Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość er 3r354

właściciel mieszkania, jak t sprawdzic, ewidencja

Polecane posty

Gość er 3r354

Prosze o odpowiedź osoby zorientowane w temacie- jak sprawdzic, czy ktoś jest właścicielem mieszkania?chodzi o dłużnika. Komornik wysłał zapytanie do ewidencji gruntó, gdzie powiedziano mu, ze osoba o naziwsku xxx nie posiada żadnej nieruchomości. Wiem natomiast, ze jest (lub w ostatnim czasie- 2 miesiące wcześniej) byl jeszcze posiadaczem mieszkania własnościowego. Jak to udowodnic, spradzwc...BARDZO prosze o pomoc. Czy dowiem sie czegoś w spóldzielni mieszkaniowej?

Gość nie masz szans od czasu
wprowadzenia ustawy o ochronie danych. Wszystko jest tajne łamane przez poufne. Może to sprawdzić tylko policja za pozwoleniem sądu

Gość er 3r354
Musi byc jakas możliwość;( Moze ktos sie orientuje, gdzie i do kogo pisac w sparwie ujawnienia jakis dóbr majątkowych, nr konta itd ... Np Zus? skarbówka... nie wiem sama jak t ma wglądac. Komornik nie jest zbyt pomocny;/ a do prawnika ide dopiero za kilak dni

Gość sdsdsassd
tez mialam taki problem- z tym ze ja wiedzialam iz dana osoba NIE JEST wlascicielem mieszkania w ktorym mieszkala, a jedynie owe wynajmuje. Aby to udowodnic na sprawie sadowej poprosilam Sad (ustnie), aby zaobowiazal uczestnika postepowania o ujawnienie nr. ksiegi wieczystej, bo podejrzewam ze klamie w kwestii posiadania tego mieszkania.

Gość sdsdsassd
aha- innymi drogami sie nie dowiesz- ja inf.dostalam ze spoldzielni "po znajmosci"- dlatego bylam pewna swojego i mialam podstawy aby wnioskowac na sprawie

Gość er 3r354
niestey nie posiadam zadnych znajomości;( ale zadzwoniłam do um i tam dowiedziałam się, ze moge sprawdziec za opłata 4 zł księge wieczysta lokalu a potem poprzez nr księgi wieczystej sprawdzic status mieszkania na stronei internetowej (pwoinno byc tez nazwsko właściciela). Niestey pani nie była pewna czy ta możliwośc dotyczy mieszkan czy tylko działek, domów. a może ktoś sie orientuje jak to wygląda jesli chodzi o auta. Na 99% osoba o której pisze zakupiła auto, ale nie jest ono przrejestrowane czy jak to sie tam mówi. Mogw jedynie zdobyc nr rejestracyjny grata ;/

Gość woww wr
up

Gość jesli znasz adres tego
mieszkania idziesz do sądu i sparwdzasz ksiegi wieczyste - kazdy ma dostep

Gość hgsdja
Jeżeli mieszkanie jest wyodrębnionym lokalem, a więc ma własną księgę wieczystą, to sprawdzisz to w księdze wieczystej. Jak wejdziesz do elektronicznego spisu ksiąg wieczystych, tam możesz wpisać imię i nazwisko i adres i sprawdzisz czy jest założona księga, a tam powinny być informacje :P

Gość hgsdja
tfu, w sądzie rejonowym możesz dostać na podst tych informacji numer, i wtedy numer możesz wpisać do elektronicznego spisu:D ew sprawdzić na miejscu, jeżeli masz w tym interes prawny :P

Gość wr owf
uff. dzięki za odpowiedż;) A może byc tak, ze mieszkanie nie ma księgi wieczystej? wiem, ze komornik sprawdzał czy dłużnik jest posiadaczem nieruchomości na terenie miasta ( bo ja mu taka informację pdałam) ale w ewidencji gruntów otrzymał odpowiedź negatywna. Czy to to samo co księgi wieczyste? tzn czy UM posiada te same info co sąd?

Gość b;k;oh;lvkbxckbjx
skoro masz pewnosc ze byl wlascicielem nieruchomosci to ok mogl sie jej pozbyc np przekazac w formie darowizny jesli zrobil to aby uniknac dlugow mozesz sie powolac na roszczenia paulianskie inaczej skarga paulianska komornik wysyla zapytanie m,in do skarbowki i urzedu miasta wypis z ksiegi wieczystej u mnie w miesci kosztuje ok 30 pln tam jest wszystko

Gość b;k;oh;lvkbxckbjx
przeisal na kogos podeprzyj sie skargą pauliańską

Gość b;k;oh;lvkbxckbjx
ile sie znam runty do dzialki parcele itd komornik powinien wyslac zapytanie do wydzialu spraw obywatelskich w um tam jest meldunek etc

Gość wr owf
No włąsnie mam pewnośc, ze jeszcze 2 miesiące temu był właścielem mieszkania. Otrzmał je w formie darowizny około 2 lata temu. w tym czasie zadłużył mieszkanie, mniej więcej na 7 tys i bojąc sie komornika, chciał sie go pozbyc ( w formie darowizny oddac osobie, od której otrzymał).Nie wiem jednak jak to wygląda od strony prawnej w sensie opłaty i czy wogól ejest to możliw eskoro ni emineły 2 lata i jest załużenie. No nieważne. O skardze paulianskiej też słyszała, rozmawiałąm dzisiaj na ten temat z komornikiem, ale facet ...hmmm niezbyt miły, zapytał czy wiem na czym to polega, ze to dużo latania po sądach a poza tym wysokośc długu jest niska..

