Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 Oxygen

OLEJ RYCYNOWY

Polecane posty

Go艣膰 go艣膰
Witam.Ana co pomagaj膮 takie octowe skarpetki?

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
Ana sie nie odzywa :-(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 olivka niebieska
go艣膰 z 2015.02.24 - dzi臋kuj臋 za kibicowanie :) - mam nadziej臋, 偶e wytrwam te 6 tygodni... a w sumie ju偶 teraz 5 :) - najtrudniej jest na pocz膮tku - tak opisuje literatura D膮browskiej - potem oznak膮 zdrowienia s膮 kilkudniowe lub kr贸tsze tzw. kryzysy ozdrowie艅cze - w sumie ich si臋 najbardziej obawiam - cho膰 prze偶y艂am ten trudny pocz膮tek to mam tak膮 cich膮 nadziej臋, 偶e i przetrwam te kryzysy - cho膰 to zale偶ne jest od ich intensywno艣ci czy je wydziergam czy nie - D膮browska pisze, 偶e owe kryzysy s膮 zale偶ne od ilo艣ci toksyn jakie na艂apali艣my z 偶ywienia i lek贸w - ostatnie 2 lata z uwagi na alergi臋 pokarmow膮 jestem na do艣膰 okrojonym 偶ywieniu cho膰 naturalnym wi臋c mam nadziej臋, 偶e nie b臋d膮 one a偶 tak bardzo silne i na to licz臋 :) - w temacie dot. miodu z ksi膮偶ki D膮browskiej pt.: "Przywraca膰 zdrowie 偶ywieniem" - str. 10 - ostatnio zalaz艂am takie info: Cyt: "Nie zaobserwowano ubocznych dzia艂a艅 diety, poza os艂abieniem. W moczu pojawia si臋 przej艣ciowo aceton, kt贸ry znika po wypiciu roztworu miodu lub spo偶yciu s艂odkich owoc贸w." - tak偶e rozumiem teraz sk膮d ten mi贸d :) - jakbym mia艂a jakie艣 bardzo silne os艂abienie to b臋d臋 wcina膰 s艂odkie owoce - typu np. pomara艅cze - jako alternatywa dla alergizuj膮cego p贸ki co mnie miodu - przed tym zatruciem kwasem alfa liponowym ponad 2 lata temu zrobi艂am sobie post na wodzie i chlebie orkiszowym (sama piek艂am) - w贸wczas w 4 dniu dosta艂am bardzo silnych akcji od uk艂adu nerwowego - silne dr臋twienia i mrowienia - jakby parali偶 i zaburzenia pracy serca i czucia r膮k i n贸g, nie mog艂am oddycha膰 i mia艂am wra偶enie, 偶e zaraz umr臋 i totalne os艂abienie - w贸wczas w艂a艣nie pi艂am ciep艂膮 wod臋 z miodem na zmian臋 z wod膮 z sol膮 - my艣la艂am, 偶e si臋 odwodni艂am bo faktycznie ma艂o pi艂am a by艂am bardzo aktywna - jak potem powiedzia艂am o tym Kempi艣cie w贸wczas zbeszta艂a mnie bardzo, 偶e owszem mi贸d jest zdrowy ale nie rozcie艅czony w wodzie np. na chlebie jest ok - poniewa偶 uwodniony mi贸d wg jej wiedzy z zakresu biochemii zaburza prac臋 trzustki i powiedzia艂a mi wprost, 偶e dzi臋ki temu rozwali艂am sobie prac臋 trzustki na 3lata - za to wg niej wystarczy艂aby woda z cukrem - no ale sk膮d mog艂am wiedzie膰 - teraz staram si臋 si臋ga膰 do 藕r贸de艂 :) - co dziwne w艂a艣nie w贸wczas na tamtym po艣cie mia艂am super lekkie nogi, zero zm臋czenia i mia艂am mn贸stwo energii - 艂膮cznie z tym, 偶e nawet mi si臋 oczy powi臋kszy艂y - w sensie wch艂on臋艂y mi si臋 lekkie opuchni臋te powieki - prawie jak u Rozenek... hihi :) - a by艂am w贸wczas o tym chlebie orkiszowym i wodzie tylko 4 dni - i w sumie niepe艂ne i nie wiedzia艂am w贸wczas, 偶e to bardzo z艂e samopoczucie to jest tzw. kryzys ozdrowie艅czy i 偶e to jest jak najbardziej ok i przerwa艂am w贸wczas