Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość martiina

ciąża 18 lat + matura

Polecane posty

Gość martiina

Za 5 miesięcy matura. A jak wiadomo stosunek przerywany nie jest najlepszą metodą antykoncepcji... Znacie kogoś kto był w podobnej sytuacji i dał sobie radę?

Gość ...,,,.....
Robiłaś test, to pewne, że jesteś w ciąży? :)

nie. mam rozgarniętych znajomych niewierzących w gusłą, szkoła ma obowiązek pomóc i ułatwić zdawanie

Gość martiina
Zrobiłam. I wyszły dwie kreski. Do wizyty u lekarza łudzę się, że może to pomyłka albo coś

Gość moja sąsiadka :)
Pod koniec ciąży w szpitalu, matura z dzieckiem na ręku, bo mały urodził się w kwietniu i dała radę całkiem nieźle. Ale miała pomoc obu rodzin, którzy przyjęli wiadomość o ciąży i ich cywilnym ślubie całkiem dobrze. To porządna dziewczyna jest, tylko tak się życie potoczyło, że z pierwszym swoim... naiwna była, trudno... Ale nawet na studia się dostała. :) Ale dobrze się uczyła i do dobrego liceum chodziła.

Gość ...,,,.....
martiina, skoro wyszły 2 kreski, to musisz jeszcze raz powtórzyć test koniecznie. Koniecznie musisz wybrać sie do lekarza i ustalić który to tydzień/miesiąc. To jeszcze nie tragedia! :) Matura za około 5 miesiecy, wiec myślę, że nie powinnaś rezygnować ze szkoły i ją napisać, tak żeby chociaz miec to wyksztalcenie srednie + mature. Bedzie Ci łatwiej w przyszłości. :D

a jak wyjdzie ciąża, to uderz do najrozsądniejszej nauczycielki w szkole, żeby ci pomogła

Gość martiina
właśnie gorzej z tą pomocą po urodzeniu. Niemałe piekło czeka mnie w domu z mamą tradycjonalistką. Wiem, wiem dopiero po wizycie będę wiedzieć coś konkretnego. Ale strach najgorszy. Chociaż wiem, że z mojej głupoty.

Przy dwóch kreskach ciąża jest 100% :) Pomyłka to może być co najwyżej w drugą stronę, że test wyjdzie negatywnie, a ciąża jednak jest

to im powiedz, ze jak trzeba było pewne sprawy wyjaśnić, to się wstydzili, a teraz niech - jak dorośli ludzie - przyjmą swoja część winy i odpowiedzialności

Gość ojtam ojtam
jeju matura w 5 m-cu - nie widze problemu - ledwo brzuszek może być widać - najgorzej jest po porodzie pierwsze miesiące ale to już będziesz po maturze itd - dasz rade - a rodzice pewnie nie będą zachwyceni ale z czasem im minie

Gość martiina
dorosłość, dorosłością, gorzej z kasą. Wakacyjna praca nie wystarczy a z rodziną różnie to bywa

Gość ...,,,.....
martiina, rozumiem Cię w 100%. Tez kiedyś z chlopakiem, stosowalismy stosunek przerywany jako metode antykoncepcji. Najlepiej jakbyś porozmawiala z mama tak szczerze, w cztery oczy. Opowiedziala jej o tym co sie stalo, o swoich uczuciach i obawach. Im szybciej, tym lepiej! A mozesz liczyc na chlopaka/ojca dziecka? Ile ma lat? Pracuje?

"Tez kiedyś z chlopakiem, stosowalismy stosunek przerywany jako metode antykoncepcji." dlaczegoooooo??????

Gość martiina
Tak, na szczęście chłopaka mam wspaniałego. Pomoże ile będzie mógł, ale on też jeszcze w średniej szkole...

