Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość KarolinnaX

Ubezpieczenie zdrowotne a PUP

Polecane posty

Gość KarolinnaX

Mam pytanie. Jestem zarejestrowana jako bezrobotna w urzędzie pracy. Mąż prowadzi własną działalność gospodarczą. Czy mogę prosić w urzędzie pracy o to aby mnie wyrejestrowano i aby mąż ubezpieczył mnie na siebie. Chodzi o to, abym nie musiała co miesiąc chodzić i podpisywać się itp. Proszę o odpowiedź.

to już nawet nie chce Ci się wybrać raz w miesiącu do PUP-u? Chyba to nie jest takie trudne...

Gość KarolinnaX
Spodziewałam się takiej odpowiedzi jak pierwsza. Piedestał, nie znasz sytuacji to się nie wypowiadaj. W moim UP na siłę wyszukują w swoich ofertach - pracy, potem dają skierowanie i człowiek buja się bez sensu, tracąc czas i pieniądze. W moim przypadku, gdy mam roczne dziecko i zero pomocy (babć itp) jest to nonsensowne, bo zwyczajnie wiem, że i tak pracować na obecną chwilę nie będę. Mąż ma dobrze płatną pracę i jeśli nie zazdrościsz, to uszanuj to, że na ten czas nie opłaca mi się pracować na opiekunkę. Wolę sama pobyć z dzieckiem. 0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 Dziękuję za drugą odpowiedź. A czy nie będą się mnie czepiać, w stylu, dlaczego pani tak chce zrobić, skoro jest pani u nas ubezpieczona, bla, bla, bla. Powiedzieć im prawdę? Czy uciąć rozmowę, że jeśli jest taka możliwość, to ja zwyczajnie chcę z niej skorzystać i tyle. Co do prawdy, to jestem świadoma, że mogą mi odpowiedzieć, że skoro jestem bezrobotną (a więc aktywnie poszukującą pracy) to po co chcę się ubezpieczyć na męża :-O I jeszcze dopytam, wiem że jest taka możliwość, gdy mąż pracuje na umowę o pracę, a jesteś pewna że w przypadku działalności też tak można?

Gość KarolinnaX
up

Gość h3h3h3h
Jak to jest z tym ubezpieczeniem w pup? Jak z niego korzystać? trzeba wyrobić jakąś książeczke, czy wziąc zaświadczenie z pup że się ma to ubezpieczenie? tak przy okazji zapytam :)

Gość h3h3h3h
Jak to jest z tym ubezpieczeniem? Trzeba mieć jakieś zaświadczenie z pup, że się go ma, czy trzeba jakąś książeczkę wyrobić? tak przy okazji zapytam :)

Gość powiem i ja......
tak mąż może to zrobić Osoba podlegająca obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego powinna zgłosić do Funduszu członków rodziny, którzy uzyskują po zgłoszeniu prawo do świadczeń opieki zdrowotnej na takich samych zasadach i w takim samym zakresie jak osoba ubezpieczona. Warto wiedzieć Za członka rodziny uznaje się następujące osoby: dziecko własne, dziecko małżonka, dziecko przysposobione, wnuka albo dziecko obce, dla którego ustanowiono opiekę, albo dziecko obce w ramach rodziny zastępczej, do ukończenia przez nie 18 lat, a jeżeli kształci się dalej do ukończenia 26 lat, a jeżeli posiada orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności lub inne traktowane na równi bez ograniczenia wieku, małżonka, wstępnych pozostających z ubezpieczonym we wspólnym gospodarstwie domowym;

Gość erererrtrtt
tak szmato może cie mąż ubezpieczyc, ladnie sie ustawilas. swoją drogą wkurza mnie to, ze mąż moze ubezpieczyc, ale ojciec juz nie, to jest chore.

Gość h3h3h3h
ktos odpowie? :)

Gość KarolinnaX
powiem i ja - dzięki bardzo za odpowiedź. OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO erererttrt - to nie jest kwestia "ustawienia się", po prostu czasem poniekąd życie samo pisze nam taki scenariusz, ale chyba nie myślisz że nigdy nie będę pracowała :) Nie ma tak dobrze. Jedynie jak dziecko małe, a pracy się bynajmniej nie boję, po prostu teraz jest mi i dziecku ona nie na rękę. OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO h3h3h3h - pytasz o ubezpieczeniu na siebie? Ja do tej pory miałam podbijaną książeczkę, ale nie wiem czy teraz nie weszły już nowe zasady gdy się rejestrujesz jako bezrobotna. Co zaś do sytuacji o którą pytałam, to z tego co się orientuję, wystarczy wpis w komputer i już żaden "papier" nie jest potrzebny.