ten post - w sumie moim b艂臋dem by艂o r贸wnie偶 to, 偶e podesz艂am do niego "z marszu" bez zupe艂nego przygotowania i dzie艅 wcze艣niej jad艂am w臋dlin臋, s艂odycze, kawy i herbaty z cukrem i wszystko inne co mi wpad艂o w r臋ce - odno艣nie wych艂odzenia - w艂a艣nie tego si臋 obawiam na tej diecie - na szcz臋艣cie mog臋 stosowa膰 przyprawy rozgrzewaj膮ce: go藕dziki, majeranek, imbir i na szcz臋艣cie kalafior, broku艂y, kapusty, pomidory mog臋 je艣膰 na gor膮co - - gotowanych warzyw nie mog臋 tylko korzeniowych - w literaturze D膮browska pisze, 偶e na tej diecie mog膮 wyst膮pi膰 dreszcze - z tego co mi wiadomo - dreszcze s膮 przy wych艂odzonej w膮trobie co u mnie kiedy艣 si臋 sprawdzi艂o - je艣li chodzi o kolejno艣膰 spo偶ywania wg D膮browskiej tj. sok-surowe-ciep艂e - wg tego czego zd膮偶y艂am si臋 do tej pory dowiedzie膰 to jest to jak najbardziej uzasadnione - sok wch艂ania si臋 najszybciej max do 20min i pozostawia "puste" 艣wiat艂o jelita i przygotowuje enzymy trawienne np. sok z cytryny zwi臋ksza produkcj臋 艣liny - co jest istotne przy dalszej cz臋艣ci trawienia dla trzustki i jej enzym贸w aby dobrze przyswoi膰 pokarm - tak zaleca w literaturze Kempisty - nast臋pnie - surowizny - troszk臋 d艂u偶ej si臋 trawi膮 ale r贸wnie偶 jako biokatalizatory przygotowuj膮 wi臋ksz膮 ilo艣膰 sok贸w trawiennych - np. bia艂a kapusta na 30min przed obiadem - wg zalece艅 Kempisty ale r贸wnie偶 takie podej艣cie znalaz艂am u jakiego艣 rosyjskiego naturopaty - nie pami臋tam nazwiska niestety - szczeg贸艂owo omawia艂 rol臋 surowego jedzenia na podstawie funkcjonowania uk艂adu trawiennego - a gotowane po偶ywienie w naszej szeroko艣ci geograficznej jest konieczno艣ci膮 - szczeg贸lnie s膮 zimne i ch艂odne miesi膮ce w roku - u nas poza latem w wi臋kszo艣ci przewa偶aj膮 - a organizm sk膮d艣 to ciep艂o musi wzi膮膰 i na ogrzanie pokarmu do temp. cia艂a i na ogrzanie ca艂ego cia艂a - z tym, 偶e gotowane nie zawiera np. wit. C kt贸r膮 niszczy temp wrzenia wi臋c trzeba j膮 mie膰 z surowego po偶ywienia - jak dla mnie samo surowe po偶ywienie w naszym klimacie jako sta艂e 偶ywienie jest nieporozumieniem poniewa偶 sporo chor贸b w艂a艣nie bierze si臋 z "niedogrzania" organ贸w - o ile czkawka - jako reakcj臋 organizmu na wych艂odzenie 偶o艂膮dka mo偶na w miar臋 szybko uspokoi膰 - ciep艂ym jedzeniem - to ju偶 wyj艣cie z wych艂odzonej w膮troby czy nerek nie jest tak膮 prost膮 spraw膮 bo zostaje zaburzona praca ca艂ego organizmu - w przypadku odwr贸cenia kolejno艣ci i zjedzenia najpierw gotowanego a zaraz po nim surowizny i zalanie tego sokiem powoduje wzd臋cia i niestrawno艣ci - poniewa偶 gotowane trawi si臋 o wiele d艂u偶ej od surowego - jak r贸wnie偶 dlatego, 偶e trzustka "nie lubi" surowego wraz z gotowanym w jednym posi艂ku - tak mi m贸wi艂a jedna specjalistka tybeta艅ska - irydolog - u kt贸rej by艂am raz w 偶yciu - kiedy szuka艂am ratunku w tym zatruciu ALA - to w艂a艣nie zapami臋ta艂am aby nie miesza膰 surowego z gotowanym bo w贸wczas trzustka nie ma szans na wyprodukowanie odpowiedniej jako艣ci enzym贸w trawiennych - tak mi m贸wi艂a po tym jak zdiagnozowa艂a u mnie os艂abienie trzustki

