Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lilipuciak

Komunia, katolicki prezent. Jaki?

Polecane posty

Gość lilipuciak

Mam tego roku komunię chrześniaczki. Dziewczynka jest najmłodsza z 4 dzieci w tej rodzinie,zyjacą typowo na pokaz, mają w domu wszystkie możliwe gadzety i chwalą sie tym na lewo i prawo. mała na chrzest dostała medalik z łańcuszkiem, teraz wielkimi krokami zbliża sie komunia.Zazwyczaj dzieci których jestem chrzestną, dostawaly prezent równowartosci 500 zł. Nie chce dawać koperty, bo wiem, że "przejedzą" te kasę. Gadzetów elktronicznych też nie kupie. Co w takim razie dać małej? Myslałam o takim srebrnym obrazie "ostatniej wieczerzy" i na odwrocie dedykacja dla niej i do tego pismo święte. Moze macie jakies inne pomysły?

i tak dzieci w tym wieku nie zdają sobie sprawy z tego czym jest komunia święta i co jest najważniejsze w tym dniu , z reguły mówią że tort i prezenty .... więc wiedz że zadowolona to ona z Twojego prezentu nie będzie :)

Gość lilipuciak
Wiem,ze nie bedzie zadowolona i powiem szczerze, ze wcale mi nie zalezy na tym. Dziewczynka jest rozpuszczona straszliwie, ma wszystko, więc chciałabym jakiś "duchowy" prezent.

Gość oikujyhtgrf
Może ilustrowaną Biblię?

Moja córka miała w zeszłym roku Komunię. Dostała prezenty, ale nikt nie wpadł na pomysł, aby kupić zegarek. Kupiłam więc po... Takie ,,duchowe prezenty" docenia się po latach dopiero.

Moja córka miała w zeszłym roku Komunię. Dostała prezenty, ale nikt nie wpadł na pomysł, aby kupić zegarek. Kupiłam więc po... Takie ,,duchowe prezenty" docenia się po latach dopiero.

Wiesz co? Nie rozumiem jak ma gdzieś "zadowolenie" dziecka. Rozumiem że to pewnie rozkapryszone i trudne dziecko....ale takie sie nie urodziło.To wina rodziców! Jak by ktoś tak podchodził do prezentu mojego dziecka....to lepiej niech nic nie kupuje! Ja bym kupiła złote kolczyki + coś jeszcze.

Gość Bądź sobą
jeśli nosi kolczyki(ja już nosiłam) to bym kupiła ładne złote i srebrne(bo nie wiadomo jakie będzie chciała potem nosić ja pamiętam że po komunii złote, potem były TYLKO srebrne i wróciłam do złotych... Do tego jakiś medalik i biblie...

Gość kurde no wiesz
medalik dziecku trzeba kupić przed komunią, biblia, ale nie dla dzieci tylko normalna, kolczyki,

Gość poroocznikova
Przeciez 9-latka to duze dziecko. dlaczego uwazacie,ze najwazniejszy jest dla nich tort i prezenty bajery? pakietam doakonale,ze dla mnie komunia to bylo ogromne prsezycie duchowe. i dla mojego kuzyna z tego samego rocznika tak samo. nie traktujcie duzych dzieci jak bezmyslnych tlumokow. Co do prezentu to nie wiem,moze faktycznie jakis obrazem z dedykacja,ale dewocjonalia maja to do sibie,ze to zbieracze kurzu. moze idz eo jakiegos takiego sklepu i poogladaj ksiazki o tresci religijnej. moze jakies dziela jana pawla 2 czy inne takie. biblia niby moze byc,ale teoretycznie kazda katolicka rodzina w chalupie ma

Gość poroocznikova
Przeciez 9-latka to duze dziecko. dlaczego uwazacie,ze najwazniejszy jest dla nich tort i prezenty bajery? pakietam doakonale,ze dla mnie komunia to bylo ogromne prsezycie duchowe. i dla mojego kuzyna z tego samego rocznika tak samo. nie traktujcie duzych dzieci jak bezmyslnych tlumokow. Co do prezentu to nie wiem,moze faktycznie jakis obrazem z dedykacja,ale dewocjonalia maja to do sibie,ze to zbieracze kurzu. moze idz eo jakiegos takiego sklepu i poogladaj ksiazki o tresci religijnej. moze jakies dziela jana pawla 2 czy inne takie. biblia niby moze byc,ale teoretycznie kazda katolicka rodzina w chalupie ma

Gość Bądź sobą
To zapytaj teraz 9 latka czym jest dla niego komunia. Ja miałam praktyki w zakładzie fryzjerskim i dzieci mówiły jak to się na komunię cieszą bo dostaną prezenty... Co do medalika może być taki który później założy... Albo kup literke z imieniem:) złotą i kolczyki i będzie super.