Gość hdhjfyjtj
z up dostaje sie zaswiadczenie, ze jestes objeta ubezpieczeniem zaswiadczenie jest z data (wazne do...) co do autorki to mozesz, ale zeby nie miec obowiazku zglaszania sie w up to musisz sie wyrejestrowac, nikt cie tam na sile nie trzyma maz moze cie zglosic do swojego ubezpieczenia

Gość KarolinnaX
hdhjfyjtj - dobrze że doprecyzowałaś. Bo tak, wiem że muszę się wyrejestrować. To w takim razie zapytam jak mam tą sprawę załatwić w UP, bo troszkę się pogubiłam. Czy mam powiedzieć że chciałam się zarejestrować i tyle. A mąż załatwi resztę, czy zrobić w inny sposób, o którym slyszałam jak zrobiła pewna osoba. Mianowicie słyszałam, że dostała ona w UP papier, który musiała uzupełnić, że przechodzi na ubezpieczenie męża. Tak to wyglądało. Mąż nawet niczego się "nie dotykał". Zatem jak powinnam załatwić tą sprawę w UP, co powiedzieć. Wiem, że brzmi to pytanie dziecinnie, ale chciałabym prostej odpowiedzi.

Gość KarolinnaX
o przepraszam, mąż koleżanki musiał zgłosić ją do ZUS-U, przesadziłam że niczego się nie dotykał ;)

Gość hdhjfyjtj
Mianowicie słyszałam, że dostała ona w UP papier, który musiała uzupełnić, że przechodzi na ubezpieczenie męża. Tak to wyglądało. Mąż nawet niczego się "nie dotykał".-ale ona tylko przeszła na ubezpieczenie męża, a nie wyrejestrowała się jako bezrobotna i nadal musiała się zgłaszać do up w wyznaczonym przez nich terminie ty nie chcesz się zgłaszać, a więc musisz się wyrejestrować wtedy automatycznie nie będziesz też podlegać pod ubezpieczenie z up natomiast maz musi cie zglosic w up na odpowiednim druku (teraz nie pamietam i nie chce mi sie szukac) jesli ma ksiegowa to niech do niej zglosi, ona pewnie juz wszystkich formalnosci dopelni a jak nie ma ksiegowej to albo do zusu osobiscie niech pojdzie albo niech poszuka na stronie zus jak to druk beda potrzebne twoje podstawowe dane typu imie, nazwisko, pesel

Gość hdhjfyjtj
maz musi cie zglosic w zus oczywiscie, a nie w up ;)

Gość KarolinnaX
up

Gość KarolinnaX
hdhjfyjtj - nie, ta znajoma wyrejestrowała sie i nie musiała się zgłaszać do UP, to wiem na pewno. Co do reszty, to dzięki za odpowiedź. :) Czyli zwyczajnie mam powiedzieć w UP, że chcę się wyrejestrować i przejść pod ubezpieczenie męża, tak to rozumiem.(?) OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO Chazarska - pisałam wyżej dlaczego mi to nie pasuje. OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO Wypowiedź z godz. 17:44 nie jest moja

Gość hdhjfyjtj
O ubezpieczeniu nic nie musisz mówić. Po prostu chcesz się wyrejestrować.

Gość hdhjfyjtj
Przeczytałam dlaczego ale przecież teraz nie musisz latać co miesiąc po zaświadczenie. Wiec jeśli to Ci przeszkadzało to teraz tego juz nie ma.-:o nie chodzi o zaświadczenie tylko o to, że trzeba się zgłaszać w wyznaczonym terminie potwierdzic gotowosc do podjecia pracy

Gość KarolinnaX
Chazarska - u mnie w UP jest tak, że za każdym razem kiedy tam się idzie, to na siłę wyszukują Ci pracy, nawet niezgodnej z Twoim wykształceniem i musisz latać ze skierowaniem od nich po pracodawcach. A w mojej sytuacji którą opisałam powyżej, jest to bez sensu. OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO hdhjfyjtj - a moja znajoma powiedziała o tym w UP i dali jej do uzupełnienia specjalny druk, a jej mąż zgołosił to do ZUS swoją drogą.

Gość KarolinnaX
Znalazłam taki artykuł http://e-inspektorat.zus.pl/sprawy.asp?id_profilu=2&id_sprawy=228&menu=3&pomoc=3 Przytoczę wstęp, może ktoś mi wytłumaczy o co chodzi w zdaniu które napisałam duzymi literami. "Osoby podlegające ubezpieczeniu zdrowotnemu (np. pracownicy) mają obowiązek zgłosić do ubezpieczenia swoich członków rodziny, KTÓRZY NIE PODLEGAJĄ UBEZPIECZENIU ZDROWOTNEMU Z INNEGO TYTUŁU" jakiego innego tytułu??????????????

Gość zxcc
No takiemu właśnie z UP.

Gość KarolinnaX
up

Gość KarolinnaX
zxcc - no to jak ma się to do tego, że bez problemu mogłabym podpiąć się pod ubezpieczenie męża, skoro jak piszesz podlegam ubezpieczeniu pod UP. To nie będą mnie pytać i czepiać się dlaczego nie chcę korzystać z ubezpieczenia z UP?

Gość zxcc
Jeśli możesz się podpiąć pod ubezp. męża to powinnaś to zgłosić w PUP i oni wtedy nie będą ci opłacać ubezp. Tak właśnie to wygląda. Ubezp. z UP jest dla osób, które nie mają innych opcji ubezp. i są bezrobotni. Ty masz inną opcję i powinnaś podlegać pod męża.