Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MalutkaBrunetka9000

Wpis do karty zdrowia o nieudzielaniu inf. nt.stanu zdrowia dziecka.

Polecane posty

Gość MalutkaBrunetka9000

Witam. Zastanawiam się jak go zredagować. Moze być coś takiego: Proszęnie udzielać infformacji na temat stanu zdrowia małoletniego XY ur.xx.xx.xxxx r. w X osobom trzecim. Informacje na ww temat mogą posiadać jedynie lekarz i matka dziecka -XY ur. xx.xx.xxxxr w X. Podpis. Zastanawiam sie czy dodać "W razie wypływu jakichkolwiek informacji do osób trzecich również z kręgu rodziny zastrzegam sobie założyć sprawę karną (??) i pozwac ośrodek zdrowia".

Jesli ojciec dziecka ma prawa rodzicielskie nie mozesz zastrzec aby nie udzielano mu informacji. Po drugie stan zdrowia ma prawo znac caly personel medyczny, a nie tylko lekarz. A dopisek jest glupi

Gość MalutkaBrunetka9000
Ma prawa, ale mam wpisane, że o zdrowiu dziecka decyduję JA. Dopisek może faktycznie fatalny.

A jeżeli kiedys tak się zdarzy, ze z dzieckiem pójdzie inna osoba - babcia, ciocia itd to wtedy co? Lekarz nie powie jej, co dziecku dolega? A wypisanie karty na kolonie? To tez przekazywanie informacji osobom trzecim. :o

ma prawa rodzicielskie= ma prawo do informacji medycznych. Różne jaja z takich przepisów już były, ale takie jest prawo

Gość defloracja osinowym kolkiem
czy ojciec pozbawiony jest praw rodzicielskich?

messol, teraz zgodnie z prawem babcia albo ciocia z dzieckiem przyjść nie mogą. W większości przychodni czy szpitali w przypadkach nienagłych odsyła się taki duet do domu. Tylko rodzice mają prawo do informacji

Gość MalutkaBrunetka9000
Własnie przed babką chcę to głównie chronić. Więc napisać odnośnie konkretnej osoby? O ojcu nie musze wspominać... Jednakże w ugodzie którą zatwierdził sąd wyraźnie widnieje, że to ja mam prawo wiedziec o wszystkim. A ojciec owszem-pójść może do lekarza z dzieckiem. Nikt mu nie broni. Zresztą i tak rzadko się widują.

to babci udzielać informacji lekarz nie powinien. Wystarczy że napiszesz wskazując tę osobę. A ojca "zastrzec" nie możesz

Gość MalutkaBrunetka9000
Kuratorka powiedziała, żebym napisała takie oświadczenie.

Gość yukki
od jakiegoś czasu za każdym razem jak idę do specjalisty sama czy z dzieckiem dostaję kartkę do podpisania: osoby upoważnione do udzielenia im inf o stanie zdrowia. mogę też wybrać opcję, że nikt nie jest upoważniony. nie wiem więc po co "redagujesz" swój wpis. a z tym sądem to tylko się ośmieszysz jak napiszesz. IMHO

Gość oliwiaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
mozesz napisac na kartce i poprosic o dopięcie do dokumentacji: "Nie wyrazam zgody na udzielanie jakilkolwiek informacji osobie XY o stanie zdrowia mojego małoletniego dziecka Jana Kowalskiego" czytelny podpis, data Chociaz tak jak ktos napisal wyzej teraz przy 1 wizycie w kazdej poradni oraz przy kazdorazowym przyjeciu do szpitala wypelnia sie i tak kartke kogo upowazniasz. W praktyce roznie jednak bywa, choc nie jest to zgodne zprawem wiec bezpieczniej bedzie napisac takie oswiadczenie. Masz prawo odsunąc od tych informacji babke dziecka.