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 pajak bez nogi
Hej Olivko dzisiaj masz 10 dzie艅. Jeszcze ca艂y miesi膮c ci zosta艂o:) Eeej akurat na 艣wi臋ta sko艅czysz:) Dasz rad臋. Jak si臋 wi臋kszo艣ci rzeczy je艣膰 nie mo偶e to "monotematyczn膮" diet臋 si臋 lepiej znosi. Ciekawe co piszesz o miodzie, 偶e nie powinno si臋 go rozcie艅cza膰. Trzymam kciuki za ciebie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 olivka niebieska
paj膮czku - masz racj臋 :) - na alergii lepiej znosi si臋 ograniczenia pokarmowe zw艂aszcza, 偶e ju偶 mam je od ponad 2 lat - to jednak momentami ci膮gnie mnie do zdrowych przek膮sek i gar艣ci migda艂贸w i t臋sknie do tych domowych jogurt贸w :) - w temacie miodu - pozna艂am dwie szko艂y - jedna ta w/w Kempisty - a druga od Stefanii Kor偶awskiej - polskiej zielarki - znanej i cenionej - na youtube jest jej sporo filmik贸w ale r贸wnie偶 korzystam z jej ksi膮偶eczek - mam ich w domu 艂膮cznie chyba z 12 jej autorstwa - Kor偶awska zaleca mi贸d doda膰 mi贸d do herbatki zio艂owej i gotowa膰 2-3 min. - w skrajnych moich stanach pomaga艂 mi jej ros贸艂 z rozgrzewaj膮cymi zio艂ami - gotowany min.3 godziny :) - i inne jej metoda rozgrzewania - zwyk艂y mi贸d wg niej dzia艂a 艣luzotw贸rczo - a ten gotowany rozgrzewaj膮co - sprawdzi艂am na sobie - faktycznie tak jest - w pierwszej ostrej fazie alergii kiedy jeszcze mog艂am je艣膰 mi贸d - maj膮c silne zaburzenia kr膮偶enia objawiaj膮ce si臋 "lodowatymi" d艂o艅mi i stopami a nie mog膮c je niczym rozgrza膰 - faktycznie taki podgotowany mi贸d w herbatce zio艂owej dzia艂a艂 rozgrzewaj膮co i wzmacniaj膮co na kr膮偶enie - tak偶e zach臋cam do spr贸bowania takiego rozgrzewaj膮cego miodu na sobie teraz w zimie - czy dzia艂a

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 pajak bez nogi
Olivko ha! A m贸wi膮, 偶e mi贸d we wrz膮tku traci w艂a艣ciwo艣ci. Czyli gdybym zagotowa艂a wod臋 z miodem i do tego wrzuci艂a lip臋 to wzmacniam automatycznie napotne dzia艂anie lipy. Hmm z jakim艣 termogenikiem ro艣linnym by trzeba by艂o. Mo偶e z imbirem... Mo偶e jeste艣my na tropie jakiego艣 prostego 艣rodka na odchudzanie he he. Jak tak pomy艣l臋 co ty se boroczko przesz艂a艣, to jeste艣 super przypadkiem do napisania ksi膮偶ki. Normalnie czuj臋 si臋 przy tobie taka malutka, bo jednak moje do艣wiadczenia, pomimo, 偶e ohydne i ci臋偶kie (nie 偶ycz臋 nikomu) to przy twoich to piku艣.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 czesiunia
danke ja tez pije grzybka tybeta艅skiego robie z tego kefirek oraz jako starter do plack贸w serk贸w nie robi艂am. Musze teraz zdoby膰 kryszta艂ki japo艅skie . w diecie GAPS i SCD jest duzo napisane jak nalezy robic jogurty /posiadaja b dobre w艂asciwosci oj duzo czytam musze wiecej wprowadzic to wszytko w zycie. W marcu bede babcia bedzie to m贸j pierwszy wnusio papap

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
mam pytanie -czy osoby bez woreczka 偶贸艂ciowego moga stosowac ta kuracje olejem rycynowym??

