukaj pracy na week a nie od razu zerowac na latwiznie?Albo zmien szkole,bo chyba nie musisz przeciez sie uczyc w prywatnej,skoro Cie na nia nie stac?

Gość muchacece
Nie mozesz isc w week do pracy?Mozna robic cokolwiek,a nie od razu na latwizne.Szkole tez mozna zmienic,skoro Cie na nia nie stac.

Gość dawca rozkoszy słownej
1

Gość margo***
Najlepiej byłoby zapytać prawnika.

Gość pewnie ze mozesz
wystąpić i sąd powinien przyznać. wystąp o 1000zl

Gość monis21ia
Pracuje w weekendy, ale nie starcza mi to na utrzymanie się, poza tym to, że uczę się w szkole prywatnej nie ma chyba żadnego znaczenia? Na kierunek który studiuje nie dostałam się na uczelni państwowej więc wybrałam studia prywatne. Nie mam zamiaru na nikim żerowac ale chyba matka która przez tyle czasu nie poczuwała się do obowiązku żeby chociaż w najmniejszym stopniu byc matką mogłaby dojrzec w końcu do tej roli.