Gość wr owf
Mieszkanie na bank było jego jeszcze 2 miesiące temu, wóczas załuzone na ajkies 6-7 tys. Z tego co wiem, zastanawiał sie co zrobic, tzn czy można przekazac je w formie darowizny osobie od któej je otrzymał ( niecałe 2 lata wcześniej). Chodziło o strone prawną, podatek itd... bał sie tez komornika. Wiem o skardze pauliańskiej, rozmawiałąm dzisiajz komornikiem na ten temat ale facet niemiły i arogancki ;-/ jego zdaniem dłużo latania po sądach i mały dług dłużnika w stpsunku do wartości nieruchomosci. Tak to z jego strony wygląda, z mojej oczywiście inaczej, bo dla mnie 1000 zł w tym momemncie to majątek;/

Gość wr owf
sorki, powieliłam odpowiedź, bo nie wchdziła przez kilka minut:-/

Gość Oczywiście że
jeśli mieszkanie jest spółdzielcze/własnościowe bez księgi wieczystej,to należy szukać w spółdzielni.I tyle.

Gość wr hjy
Spółdzilenia nie upublicznia takich danych, nawet jeśli podam dokładny adres oraz imie i nazwosko właściciela mieszkania (aby potwierdzic czy nadal nim jest czy juz nie), to tego nie zrobią. nie mogą;(

niewazne jaki dlug skoro mieszkanie otrzymal w formie darowizny to po jakim czasie okreslonym ustawowo mogl je rowniez przepisac aby uniknac dlugow niby niewielka kwota ale zawsze jest i na bat na milion procent mozesz podeprzec sie roszczeniami paulianskimi za to tez jest jakas kara celowe pozbycie sie majatku aby uniknac placenia dlugow nie jestem pewna ale chyba od 3 miesiecy do 3 lub 5 lat jak bedziesz rozmawiac z prawnikiem upewnij sie Komornik powinien wyslac zapytanie do UM do US do ZUS-u KRUS-u etc Co do ksiegi wieczystej powinno byc to zalatwiane notarialnie ale to sa koszta spruboj przejsc do Sądu do KW zorientowac sie wypis u mnie w miescie kosztuje 30 zl

Gość wr ckpe[w e
Mnie dziwi właśnie to, że komornik nie pofatygował się aby sprawdzic ponad to, co mu podałam we wniosku (a wiec 2 konta bankowe, zasiłek oraz mieszkanie; inna nieruchomośc). Nie sparwdził zupłenie NIC- poza tym jeśli mieszkanie nie posiada księgi wieczystej ( a być moze tak jest) powinien złozyc zapytanie własnie do spóldzielni- jemu dadzą odpowiedź z dokładną analizą (od kiedy dana osoba jest właścicielen, ewentualne zbycie majątku itd...)- mnie takie prawo nien przysłyguje. Niestety jest z tym troche zachodu dla naparwde paru marnych groszy. Al eto tez sprawa honorowa. Co do skargo paulianskiej- tak jak pisałam wcześniej, wiem ze cos takiego jest, wiem o co chodzi ale sądząc po minach komorników ( a byłam u 2) są jakos sceptycznie do tego nastawieni. Byc moze własnie chodzi o wysokość długu, nie wiem

Gość czyjadzialka_pl
Jak znaleźć właściciela nieruchomości/działki? www.czyjadzialka.pl

Właściciela mieszkania znajdziesz po adresie mieszkania możesz to zrobić za pomocą wyszukiwarki ksiąg wieczystych po adresie. podaje link: www.ZnajdzKsiege.pl/?a=58625

Gość gość
Bardzo dobrze masz opisane tutaj jak ustalić właściciela mieszkania przez Internet: Wpisz w Wyszukiwarkę: Dobre Forum Kredytowe, wejdź do działu Prawo - Przedawnienie - Oddłużanie - Windykacja tam dokładnie przejrzysz wszystkie wpisy i poznasz nazwisko właściciela. A także inne informacje np. o zadłużeniu, hipotece.

Gość Waldi

Sprawdzisz po samym adresie.

Pomocna Ci będzie strona: http://www.albertkredyty.pl/ksiega-wieczysta.html