Dla mnie to trochę bez sensu wydać 500 zł i nie zastanawiać się czy dziecku sprawi to przyjemność, ale to twoja kasa, więc mnie nic do tego. W większości parafii dzieci dostają medaliki sporo wcześniej, zdejmują je na wf i gubią, więc dokupywanie następnego mija się z celem. Zamiast Biblii lepiej kupić opowiadania biblijne na każdy dzień. Taki srebrny obraz to jakiś koszmar - ani to przyjemnośc dla dziecka ani ozdoba do domu. U mnie wylądowałby za szafą.

Gość funiakczek
Jak byłam mała to dostałam na komunię na kasetach do słuchania historie biblijne (takie słuchowiska czytane przez znanych aktorów). Pamiętam, że byłam bardzo zadowolona z tego prezentu. Może są współczesne odpowiedniki? Medaliki pogubiłam:) nie polecam.

Gość minicinim
Też mam podobny dylemat jak autorka. Szukam czegoś naprawdę katolickiego na prezent w okolicach 500-600 zł i to koszmar jakis. Wszędzie tylko komercyjne prezenty :(

Gość sesame street
oj, ja tez z tego co pamietam (a mialam 8lat) cieszylam sie na mysl o prezentach, o przyjeciu itd ale nie przeszkadzalo mi bardzo to przezyc duchowo! to tak jakby mowic ze to, ze sie zwraca uwage na zewnetrzna oprawe slubu i wesela przeszkadza w przezywaniu owagi slubu jako sakramentu :o jesli dziecko ma dobry przyklad w domu to wie o co w tym wszystkim chodzi, 9latek to juz duze rozumne dziecko

sorry, ale w dzisiejszych czasach dzieciom komunia kojarzy sie z prezenami:( moj syn dostal kilka dni wczesniej od rodziny,zeby w tym dniu nie myślał o prezentach

Gość zonaKraka
Za 500-600 zł. można zafundować dziecku wyjazd na pielgrzymkę, w Polsce, myslę że to będzie większa atrakcja niż obrazek-koszmarek... To że ktoś jest katolikiem nie znaczy że nie ma gustu, a jednak większość tych obrazków jest, szczerze mówiąc, straszna...

Gość gość
taaaa, dzieciak na pewno sie ucieszy z bibli, obrazkow i medalikow. mała czymś się interesuje? jakieś hobby?

Gość gość
bardzo fajnie że pomyślałaś o religijnym prezencie dla dziecka sama uważam,że prezent na I Komunię powinien choć trochę nawiązywać do tego święta. W końcu elektroniczne gadżety można podarować na każdą inną okazję. Ostatnio szukając prezentu dla mojej chrześniaczki natrafiłam na ciekawe kostki modlitewne (chyba tak to się nazywa) z modlitwami i obrazkami, idealne dla dzieci :) polecam www.boskieprezenty.pl

Gość gość
Dzieciom z rodziny podarowuję ikony z ich patronami.

Gość Ania Kowalska
Jedną z ciekawych opcji na pewno będzie biblia dla dzieci. Coś takiego tutaj znalazłam http://bibliadladzieci.com/ Do tego kasa ewentualnie jakiś oryginalny prezent i powinno być cacy.

Gość Cleo1976
Biblia dla dzieci, ładny krzyżyk, medalik, dobre filmy, książki lub gry religijne, płyty Arki Noego.Bilety na pielgrzymkę w ciekawe miejsce.

Gość gość
Taki pomysł jako dodatek do koperty, PUDEŁKO NA MODLITWY, można zamówić z imieniem dziecka, są dostępne wzory komunijne.