Udost臋pnij ten post

Pij臋 jako艣 mi na razie s艂u偶y , nie pij臋 du偶o tylko tak 2 szkl przez ca艂y dzie艅 , ju偶 mialam przesta膰 nie pilam kilka dni i wr贸ci艂am do grzybka.No to super czesiunia b臋dziesz miala cudown膮 kruszynk臋 fajne jest takie male艅stwo , a ju偶 gaworzy a ju偶 siada , u艣miecha si臋 poznaj臋 to jest b fajna sprawa Mam teraz dwoje b膮belk贸w 2,5 i 1,1 daj膮 do wiwatu 偶e hej tylko za duzo choruj膮 od ma艂ego leki, niczego nie wolno bo Pan nie kaza艂 Pozdrowionka i mi艂ego dnia

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
danke jaki PAN taki KRAM :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 pajak bez nogi
Hej ludzie. Go艣ciu, ja my艣l臋,z 臋 nie ma przeciwwskaza艅. Je艣li osoby bez woreczka mog膮 , a nawet musz膮 oczyszcza膰 w膮trob臋 z kamieni, to olejek rycynowy z pomara艅cz膮 im nie zaszkodzi w tej materii.

Udost臋pnij ten post

Czesiunia mam spraw臋 do przedyskutowania z Tob膮 zainteresowa艂am si臋 teraz kwasem Bo艂otowa kupi艂am nawet ksi膮zke jest tam wiele ciekawostek to jest co艣 takiego jak robienie kiszonek z zi贸艂 na r贸偶ne dolegliwo艣ci i zrobi艂am z glistnika nawet to nie takie g艂upie tak sobie pomy艣la艂am skoro Z艂oty w膮s jest taki super ma tyle w艂a艣ciwo艣ci i zalet mo偶e by z niego z li艣ci i w膮s贸w zrobi艂 taki kwas , bo jemu g艂ownie chodzi o zakwaszanie produkt贸w na drodze fermentacji, jak m贸j troch臋 podro艣nie to spr贸buj臋 , jak si臋 tam wykorzystuje truj膮ce ro艣liny do leczenia to dlaczego nie wasa , my艣la艂am o 偶ywor贸dce mo偶e o aloesie pozdrowionka mi艂ego dnia

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Czesiunia
danke poczytaj http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=246.msg1414#msg1414 to tak wstepnie poszperam jeszcze Kupi艂am niedawno ksiazke DYSBAKTERIOZA Genady Garbuzowa polecam koszt niewielki a duzo ciekawych info. Metoda Bo艂otowa tez jest tu podana. Kwasic mozna liscie brzozy,lipy,porzeczki,wisni,winogron,maliny buraka,rzodkwi,rzepy,podbia艂u,艂obody,pokrzywy,mniszka,koniczyny,babki,kie艂ki przenicy,gryki,owsa,i inne rosliny nietrujace.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Czesiunia
Technologia kiszenia. Drobno liscie rozgnie艣膰 zmieli膰 w maszynce do miesa i zala膰 zalew膮 z dodatkiem przypraw(lisc laurowy czosnek ,pieprz,,chrzan,,lisc wisni i inne. Zalewa nie musi byc mocna wystarcza 2 艂yzeczki soli na 0,5 litra wody.Do zakwaszenia wykorzystuje sie zesz艂oroczna kapuste kiszona lub kawa艂ek czarnego chleba/prawdziwego 偶ytniego/. Na wierzch k艂adzie sie lisc babki odstawia sie na 2 dni w ciep艂e miejsce po czym kiszonke nalezy je艣膰. itd.Kupi艂am r贸wnie偶 ZDROWY FERMENT Donna Schwent na yt sa filmy polecam dobranoc kochani. o 23,45 zosta艂am Babcia hura oj zacznie sie cudowny czas dla mnie papa

