Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

wiosenna mama

Czy zmieniał ktoś z Was imię dziecku?

Polecane posty

Gość MamaMani
Wiem, że jest na to 6 m-cy od urodzenia dziecka, mozna po prostu iśc do urzędu i zmienic

Tak To wiem ale mi o 2 latka chodzi. A czy mogę oddając dziecko do przedszkola zaznaczyć ze ma inne imię niż w papierach? Tzn że nie reaguje na swoje imię które ma wpisane w papierach tylko używa się innego? i potem w szkole... Bez sensu. Lepiej zmienić raz a dobrze.

Gość a jak na nia woalcie
A jak na nia woalcie w domu????

Gość a jak na nia wolacie
wołacie....

Gość moja siostra tak miała
z córką, ma na imię magda a wszyscy zwracają się do niej ola. w przedszkolu i podstawówce panie i rówieśnicy zwracali się do niej ola.siostra powiedziała że tak na nią wołają i nie było problemu, później tylko koledzy mówili do niej ola a dla nauczycieli w gimnazjum i liceum była magdą.

Dla każdego kto nas zna jest Zosią, Zofcią, Zosieńką, Zosiulką, Zochną... Jest cała masa ludzi którzy ją widują kilka razy w tygodniu i bawią się z nią i nawet nie wiedzą ze nie ma na imię Zosia :) Ja sobie nie wyobrażam już inaczej do niej mówić i chyba nikt nie będzie bo to już weszło w nawyk, nawet lekarka mimo ze ma kartce w której wpisane jest imię urzędowe i tak mówi "Zosia otwórz buzie". Trzeba uprawomocnić Zosiulę. Ona też tylko na to imię reaguje a jak jej pytamy jak masz na imię? To mówi "Siasia" ;)

Gość Lollka222
Wiosenna a cos kojarze. Raz o córce piszesz Karolina raz Zosia. To jak ma w papierach a jak na Nią mówicie? Powiem szczerze, ze bez jakiegos mega powodu to chyba od tak nie można. Ale pewna nie jestem.

Gość Nic nie robić. To naturalne.
Wiosenna nic nie musicie robić. Ja mam w rodzinie kilkoro takich osób (w tym dzieci), które mają 2 imiona i są wołane drugim. Jak będziesz zapisywała je do szkoły to podaj to imię którym dziecko jest wołane i tak będzie zapisane na liście. Drugie imię jest tylko potrzebne później do świadectwa ukończenia podstawówki, potem ukończenia gimnazjum i na świadectwie maturalnym. Reszta jest nieważna i dziecko będzie zapisywane tym imieniem którym jest wołane. Później tylko w dowodzie i prawku oraz przy okazji różnych sakramentów kościelnych (ślubu itp.) mogą figurować jego 2 imiona z tym nieużywanym jako pierwszym, ale nikomu to specjalnie nie przeszkadza z tego co zauważyłam, bo i tak wszyscy koledzy czy ludzie w miejscu pracy wiedzą że oni się nazywają tak jak mają na drugie imię i nikt nie woła ich pierwszym imieniem.

Gość hcuhcuie
A mnie ciekawi jedna rzecz...to kto i dlaczego ją nazwał Karolina skoro wszyscy ją wołają Zosia??? Nie ogarniam?? :o

na takie pytanie to tylko wiarygodną odpowiedź znajdziesz w urzędzie stanu cywilnego ale chyba to takie proste nie jest

Jak ją zapiszesz do przedszkola to podaj tylko jedno imię - Zofia. Nikt nie potrzebuje tam do niczego jej dwóch imion, ani nikt tego nie wymaga. W szkołach miałam pełno osób z 2 imionami, a na listach wszędzie figurowały pojedyncze (o drugie wychowawczyni się dopytywała dopiero przy wydawaniu ostatnich świadectw przed opuszczeniem szkoły). Chyba tylko 1 osoba mi się trafiła w ciągu 30 lat, która miała zapisane na liście 2 imiona, co jest - uważam - całkowicie zbędne.

Gość Verdis
moja koleżanka ma na imię Iza w domu mówią na nią Asia i jakoś nikt nie latał po urzędach i nie zmieniał imienia. Jak masz tylko takie problemy to gratulejszyn :D

Czemu nie wyświetlają się posty?

ale z jakiego imienia chcielibyscie jej nadac nowe imie, wiem ze jest Zosia, ale na jakie imie chcielibyscie jej zmienic????

Gość bardzo jesteście wyszczekane
oczywiście w szkole możesz zrobić sama zamianę:)Ale prawnie już nic z tym nie zrobisz.

Gość zielone konwalie
nie rozumiem, po co dawać dziecku imię, które się razem z męzem wybierało, by po pół roku dla widzi mi się, zmienić na inne bo ktoś ma taki kaprys?!

Dziewczynka ma na imię Karolina a mówią na nią Zosia:)

tzn mowicie na nia Zosia, ale jak naparwde sie nazywa???

Cisza, ja i czas! a czytałaś to co wkleiłaś?;/ Dziecku można zmienić imię do pół roku po urodzeniu...a Zosia ma 2 lata:/ Pisałam,że są tylko dwa powody dla których można zmienić imię:/

Gość jogurt malinowy
Moim zdaniem powinni ustawowo zakazać nadawania dzieciom dwóch imion. Nie rozumiem, po co komu dwa imiona, jak i tak używa się tylko jednego. Z drugim imieniem tylko problem, bo trzeba pamiętać, żeby je we wszystkich dokumentach wpisywać.

Gość prawdwnikkksdhjad
Cisza, ja i czas... wkleiłaś artykuł, ale go chyba nie przeczytałaś, a raczej nie zrozumialaś sensu. Można zmienić przez 6 m-cy od urodzenia (zgodna wola obu rodziców) Potem - postępowanie administracyjne (podanie KONKRETNEJ przyczyny - imie osmieszajace itp) wiem z doswiadczenia, ze czasami przechodzi zmiana z podaniem powodu - nie reaguje, uzywamy innego itp. Standardowao, zalezy od urzednika

Gość prawdwnikkksdhjad
No właśnie

U mnie w dalszej rodzinie miał miejsce taki przypadek, ale można powiedzieć moim zdaniem że mieli ważny powód. Nadali dziecku imię a potem przypomnieli sobie że tak samo miało na imię zmarłe dziecko jakiejś bliskiej kuzynki...i bez problemu imię zostało zmienione, tylko oficjalnie trwalo to nie tak krótko bo około 2 miesięcy.

Gość MamaMani
Przecież to ze na co dzień używają innego imienia i dziecko na swoje prawdziwe imię nie reaguje, to jest już jakiś dość konkretny powód, który moim zdaniem powinien przejść. Szkoda tylko, że wcześniej nie pomyśleliście zanim minęło to 6 miesiecy. Przeciez chyba w tym czasie juz nazywaliście córeczkę Zosia?