Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość majka55555554

Czy to grzybica?

Polecane posty

Gość majka55555554

Wiem, że powinnam iść do ginekologa, mam już termin ale jeszcze trochę czasu jest. Od dłuższego czasu mam problem z wargami sromowymi, a właściwie z jedną wargą. Swędzi mnie. Oczywiście staram się nie drapać ale wiadomo, w nocy np nieświadomie to robię. Skóra na tej wardze robi się bardzo sucha, schodzi i tak w kółko. Stosowałam maść clotrimazolum ale swędzenie się nasilało, więc nie stosuję. Dbam o higienę. Zdarzają się upławy, przezroczyste, bez zapachu. Myślicie, że to grzybica? W takim razie czemu ta maść nasila problem?

Gość zarja
Przy grzybicy zazwyczaj są twarożkowe upławy, ja najpierw zrobiłabym wymaz z pochwy żeby sprawdzić czy jest to zwykłe podrażnienie np. od proszku do prania lub sztucznej bielizny czy jest to infekcja. Podmywaj się płynem do higieny intymnej i smaruj provag żelem z kwasem mlekowym, mi zawsze przy swędzeniu i podrażnieniu pomaga, dodatkowo chroni przed infekcjami, warto stosować go codziennie w ramach profilaktyki i właściwej pielęgnacji okolic intymnych. Dobrze ze masz już ustaloną wizytę, warto takie problemy konsultować z ginekologiem.

Gość miałam podobnie...
i okazało się, że to podrażniona skóra od wkładek hig. i bielizny. Gin kazał smarować wazeliną i myć w emolientach, średnio pomagało, tak naprawdę pomógł dopiero sudocrem-krem do dupki mojego synka :)

Gość majka55555554
No właśnie nie mam twarożkowych upławów. Mi też sudocream przynosi ulgę. Męczę się z tym problemem od bardzo dawna, niestety, byłam młoda i wstydziłam się iść do ginekologa. Na szczęście zmądrzałam. Dziękuję za rady, zakupię ten provag żel.

Gość majka55555554
No właśnie nie mam twarożkowych upławów. Mi też sudocream przynosi ulgę. Męczę się z tym problemem od bardzo dawna, niestety, byłam młoda i wstydziłam się iść do ginekologa. Na szczęście zmądrzałam. Dziękuję za rady, zakupię ten provag żel.

Gość agula8
może problem faktycznie ma podłoże alergiczne i potrzebujesz czegos z lekkim sterydem np.triderm?? ale to tylko na receptę, więc musiałabyś iść do lekarza. A póki co provag żel będzie może trochę łagodził-ja go używam nacodzień zamiast płynu do higieny intymnej/bo mnie uczulił/

Gość karinna34
Na takie dolegliwości najlepszy jest provag żel jest kosmetykiem bez którego nie wyobrażam sobie codziennej higieny, smaruje się nim zawsze po myciu, po stosunku, w podroży, po basenie, działa rewelacyjnie, odświeża, zmniejsza uczucie dyskomfortu. Mam go zawsze ze sobą w torebce, ponadto ma wygodne opakowanie, które umożliwia aplikacje odpowiedniej ilości. Polecam.

Gość jest to możliwe
Możliwe że to jest grzybica, ale inna niz ta co atakuje pochwę i daje twarożkowe upławy. To jest raczej grzybica pachwinowa czy fałdów skórnych, lekarze raczej nie potrafią rozpoznać i zdiagnozować, zwłaszcza w początkowym stadium. Zwykle doszukuja się innych dziwnych chorób zamiast szukac jaki to grzyb jest. Może to byc taka grzybica co atakuje tylko zewnetrzne części sromu i przenosi się potem na pachwiny i wzgórek, generalnie na części owłosione , ale zupełnie nie atakuje wnętrza warg sromowych. Ta grzybica początkowo oprócz swędzenia, nie daje żadnych widocznych zmian, i często dotyczy najpierw jednego miejsca na jednej wardze ale potem się rozszerza, potem może pojawić sie szarawy odcień skóry, ale bez wyprysków, może stopniowo pojawiać sie trochę brunatne zabarwienie, oczywiście jakies złuszczanie naskórka tez jest jak to przy grzybicy, ale głównym objawem jest swędzenie zwlaszcza po położeniu się do łóżka, po rozgrzaniu się. takie swędzenie że tylko sobie w łeb palnąć. Ginekolog niewiele pomoże, bo nie jest to schorzenie ginekologiczne tylko dermatologiczne, idź do dobrego dermatologa i nie daj się spławić. Clotrimazol zwykle nie pomaga na ten rodzaj grzybicy a nawet może podrażniać. Lepsze wyniki daje Lamisillat czyli terbinafini , drogie ale bez recepty i ma działanie grzybobójcze a nie tylko grzybostatyczne. Leczenie zgodne z instrukcja trwać może długo, niektórzy twierdza że nawet kilka miesięcy, Pewnie lekarz dermatolog podejdzie do sprawy bardziej fachowo, może jeszcze coś da na receptę, warto spróbować.

Gość eRzecznik Polpharma
Witam, Dolegliwości mogą mieć podłoże alergiczne albo zależne być od wzmożonej reaktywności skóry (tzw. neurodermit lub lichen simplex). Zakażenie grzybami mało prawdopodobne. Wskazana konsultacja lekarska. Pozdrawiam, eRzecznik Polpharma eRzecznik Polphama to Ekspert, który odpowie na Twoje pytania dotyczące problemów grzybiczych i udzieli Ci profesjonalnej porady. Jeżeli masz więcej pytań do Eksperta zapraszamy na stronę: www.leczpaznokcie.pl

Gość szara myszka34
Mogą to być objawy alergii na przykład na proszek do prania, płyn do płukania, dla złagodzenia podrażnienia możesz zastosować provag żel, który jest na bazie tylko naturalnych składników, zawiera kwas mlekowy, który pomaga w utrzymaniu właściwego pH.