Udost臋pnij ten post

Gratulacje dla babuni czy jeste艣 babci膮 czy tylko 偶on膮 dziadka?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 czesiunia
Z wra偶enia nie napisa艂am urodzi艂 mi si臋 wnuk na to wygl膮da , ze jestem 偶ona dziadka. Twoje wnucz臋ta ju偶 troszk臋 s膮 odchowane cudowny czas dla nas wszytkich. Kupie tez ksia偶k臋 Bo艂otowa nastawi臋 glistnika tylko gdzie znajd臋 prawdziw膮 smietan臋 oj trzeba b臋dzie pobuszowa膰 bu藕ka.

Udost臋pnij ten post

ja doda艂am zwyk艂膮 艣mietan臋 i troch臋 kefiru tybeta艅skiego 偶eby byly dobre bakterie pozdrowionka dla 偶ony dziadka :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 olivka niebieska
- wczoraj min膮艂 m贸j 20 dzie艅 na po艣cie D膮browskiej - wi臋c jestem na p贸艂metku :) - nie s膮dzi艂am, 偶e wytrzymam - ba艂am si臋 tych kryzys贸w ozdrowie艅czych ale nie s膮 a偶 tak hardkorowe jak si臋 spodziewa艂am - jestem og贸lnie lekko os艂abiona i miewam r贸偶ne lekkie pobolewania w ciele ale to wszystko jest do przej艣cia - nawet ciesz膮 mnie krostki, kt贸re si臋 pojawiaj膮 i znikaj膮 za 1,5 dnia a ostatnio nawet zauwa偶y艂am, 偶e pojawiaj膮 si臋 symetrycznie np. w tym samym miejscu na policzkach albo pod pachami albo w okolicach pach - kiedy艣 mia艂am tam czyraki - wi臋c to te偶 mnie cieszy, 偶e tam lekkie krostki si臋 pojawiaj膮 i znikaj膮 :) - troszk臋 niepokoi mnie br膮zowy osad na 艣rodku j臋zyka, kt贸ry zacz膮艂 si臋 po kilku pierwszych dniach ale w贸wczas zamiast picia rano soku z cytryn pi艂am wod臋 z kupnym octem jab艂kowym - wi臋c s膮dzi艂am, 偶e to po nim - po 3 dniach ten poranny ocet jab艂kowy odstawi艂am ale nadal mam br膮zow膮 plam臋 na j臋zyku mimo, 偶e zmniejszy艂a si臋 to nadal jest mimo czyszczenia j臋zyka - robi臋 sobie nawet fotki j臋zyka by po po艣cie pokaza膰 lekarce - my艣l臋, 偶e to dotyczy trawienia - jelit albo 偶o艂膮dka albo czego艣 innego - w ka偶dym razie wiem, 偶e to jest jakich艣 tam stan zapalny - p贸ki co nie panikuj臋 my艣l臋, 偶e po kolejnych 20 dniach postu powinno wr贸ci膰 do normy - bo w ko艅cu obecnie organizm dzia艂a na "innych" obrotach ni偶 normalnie wi臋c daj臋 sobie czas na wyleczenie z tego - od kilku dni moja waga stoi a dzi艣 si臋 zdumia艂am, 偶e prawie o 1 kg wzros艂a - i dzisiaj wysz艂o dlaczego - dzi艣 dosta艂am @ - organizm ma jednak swoj膮 genialn膮 m膮dro艣膰, 偶e zatrzymuje chudni臋cie na po艣cie kiedy s膮 wy偶sze cele do spe艂nienia :) - a i od wczoraj praktycznie nie czuj臋 g艂odu - nic a nic - to te偶 cieszy :) - jem na 艣niadanie to samo co od pierwszych dni - najpierw sok z cytryny a potem za 20 min ta sama sa艂atka: - pomidory, og贸ry kiszone, cebula lub czerwona cebula + pieprz zio艂owy - dodaj臋 jedynie wi臋cej natki pietruszki i koperku i ogromne ilo艣ci kie艂ek lucerny, kt贸re wyhodowa艂am na parapecie :) - tak偶e najadam si臋 pe艂n膮 misk臋 tych zielonek - na obiad: - I danie: r贸wnie偶 taki sam sok wielowarzywny - jeszcze mi si臋 nie znudzi艂 :) - ostatnio zamiast koperku i natki pietruszki wrzuci艂am do sokowir贸wki broku艂 - ale nie podchodzi艂 mi ten sok - jest zbyt kapu艣ciany i za s艂odki - jednak pietruszka i koperek robi膮 sw贸j specyficzny smak z marchewk膮, burakiem i pietruszk膮 i selerm - jak dla mnie gruszkowy... mmm pycha :) II danie: - g艂贸wnie gotowany broku艂 - jeszcze mi si臋 nie znudzi艂 :) - na kolacj臋 wcinam jab艂ko albo dwa - maj膮c nadziej臋, 偶e nie zaburz臋 sobie tego postnego trawienia wewn臋trznego :) - albo surowy broku艂 w sa艂atce, kt贸rymi ostatnio sobie urozmaicam 偶ycie - tak偶e powoli i do przodu :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
.... od robali olivko, trzymam kciuki za Ciebie :), za te nastepne 20 dni

