Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zair

umowa zlecenie a PUP

Polecane posty

Gość zair

Witam. Mam pytanko odnośnie umowy zlecenia. Jestem osobą zarejestrowaną w urzędzie pracy i pracowałam przez miesiąc na umowę zlecenie. Zależało mi jednak by mieć ubezpieczenie z urzędu i w związku z tym nie zgłosiłam tego, że pracuję. Wraz z tą umową dostałam też oświadczenie w którym wyraźnie zaznaczyłam, że nie wnoszę aby mnie objęto dobrowolnym ubezpieczeniem społecznym: emerytalnym, rentowym, chorobowym. W związku z tym, przez to mam rozumieć, że nie będą odprowadzane żadne składki do ZUS i nie dostanę PIT? Faktem jest to, że pracowałam przez niecały miesiąc na tej umowie, a byłam zarejestrowana w urzędzie pracy to czy z tego powodu nie poniosę jakiś konsekwencji, czy nie będzie problemu z urzędem skarbowym czy Zusem?

Gość dromadery
jesli jestes studentem do 26r.z. to nie muszą.

Gość zair
Nie jestem studentem do 26 r. ż, a w oświadczeniu do umowy wyraźnie zaznaczyłem że nie wnoszę aby mnie objęto dobrowolnym ubezpieczeniem społecznym: chorobowym, emerytalnym, rentowym.

Gość 28latka....hm
bedziesz placic kare, przeciez jak idziesz do PUP to NIE mozesz pracowac, nawet na umowe o dzielo tez nie