Niczym się nie martw, mam koleżankę, która uczyła się kiepsko,wagarowała itp.. zaszła w ciążę i ogarnęła się od razu, zdała maturę bardzo dobrze, dziecko motywowało ją do tego żeby się uczyć i zdać :) Tak więc dziecko nie jest przeszkodą w dalszej nauce :)

Gość martiina
naprawdę? zaczynam nabierać nadziei :) tylko najgorzej z tym jak dać radę po porodzie

Dasz rade. Ja kończyłam 3 klase liceum z zagrożoną ciążą - miałam zalecenie leżenie a w szpitalu na podtrzymaniu leżałam około 5 razy. Urodziłam tydzień przed maturą, a matrure dla swojego spokoju na spokojnie zdawałam po roku i zdałam bez problemu a miałam rocznego brzdąca i pracowałam ale jak człowiek chce to da rade :) Ale miałam baardzo duże wsparcie w rodzicach, w chłopaku. W szkole też nauczyciele dużo mi pomogli. A najbardziej moja Wychowawczyni. Poprostu złota kobieta :) Dzięki niej się nie poddałam i się udało :)

Gość bez_obaw
witam Ją jestem w 38tygodniu i w maju podchodzę do matury spokojnie dasz sobie radę to będzie dopiero 5miesiąc więc nie będzie tak ciężko

Gość zalotna ruda
Dokładnie, nie przejmuj się aż tak bardzo. Wiadomo, że mając 18 lat dziecko nie jest spełnieniem marzeń, ale nie jest też tragedią. Mówisz, że masz wspaniałego chłopaka :) I tym się ciesz, bo razem dacie sobie na pewno radę. A rodzice? Hm.. no przez pierwszy miesiąc będą w szoku, a jak mały/mała przyjdzie na świat to zobaczysz jak dziadkowie będą rozpieszczać i wcale nie będą mieli z tym problemów :) Ja mam 3 koleżanki, które urodziły w klasie średniej. Wszystkie dzisiaj mają 4 letnie dzieciaki i są bardzo szczęśliwymi mamami :) Kiedy jedną z nich zapytałam jak sobie radzi, to odpowiedziała, że przed porodem było ciężko, bo rodzice nie deklarowali się na pomoc, facet też był taki rozchwiany emocjonalnie "bo co to będzie", a teraz nigdy w życiu nie cofnęły by czasu :) Więc sama zobaczysz, że to co dzisiaj wydaje się być nieszczęściem, za parę miesięcy będzie Twoim największym skarbem :) To dla tego dziecka będziesz chciała się starać, żeby dać mu przykład :) Głowa do góry ;)) Bądź silna i odpowiedzialna. Idź do lekarza i dowiedz się na 100%. Trzymam za Ciebie kciuki!

Gość martiina
mam nadzieję, że uda się to wszystko poukładać żeby było dobrze. a jak myślicie co z ewentualnym ślubem? Lepiej od razu czy poczekać? mi się wydaje, że teraz będą ważniejsze wydatki, ale w małej miejscowości panna z dzieckiem ma ciężkie życie.. dziękuję za wsparcie, to naprawdę pomaga:)

Gość bez_obaw
jeżeli jesteś pewnąze chcesz być z ojcem dziecka to ślub możecie wziasc. Ją z moim narzeczonym planujemy go nieco później ze względu na żałobę...

Gość martiina
38 tydzień? no to już niedługo :) szczęśliwego rozwiązania życzę :) a mieszkacie razem z narzeczonym?

Gość martiina
38 tydzień? no to już niedługo :) szczęśliwego rozwiązania życzę :) a mieszkacie razem z narzeczonym?

Gość bez_obaw
teraz czekamy z niecierpliwością aż nasz makuszek zechce wyjść. Tak mieszkamy Razem

Gość bez_obaw
teraz czekamy z niecierpliwością aż nasz makuszek zechce wyjść. Tak mieszkamy Razem.

Gość bcvbcvbcv
pupuppu

Gość hfhghhs
Ja mialam 19 lat i syn mial pare miesiecy jak zdawalam. Na dodatek dzien przed wylam na siebie szklanke herbaty( sciagnal ze stolu) i oparzenia, szpital, opatrunki.koszmar ale zdalam. Dzis syn ma 13 lat , ja mam 32 i zycie mi sie poukladało. Nie martw sie !!! Strach ma zawsze wielkie oczy!!!

Gość Agnes22
Ja mam 18 lat jestem w ciąży plus matura i starałam się o dziecko z chłopakiem i dajemy radę rodzice nie wiedza dowiedzą się po urodzeniu po maturze wyjeżdżam do stanów żeby czekać na poród . Ciąża to nic Złego powinna jeszcze bardziej umocnić wasz związek .