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 olivka niebieska
Dzi艣 m贸j 25 dzie艅 postu D膮browskiej - przedwczoraj i wczoraj zmniejszy艂am moje porcje o po艂ow臋 - na 艣niadanie zamiast 3 pomidor贸w i 2 du偶ych og贸rk贸w w sa艂atce zjada艂am 1 pomidora i 1 og贸rka - na obiad zamiast ca艂ego broku艂a zjada艂am jego po艂ow臋 - i ju偶 wczoraj by艂am bardziej s艂aba ni偶 zwykle - ale dzi艣 to jest apogeum - rano wsta艂am z lekkim jednostronnym b贸lem g艂owy i si艂膮 woli zrobi艂am porann膮 toalet臋 i ostatkiem si艂 si臋 ubra艂am i mia艂am do艣膰 - kiedy si臋 schyli艂am i szybko wsta艂am - mia艂am mroczki przed oczami i tak jakbym mia艂a anemi臋 - po 艣niadaniu: soku z bia艂膮 sk贸rk膮 z sokowir贸wki i po 30min sur贸wka z pomidor贸w z 3 szt. + 1 du偶y og贸r kiszony + 1 cebula czerwona + ca艂y p臋czek pietruszki + cebulka zielona - po tym 艣niadaniu wr贸ci艂y mi si艂y i a偶 mi si臋 oczy otworzy艂y i widzia艂am nawet wyra藕niej ni偶 zwykle - nawet posz艂am do warzywniaka po zapasy i jak tylko wtarga艂am je na pi臋tro od razu zdech艂am i w domu rzuci艂am si臋 ma艂e s艂odkie czerwone jab艂uszko - by艂am taka s艂aba, 偶e s艂ania艂am si臋 ze zm臋czenia i mia艂am ci臋偶kie nogi - po po艂o偶eniu si臋 na chwil臋 i wypiciu ciep艂ej macierzanki troszk臋 wr贸ci艂am do si艂 - potem normalnie si艂膮 woli obiera艂am warzywa na sok: 2 marchewki + 1 burak + k膮sek selera + 1 pietruszka + 2 p臋czki natki pietruszki + 3 p臋czki koperku - i wysz艂y mi prawie 2 du偶e szklanki soku i po wypiciu ich os艂ab艂am jeszcze bardziej - zacz臋艂y mnie rwa膰 艣ci臋gna kostek i nadgarstek i rwa膰 stopy i d艂onie i stawt - je艣li taki ma by膰 skutek oczyszczania - to ja si臋 na to zgadzam :) - byle si臋 oczy艣ci膰 :) - po 30min wsun臋艂am ca艂ego gotowanego broku艂a z sol膮 i dochodz臋 do siebie siedz膮c z gor膮cym termoforem przed kompem :) - dzisiaj zacz臋艂a mnie lekko pobolewa膰 g艂owa i czuj臋 si臋 rozbita - tak偶e widz臋, 偶e co艣 ruszy艂o w dobrym kierunku - mam nadziej臋, 偶e leczniczym :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 olivka niebieska
pajak bez nogi 馃尰 - kiedy mog艂am mi贸d w贸wczas go pi艂am w zagotowanej herbatce owocowej typu aronia czy dzika r贸偶a i r贸wnie偶 mnie rozgrzewa艂 - w sumie lipa jest sama z siebie jest napotna tak jak i gor膮ca herbatka malinowa - przepisy stare i ludowe a ci膮gle aktualne i m艂ode :) - niestety od 2013r przesz艂am do艣膰 sporo - i mog艂abym napisa膰 ksi膮偶k臋 pt. "B艂臋dy diagnozy & brak podstawowej wiedzy u lekarzy" albo "Nikogo w艣r贸d s艂u偶by zdrowia nie interesuje nasze zdrowie" - przykre ale niestety prawdziwe - i jak widz臋 starszych ludzi z siateczk膮 lek贸w to mi sk贸ra cierpnie kiedy widz臋 jak ich lekarze w wi臋kszo艣ci wyka艅czaj膮 t艂umi膮c objawy i daj膮c kolejne leki na skutki uboczne poprzednich - a ja zmuszona sytuacj膮 zdrowotn膮 zacz臋艂am szuka膰, czyta膰 i 艂膮czy膰 fakty - tylko dlatego, 偶e zosta艂am pozostawiona sama sobie - tak jak mi lekarka - prowadz膮ca - po us艂yszeniu ilo艣ci moich objaw贸w - powiedzia艂a kiedy ju偶 le偶a艂am na 艂贸偶ku szpitalnym, 偶e to nie jest klinika aby mnie z nich wszystkich wyleczy膰 a jedynie zbada膰 przyczyny leukopenii, kt贸r膮 mia艂am wypisan膮 na skierowaniu - wi臋c w teczce wynik贸w z bada艅 pokaza艂am jej palcem konkretne badanie krwi, kt贸re wcze艣niej zrobi艂am prywatnie za 艂膮cznie 350z艂 i wskaza艂am na du偶o poni偶ej normy poziom kwasu foliowego, wit. B12 i D3 i innych - wi臋c leczyli mnie kwasem foliowym - co zaoszcz臋dzi艂o mi rze藕nickich bada艅 typu gastroskopii i kolonostopii na kt贸r膮 mnie namawiano bo by艂 "w pakiecie" - i mama przynosi艂a mi do szpitala po 8 jajek dziennie i po litrze roso艂u z kasz膮 jaglan膮 i gotowan膮 wo艂owink膮 - to co mog艂am je艣膰 - i po kilku dniach ta lekarka, kt贸ra przyjmowa艂a mnie do szpitala na ostrym dy偶urze m贸wi膮c mi, 偶e przyjmuje mnie warunkowo skoro nie jem to wg niej mam anoreksj臋 i skonsultuje mnie z psychiatr膮 - po kilku dniach przylecia艂a z moim wynikiem krwi bo akurat mia艂a dy偶ur - widz膮c jak jem ze s艂oika litrowego ros贸艂 - zaskoczona krzykn臋艂a: - o pani je... i zmieszana trzymaj膮c wynik krzykn臋艂a, 偶e parametry krwi rosn膮 jak szalone :) - tak偶e w贸wczas ju偶 do艣wiadczy艂am na sobie lecznicze dzia艂anie jajek o kt贸rych m贸wi艂a Kempisty :) - oczywi艣cie 贸w m艂oda lekarka od diagnozy anoreksji nie skonsultowa艂a mnie z 偶adnym psychiatr膮 :) - tak偶e takie i inne kwiatki s膮 w szpitalach niestety na co dzie艅 馃尰 go艣膰 .... od robali 馃尰 - dzi臋ki :) - dzi艣 si臋 czuj臋 rozbita i takie mam takie b贸le mi臋艣niowo-stawowe jak po odrobaczaniu pyrantelum - ehm... a mo偶e teraz organizm si臋 nimi zaj膮艂 hurtowo ? ;)

Udost臋pnij ten post

Oliwka czytam Twoje zmagania i podziwiam Ci臋 , jeste艣 dzielna i tak trzymaj na temat s艂u偶by zdrowia nie b臋d臋 sie wypowiada膰 bo mi r臋ce opadaj膮 co potrafi膮 zrobi膰 ma艂ym dzieciom to powinno by膰 karalne

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 golabka
Co艣 tak jakby odbieg艂y艣cie od tematu. NO, a je艣li chodzi o olej rycynowy (nie olejek!). To od dawna go u偶ywam w po艂膮czeniu z olejem arganowym, wa偶ny jest ich naturalny sk艂ad w艂a艣nie takie z du偶膮 ilo艣ci膮 sk艂adnik贸w aktywnych znalaz艂am na www.topdrogeria.pl

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
NO Golabka, Ty za to jeste艣 w temacie :O

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
id藕 st膮d z t膮 reklam膮 - tu nikt nawet nie zagl膮da na t膮 topdrogeri臋, bo nam sie od tych reklam ju偶 rzyga膰 chce

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 pajak bez nogi
Racja, te wszystkie reklamy tylko md艂o艣ci wywo艂uj膮. :) Olivko no to jeszcze 13 bez dzisiaj ci zosta艂o:) Dasz rad臋. Mo偶esz rysowa膰 kreski na 艣cianie:) No w艂a艣nie dlatego do tej lipy, bo sama jest napotna, z miodem termogenik jak trza ha ha. Oj taaak, te reklam贸wki lek贸w tych starszych os贸b. A偶 mnie trzepie jak to widz臋. A najlepsze jest to, 偶e tych lek贸w jest coraz wi臋cej, bo sobie ludzie lekami rozwalaj膮 do ko艅ca w膮trob臋 i 偶o艂膮dek i oczywi艣cie kolejny specyfik na w/w. A w aptece pani na opakowaniach pisze po2 tabsy 3x dziennie. Brrr... Co ci lekarka powiedzia艂a? 呕e anoreksja? He he. Dobreee... dobrze, 偶e ci臋 przyj臋艂a, a nie odes艂a艂a z kwitkiem. Danke jak zobaczy艂am, ile dzieci teraz maj膮 szczepie艅 do 18m偶, to mi szcz臋ka opad艂a. Moje dzieci mia艂y 12 pojedynczych szczepionek. A to wcale nie by艂o tak dawno. Ja si臋 wcale nie dziwi臋, 偶e jest tyle powik艂a艅 po szczepieniach, jak si臋 dziecku wali 5-6 r贸偶nych patogen贸w naraz. I niech sobie dziecko z tym radzi.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
no chyba nie musicie sie godzic na te szczepienia...

Udost臋pnij ten post

Ci, kt贸rzy tu pisz膮 si臋 nie godz膮. Reszta idzie jak pos艂uszne baranki, bo nawet nie wie, czym to grozi. Kto im powie prawd臋 o zagro偶eniach?? Przecie偶 nie lekarz... a ju偶 na pewno nie farmaceuta (sensie farmacji, kt贸ra na tym zarabia gigantyczn膮 kas臋)... :P

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 pajak bez nogi
go艣膰 dzi艣 no chyba nie musicie sie godzic na te szczepienia... xx Nie zg贸d藕 si臋 to ci臋 reszta po偶re. Gdybym mia艂a t膮 wiedz臋 wtedy, kiedy wchodzi艂a mmr darmowa, co mam teraz, (candida, odporno艣膰, rt臋膰 itp i wp艂yw tego na uk艂ad nerwowy) nie zaszczepi艂abym tym ch/ujswem mojego m艂odszego dziecka. Zw艂aszcza, 偶e pojedyncza odra by艂a dost臋pna. Podejrzewam, 偶e problemy z przero艣ni臋tymi migda艂ami, a co za tym idzie, niedos艂uch i dysleksja s膮 dzie艂em mmr. Dziwne, jak cudownie zareagowa艂o mi to dziecko na "szczepionk臋" uodparniaj膮c膮, ca艂y rok chorowania jak r臋ka odj膮艂. To da艂o mi do my艣lenia, 偶e dziecko mia艂o zniszczon膮 ca艂膮 odporno艣膰. A dlaczego? Bo dosta艂o 3 patogeny naraz i sobie nie poradzi艂o. A raczej poradzi艂o sobie z wywaleniem tego wszystkiego w migda艂y.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Paj膮czku m膮drze godosz.Dlatego te偶 nie wolno migda艂k贸w usuwac.Migada艂y czyszcz膮 nasze DNA.

Udost臋pnij ten post